Marjan Jelenko je bil leta 2013 sedmi na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters
Marjan Jelenko je bil leta 2013 sedmi na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters

"Jedel sem kot skakalci, treniral pa kot tekač. Počutil sem se katastrofalno in takrat sem spoznal, da mora biti zdravje na prvem mestu," je za časopis Delo povedal Jelenko.

Jelenko, ki je bil leta 2013 sedmi na svetovnem prvenstvu, ima pa tudi šest uvrstitev med deseterico v svetovnem pokalu, je priznal, da se je za konec kariere odločil v zadnjih mesecih, tudi zato, ker ni imel več prave volje za trde treninge.

Novemu trenerju nordijskih kombinatorcev Goranu Janusu je spomladi dejal, da se bo treningom priključil avgusta. "Bolj, kot se je bližal osmi mesec, manj želje sem imel, da bi spet začel trenirati s polno paro. Že od vsega začetka sem si govoril, da bom kariero končal, ko bom prvič podvomil o svojih sposobnostih in izgubil voljo," je povedal Jelenko.

K odločitvi ga je spodbudila tudi izkušnja iz prejšnje sezone, ko je imel zgolj 63 kilogramov, čeprav bi morala njegova telesna teža znašati okoli 71 kilogramov. "Meritve, ki sem jih opravil, so pokazale, da sem imel le še 1,8 odstotka maščob, človek pa za normalno delovanje potrebuje vsaj 4 odstotke. V tistem obdobju sem se počutil katastrofalno in spoznal, da tako ne gre več," je za Delo dodal Jelenko.