34-letni Jakov Fak bo tudi v tej sezoni prvi adut slovenske reprezentance. Foto: EPA
34-letni Jakov Fak bo tudi v tej sezoni prvi adut slovenske reprezentance. Foto: EPA

Glavni trenerji v individualnih športnih panogah se običajno izbirajo na začetku olimpijskega cikla, torej za štiriletno obdobje priprav na največji športni dogodek na svetu. 46-letni Marič pa bo kot novinec v članski konkurenci moral na igre z ekipo že v prvi sezoni.

Biatlon na TV SLO 2 in MMC-ju

Tako kot vse zimske športe boste tudi biatlon lahko v prenosih spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Delo se precej razlikuje od tistega v mladinski kategoriji, ki ga je opravljal v preteklih letih. "Seveda je to nov izziv. Treningov je več, bolj je naravnano na hitre treninge kot pri mladih. Tudi pristop je drug, saj gre za odrasle oblikovane tekmovalce, a z vsako stvarjo se je treba spopadati. V tem trenutku vse teče, klima je dobra, kar je osnovni pogoj za dobro delo, in potem lahko pričakujemo, da bodo tudi druge stvari stekle, kot je treba," meni Marič.

Glavnino priprav je ekipa opravila na Pokljuki, pa na Dachsteinu, v Hochfilznu in Ramsauu, avgusta je bila več kot pol meseca na višinskih pripravah v Franciji. "Prav višinske priprave so bile prilagojene Pekingu, kjer nas čakajo tekme na 700 metrih nadmorske višine. Sicer pa je Peking le vrh sezone, za mlade bo pomembneje, da napredujejo iz tekme v tekmo," je o poletnem delu dejal štirikratni olimpijec.

Mešanica mladosti in izkušenj

Velikih premikov v biatlonu čez noč ne gre pričakovati. Prvi biatlonec reprezentance ostaja Jakov Fak, Marič pa je ekipi pridružil nadarjene Alexa Cisarja, Lovra Planka in Antona Vidmarja, ki so pod njegovim vodstvom dosegali vidne uspehe in dobivali kolajne v nižjih starostnih kategorijah. Stalnica so Miha Dovžan, Klemen Bauer in Rok Tršan.

"Za Faka si želim le, da ostane zdrav, in prepričan sem, da bo lahko veliko pokazal. Od vseh pa pričakujem napredek. Lani je to že uspelo Dovžanu. Videl je, česa je sposoben, in želim si, da doda še nekaj več. Posebej po tem, ko je na testiranjih pokazal nov napredek. Tršan pa je na treningih korak pred vsemi, a tega še ni pokazal na tekmi, kar si vsi močno želimo," je povedal Marič.

Tršan pravi, da je letos drugače

Prav Tršan že nekaj let velja za izjemen talent, na tekmi pa v primerjavi s treningi še ni pokazal res vrhunske predstave. "O tem sva se veliko pogovarjala, in pravi, da je letos drugače. To bomo videli, ko bo prišel na tekmo, in srčno upam, da bo to izpeljal. Mislim, da potrebuje le eno sproščeno tekmo, na kateri bo dosegel dober izid, in potem se mu bo odprlo," je povedal Marič.

Do začetka sezone je dober mesec dni. Sklepne priprave bodo opravili na domači Pokljuki, če bodo temperature dovolj nizke, da se ustvari nekaj umetnega snega. Veliko ga je tudi na deponiji in z njim bodo ob primerni temperaturi uredili proge, saj letos zalog ne bodo varčevali za svetovni pokal.

"Če ne bo snega, imamo tudi rezervne načrte. Prvi je priprava v Obertilliachu v Avstriji, načrt C pa so sklepne snežne priprave v Skandinaviji, če v srednji Evropi pač ne bo možnosti," še dodala Marič.

Z drugimi napovedmi je Marič, ki je leta 2003 v Őstersundu dosegel prvo slovensko moško zmago v svetovnem pokalu, previden. Kot vsi nekdanji športniki si seveda želi uspešen uvod v sezono, a opravljeno bodo novemu trenerju in njegovim varovancem razkrile šele prve tekme.

Novi trener biatloncev Marič se zelo trudi za razvoj mladih

Spored svetovnega pokala v biatlonu

27.-28. 11.Östersund
2.-5. 12.Östersund
10.-12. 12.Hochfilzen
16.-19. 12. Annecy-Le Grand Bornand
6.-9. 1.Oberhof
12.-16. 1.Ruhpolding
20.-23. 1.Anterselva
3.-6. 3.Kontiolahti
10.-13. 3.Otepä
17.-20. 3.Oslo