Boštjan Kline Foto: EPA
Boštjan Kline Foto: EPA

32-letni Štajerec se je poškodoval 11. aprila lani na treningu smuka na smučišču Na Žlebeh (Sella Nevea) na italijanski strani Kanina. "Na vseh pregledih so mi zdravniki po opravljenem slikanju z rentgenom in računalniški tomografiji dejali, da je stanje po poškodbi videti dobro. Kost se celi, kar je odlično, ni znakov vnetja, tako da gre rehabilitacija v pravi smeri, se pa še ni končala. Konec leta me čaka še en pregled z računalniško tomografijo," je opisal Kline.

"Če bo vse tako, kot mora biti, bom lahko preizkusil, kako se mi noga odziva v smučarskem čevlju. Najprej bo treba 'pancer' obuti, preden bom sploh lahko začel razmišljati o tem, da grem na smuči in začnem smučati. Moram biti potrpežljiv, kajti za zdaj je še vse v zraku," je dodal.

Lahko teče minuto, dve; prvič na sneg predvidoma februarja

Po scenariju, ki si ga je začrtal, bi lahko prihodnjega februarja prvič šel na sneg. Pred tem bo treba narediti prilagoditve za najudobnejši in najmanj boleč položaj noge v čevlju.

Kline preživel težke dneve, zdaj čaka na zeleno luč zdravnikov

"Motivacija je, ogenj je še vedno v meni, da se vrnem na sneg, da doživim še enkrat te občutke na tekmah in treningih, smučarske stvari, ki jih pogrešam oziroma jih imam rad," je bil jasen Kline, ki po poškodbi še ni stal na smučeh, kaj šele, da bi na snegu opravil smučarski trening.

"Ne, tega mi še niso odobrili, nisem še v tej fazi, lahko pa treniram v fitnesu. Ne morem še teči dalj časa, so bile bolečine prevelike. Minuto, dve na dan pa mi uspe malo poteči na sprehodu, kaj več ne. Lahko treniram na kolesu, v fitnesu, delam dvige, treninge z utežmi," je povedal Kline.

Kirurgi so se borili, da ni bilo treba amputirati noge

"Med zdravljenjem smučanje za zdravnike ni bilo pomembno. Kirurgi so se borili za to, da sem ohranil nogo in da bom lahko to nogo uporabljal. Lahko hodim, bolečine so iz meseca v mesec manjše. Vse potrebuje svoj čas, da se v celoti vzpostavi funkcionalnost noge. Poškodba kosti je povzročila velik stres tudi na mehkih tkivih, mišicah, živcih, žilah."

Ni opustil misli o nastopih na tekmah v smuku. "Prepričan nisem, to gotovo ne, ampak bom pa naredil vse v tej smeri, da bo to mogoče, če ne bo, pa tudi ne bo konec sveta."

Dvakrat drugi leta 2016 in na vrhu leta 2017

Njegov nesporni talent je najbolj prišel do izraza v tednu konec januarja in na začetku februarja 2016, ko je na smuku v Garmisch-Partenkirchnu in nato še na superveleslalomu v Hinterstoderju za obakrat drugo mesto nekaj več kot dve desetinki sekunde zaostal zgolj za norveškim asom Aleksandrom Aamodtom Kildejem. V najbolj zvezdniškem trenutku je zažarel 24. februarja 2017 z zmago na smuku na Norveškem.

Sponzorji ostali z njim

Šest let in sedem mesecev po tem uspehu je njegov položaj v slovenski reprezentanci negotov, uradno ni več del moške A-ekipe za svetovni pokal. A Smučarska zveza Slovenije nanj ni pozabila, povabila ga je na predstavitev reprezentanc pred zimsko sezono na začetku oktobra v Ljubljani.

"Kako stojijo stvari finančno? Hvala bogu sem nekaj privarčeval v vseh teh letih, tudi sponzorji so ob meni, pa slovenska policija. Iz tega vira dobim nekaj in sem zelo hvaležen in zadovoljen," je sklenil Kline.

Sezona v alpskem smučanju se bo začela 28. oktobra. Prenosi vseh tekem bodo na TV SLO 2 in MMC-ju.