Za skakalkami in skakalci so že prvi tedni kondicijskih priprav, počasi pa se bodo vrnili na skakalnice. Foto: BoBo
Za skakalkami in skakalci so že prvi tedni kondicijskih priprav, počasi pa se bodo vrnili na skakalnice. Foto: BoBo

Obe ekipi pod vodstvom glavnih trenerjev Zorana Zupančiča in Roberta Hrgote sta šele zares začeli vadbo po koncu lanske, za Slovenijo brez dvoma izjemno uspešne sezone, polne presežkov. Za ekipama je slab mesec dni kondicijskih priprav, na katerih gradijo temelje za zimsko sezono, čez kakšen teden ali dva se selijo na skakalnico.

V moški A-reprezentanci je sedem skakalcev: Timi Zajc, Anže Lanišek, bratje Peter, Cene in Domen Prevc, Žiga Jelar in Lovro Kos.

Temelji postavljeni, Prevc se že vidi v Planici

"Eno bazo fizičnih priprav smo zdaj že opravili, tretji teden treniramo skupaj. Pretekla sezona je bila uspešna, a vedno je treba po koncu narediti analizo in pogledati, kje se še lahko naredi napredek oziroma kaj še nadgraditi," je ob tem dejal Hrgota in priznal, da je še največ sprememb glede na lansko sezono pri opremi, zato je treba iti v korak s časom. "Sicer pa skušamo držati rdečo nit, ki smo jo imeli že lani," je dejal glavni trener.

Kapetan slovenske vrste Peter Prevc je bil edini med fanti, ki je dejal, da je bil zanj odmor po koncu lanske sezone kar malo dolg, da je že komaj čakal na treninge. Poudaril je, da je njegov največji cilj sezone Planica.

"Planico pred domačimi navijači imam vseskozi v glavi že kakšno leto dni. Res se zelo osredotočam na to prvenstvo oziroma še bolj na to, da bo treba biti že vsaj mesec dni prej v dobri formi, da bom potem lahko v Planici dobro funkcioniral. To je moj glavni izziv sezone," je dejal Peter Prevc.

Sorodna novica Skakalna zima z začetkom na plastiki v Wisli na začetku novembra

Za mlajše kar prehitro konec predaha

V nasprotju z najstarejšim Prevcem je Timi Zajc dejal, da so priprave na novo sezono zanj prišle zelo hitro, da bi lahko imel kakšen teden več prosto, vendar je vesel, da so s fanti začeli priprave: "Sem super! Prosti dnevi so hitro minili, zelo sem vesel, da smo znova začeli trenirati, da sem spet nazaj v pogonu. Komaj že čakam, da se bomo preselili na skakalnice."

Tudi Žigi Jelarju je odmor hitro minil, vendar je priznal, da je bil že kar lačen treningov. "Prvi teden po koncu sezone je bil pester, veliko je bilo medijskih obveznosti. A to pomeni, da je bila sezona zelo uspešna. Nato sem si vzel počitnice, s prijatelji smo šli na Tenerife, in napolnil baterije. Kmalu smo dobili program treningov. Mišice me konec tedna močno bolijo in vesel sem, da smo spet v maksimalnem pogonu," je dejal Jelar, ki je med premorom kot gost nastopil tudi na koncertu Jana Plestenjaka, kar je bilo zanj, kot pravi, čudovito doživetje.

Anže Lanišek, ki je imel prav tako izjemno sezono, a so se mu ravno na vrhuncu, olimpijskih igrah v Pekingu, stvari podrle, pravi, da je že predelal lansko sezono. Premor je izkoristil za družino in stvari, ki jih sicer med sezono ne more početi. "Videl sem, da se znam pobrati, četudi sem v precej slabem stanju. V zadnjem delu sezone po igrah sem res užival in želim si, da bo prihajajoča v celoti takšna."

Zajc: Po takšni sezoni je poleti veliko lažje trenirati

Cilji skakalk ostajajo visoki in komaj čakajo na letalnico

V ženski A-ekipi so Urša Bogataj, Nika Križnar, Ema Klinec, Jerneja Brecl, Maja Vtič ter mladi Nika Prevc in Taja Bodlaj, ki bosta zaradi šole večinoma vadili z mladinsko vrsto, kljub nepopolnemu kriteriju pa sta zraven tudi Katra Komar in Jerneja Repinc Zupančič.

"Težko bo ponoviti lansko sezono, a cilji ostajajo visoki. Najvišji so domače svetovno prvenstvo, na vseh preostalih tekmovanjih je cilj kolajna. Čaka nas tudi preizkus letalnice, upamo, da bomo takrat v dobri formi, da bo svetovni rekord ostal v naših rokah," je dejal Zupančič, ki je po koncu lanske izjemne sezone sicer napovedal slovo, a na koncu le našel skupen jezik s krovno zvezo.

Najprej študij, počitnice šele poleti

Olimpijska prvakinja Urša Bogataj še ni imela pravega oddiha, poleti upa na počitnice v Makarski, saj je imela veliko obveznosti na fakulteti. "Konec sezone tako zame ni bilo šoka, saj sem imela veliko študijskih obveznosti. Tako sem pravzaprav vseskozi vzdrževala pripravljenost," je poudarila Urša Bogataj.

Tudi Nika Križnar je skupni začetek priprav pričakala dobro pripravljena, saj je, kot pravi, že pred tem sama začela trenirati. "In tisti moji treningi so bili pravzaprav še bolj 'ubijalski'," je v smehu dejala in dodala: "Zdaj mi je lažje. Utrujenost se navadno pojavi, ko se zamenja cikel priprav, takrat peče najbolj, a to je zdaj že za nami. V petek gremo že na skakalnico, najprej s kratkimi smučmi, da se navadimo na osnovne stvari, potem pa bomo počasi napredovali na daljše smuči."

Nika Križnar: Novica o tem, da bomo tekmovale na letalnici, kar šokantna