Anže Lanišek bo prvi slovenski adut na novoletni turneji. Foto: EPA
Anže Lanišek bo prvi slovenski adut na novoletni turneji. Foto: EPA

Lanišek je zbral 18 točk več od Petra Prevca in 23 od Domna Prevca, ki si je s tem nastopom priboril zadnjo vstopnico v slovenski ekipi za novoletno turnejo.

"Še vedno mislim, da so stvari, ki se jih da še izboljšati, in na tem delamo, a ne z glavo skozi zid. Dobro je, da sem ubranil naslov prvaka. To je velika čast, da si najboljši v državi in da v bistvu tudi svojemu klubu nekaj povrneš nazaj," je povedal Lanišek.

Zajc le deseti in ostaja doma
Pod zmagovalnim odrom so se zvrstili Jernej Damjan, Tilen Bartol, Cene Prevc, Rok Masle, Bor Pavlovčič, Lovro Kos in Timi Zajc, ki je zaokrožil najboljšo deseterico.

"Ne morem biti vesel, saj sem imel kvalifikacije za novoletno turnejo. Skoki mi niso uspeli. Ostajam doma in treniral bom naprej," je bil v pogovoru za TV Slovenija razočaran Zajc.

Šesterica za novoletno turnejo
Slovenijo bodo tako v lovu na 69. zlatega orla, ki se bo s ponedeljkovimi kvalifikacijami začel v Oberstdorfu, zastopali Lanišek, Peter Prevc, Bor Pavlovčič in Žiga Jelar, ki so imeli nastop zagotovljen že pred časom. Cene Prevc si ga je priskakal z dobrimi nastopi v Engelbergu, Domen Prevc pa je glavnega trenerja Roberta Hrgoto z dobrim nastopom prepričal nocoj pod Poncami.

Prvenec Nike Križnar
V ženski konkurenci je zmago na državnem prvenstvu prvič v karieri slavila Nika Križnar (Alpina Žiri/227,4), ki je na vrhu nasledila Emo Klinec. Ta je manjkala zaradi okužbe s koronavirusom.

"Domačih tekem nisem nikoli jemala preveč resno, vedno sem imela težave s samo pripravo na tekmo. Vedno sem delala napake. Na koncu tekme sem si vedno tudi rekla, da doma lahko izgubim kakšno mesto, na tekmah svetovnega pokala pa moram pokazati, kar znam. Trenutno pa tako ali tako ne vem, kako bi bilo, če bi bila Ema z nami. Ema je bila, preden je bila pozitivna, pripravljena zelo dobro, kazala je res konstantne skoke. Zdi se mi, da bi zdaj skakala v sam vrh svetovnega pokala, in komaj čakam, da pride nazaj," je povedala Križnarjeva.

Srebro je osvojila Ilirijanka Urša Bogataj (217,9), bron Jerneja Brecl (Mislinja/199,1), tik pod zmagovalnim odrom pa je končala Nika Prevc (Triglav Kranj/164,0).

Lanišek znova državni prvak, Zajc ostal brez novoletne turneje