Maren Lundby je poudarila, da ne končuje kariere, ampak jo le začasno prekinja. Foto: Reuters
Maren Lundby je poudarila, da ne končuje kariere, ampak jo le začasno prekinja. Foto: Reuters

27-letna šampionka, ki je zanesljivo dobila olimpijsko preizkušnjo leta 2018 v Pjongčangu, je v pogovoru za NRK s solzami v očeh sporočila odločitev: "V smučarskih skokih so nekatere zahteve ekstremne. Ena izmed teh je tudi teža."

"Odločitev je bila težka, mislim pa, da sem se odločila prav. Sprejela sem jo v svoje dobro. Ne želim nobenih bližnjic. Vedno sem bila previdna in se vseh stvari lotila pravilno. Tako želim tudi nadaljevati. V zadnjem času se je moje telo popolnoma naravno spremenilo in ne bom ničesar žrtvovala, da bom v Pekingu na najvišji ravni. Želim imeti dolgo kariero. Zares sem rada skakalka, a to zimo bom izpustila," je povedala in dodala, da je zdrava, vendar pa njeno telo trenutno ni primerno za skakanje. Ob tem je še pristavila, da upa, da bodo ljudje cenili odkritost in razumeli odločitev.

Lundby je druga najuspešnejša skakalka vseh časov. V svetovnem pokalu je zbrala kar 30 zmag. Več jih je le Japonka Sara Takanaši. Lani je bila v skupnem seštevku najboljša Nika Križnar, predtem pa je Norvežanka osvojila tri zaporedne velike kristalne globuse. Ob tem je pred dvema letoma v Seefeldu postala svetovna prvakinja na srednji napravi, letos v Oberstdorfu pa prva svetovna prvakinja na veliki skakalnici.