Vedno nasmejani Jernej Damjan je odložil smuči v kot, v skakalnem športu pa zagotovo še ni rekel zadnje besede. Foto: EPA
Vedno nasmejani Jernej Damjan je odložil smuči v kot, v skakalnem športu pa zagotovo še ni rekel zadnje besede. Foto: EPA

37-letni Damjan je v svetovnem pokalu na posamičnih tekmah dosegel dve zmagi, prvo leta 2014 v Saporu in drugo leta 2017 v Ruki. Še šestkrat je bil na zmagovalnem odru. Na najvišjo stopničko je dvakrat stopil tudi na ekipnih tekmah.

Najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu je dosegel v sezoni 2013/14, ko je bil 13.

Damjan je bil vrsto let član slovenske ekipe na največjih tekmovanjih. Nastopil je na štirih olimpijskih igrah od 2006 do 2018. S svetovnih prvenstev ima v vitrinah štiri medalje z moštvenih tekem. Bron je osvojil na SP-ju v Oberstdorfu leta 2005 in Oslu leta 2011. Z ekipo je bil srebrn na svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu leta 2018, bronast pa v Vikersundu leta 2012.

Damjan se je vedno najraje veselil ekipnih medalj

Manjka le olimpijska medalja
"Če bi v vitrini imel še olimpijsko medaljo, potem bi lahko res rekel, da sem povsod nekaj nabral. Prihodnjo sezono so spet OI, ne bom rekel, da ne bi bil sposoben biti zraven, a enostavno ne čutim poti, po kateri bi lahko prišel do tega," je povedal Damjan.

Nazadnje je v svetovnem pokalu nastopil marca leta 2019. Konec istega leta je zaradi poškodbe predčasno končal novo sezono. Damjan je od leta 2019 tudi član komisije športnikov pri Mednarodni smučarski zvezi.

Bil med tremi kandidati za naslednika Gratzerja
Vedno je bil zanimiv sogovornik, kar je ne nazadnje dokazal tudi prejšnjo sezono, ko je kot strokovni komentator na nacionalni televiziji močno popestril skakalno dogajanje in ga še bolj približal gledalcem. Kot pravi, si močno želi še naprej delati v skokih. Tudi zato je pri Fisu kandidiral za naslednika glavnega kontrolorja opreme Seppa Gratzerja, ki se je upokojil.

"Na koncu me pri Fisu niso izbrali. Prišel sem daleč, med 'top 3' kandidate, povsem do konca pa žal ne. Tu so se mi pred dnevi vrata zaprla. Kaj se mi bo pa odprlo, za zdaj še ne vem," je razkril Damjan in dodal, da ima veliko željo ostati v skokih.

Prišel je čas, da nekaj tudi zasluži
"Željo po delu v skokih imam veliko, ne bom pa šel v to za vsako ceno. Ne nazadnje sem že vrsto let vpet v Fis, za same skoke ob tem, da sem bil skakalec, sem zadnjih osem let veliko delal. Kot predstavnik skakalcev, lani pa sem bil tudi v tako imenovani covidni skupini, ki je pripravila vsa pravila za letos končano turbulentno koronsko sezono," je razkril Damjan.

"Delam res veliko, a vse pro bono. Želel bi si, da me ne bi le trepljali po hrbtu in hvalili, ampak za delo tudi pošteno plačali. Samo od pohvale se ne da živeti. Rad bi šel nekam, kjer bodo znali ceniti moje znanje," je dejal diplomant marketinga na fakulteti Doba.