Lila Lapanja je štirikrat osvojila točke svetovnega pokala. Foto: EPA
Lila Lapanja je štirikrat osvojila točke svetovnega pokala. Foto: EPA

Lapanja je pred tem pridobila ustrezno soglasje ameriške zveze, piše Sportklub. Zdaj bo stopila korak bližje k domovini svojega očeta.

Lila Lapanja je hčerka nekdanjega slovenskega alpskega smučarja Vojka Lapanje. Ta se je iz domačega Tržiča v ZDA preselil kot študent, nato pa si ob jezeru Tahoe v Sierri Nevadi z Američanko Margaret Beiser ustvaril družino.

Po dobrih izidih v mlajših kategorijah se je Lapanja uvrstila tudi v ameriško člansko reprezentanco v alpskem smučanju in se v karieri štirikrat prebila do točk svetovnega pokala, štirikrat je slavila zmago v slalomskem seštevku severnoameriškega pokala in se veselila štirih naslovov ameriške prvakinje.

Po stagnaciji je v zadnjih letih iskala pravo obliko samostojne ekipe. Zdaj je jasno, da se bo v zaključek kariere, tudi z upanjem na nastop na olimpijskih igrah, podala kot slovenska reprezentantka, še piše Sportklub.

Ob odločitvi o gostiteljih SP-jev je FIS na kongresu v svoje članstvo sprejel tudi Katar in Gvinejo Bisao. Nova polnopravna disciplina FIS-a je po novem tudi freeride s smučmi in deskami na snegu,.

Naslednji kongres prihodnje leto bo FIS izvedel na daljavo, v živo pa se bodo predstavniki Mednarodne smučarske zveze spet srečali 10. in 11. junija 2026 v Beogradu.