Tim Mastnak je naslovu mladinskega svetovnega prvaka dodal svojo prvo medaljo na velikih tekmovanjih v članski konkurenci. Vse do finala je na modri progi premagoval konkurente, v boju za zlato medaljo pa je na rdeči progi hitro naredil veliko napako. Foto: www.alesfevzer.com
Tim Mastnak je naslovu mladinskega svetovnega prvaka dodal svojo prvo medaljo na velikih tekmovanjih v članski konkurenci. Vse do finala je na modri progi premagoval konkurente, v boju za zlato medaljo pa je na rdeči progi hitro naredil veliko napako. Foto: www.alesfevzer.com

Mastnak, ki ga je v cilju spodbujala lepa skupina njegovih navijačev, je v izločilnih bojih v izjemno zahtevnih razmerah (močnem sneženju in vetru) deloval zelo samozavestno in tudi 19-letni Loginov bi imel velike težave, če ne bi slovenski deskar v tretjih vratih (manj ugodne rdeče proge) padel. Vseeno se je zelo veselil velikega uspeha. To je 10. medalja za slovensko deskanje na svetovnih prvenstvih v paralelnih disciplinah. Zelo dobro je tekmoval tudi Žan Košir, osvojil je peto mesto.

V polfinalu posebne napetosti ni bilo. 28-letni Mastnak je izločil Nemca Stefana Baumeistra, ki je v zgornjem delu naredil veliko napako, tako da je Mastnak na modri progi do cilja mirno ohranjal veliko prednost. Baumeister se je sicer na koncu veselil bronaste medalje, potem ko je bil v malem finalu boljši od Vica Wilda.

Zmagovita polfinalna vožnja Mastnaka

Koširja izločil Vic Wild
V četrtfinalu je Mastnak v tesnem obračunu ugnal Avstrijca Lukasa Mathiesa, Žanu Koširju pa se v lovu na peto medaljo z velikih tekmovanj ni uspelo prebiti med štiri najboljše: v dvoboju z veteranom Wildom (to je bila ponovitev finala z olimpijskih iger v Sočiju) je Košir padel.

Slovenca sta izločilne boje začela zanesljivo: Košir je bil 27 stotink hitrejši od Italijana Aarona Marcha, Tim Mastnak pa je izločil Eliasa Huberja, ki je odstopil.

Mastnak v finalu hitro naredil napako

Marguču se je zalomilo
Novi svetovni prvak Dimitrij Loginov je bil najhitrejši že v kvalifikacijah. Mastnak je imel drugi rezultat, Košir pa četrtega. Rok Marguč, ki ima na svetovnih prvenstvih že štiri kolajne, se s 25. časom kvalifikacij ni prebil v izločilne boje. Hitro so se sanje o kolajni razblinile tudi za Nevina Galmarinija in Rolanda Fischnallerja.

Štartal je na zlato
"Ta srebrna snežinka mi zelo paše k bundi. Super, vesel sem, čeprav je morda malo cmoka v grlu. Štartal sem na zlato. Vožnje so bile odlične, mislim, da sem bil sposoben premagati danes izjemnega in predvsem zanesljivega Loginova. A se na koncu ni izšlo," je poudaril Mastnak.

Podelitev medalj najboljšim v paralelnem veleslalomu v Park Cityju

"Žal sem naredil to napako, ki je bila posledica slabe vidljivosti. Nisem videl kam sem zapeljal, potem niti ne vem, kaj se je zgodilo, končal sem v snegu. Med progama niti ni bilo takšne razlike, dalo se je tudi na rdeči progi tekmovati. Nasploh so bili pogoji izredno težki zaradi vremenskih pogojev. Podlaga se je spreminjala, a sem se do finala uspel dobro prilagajati," je strnil svoje vtise.

Veliko časa za slavje sicer ne bo imel, saj ga že jutri po ameriškem času, ko bo nastopil še v paralelnem slalomu, čaka nov boj za medalje. "Svoje sem že dosegel, lahko bom povsem sproščen. Proga mi ustreza, s strmega dela preide v ravnino. Je pa zelo zahtevna, še težjo jo delajo vremenski pogoji. Mogoče malo spominja na Carezzo, kjer sem zmagal. Po duši sem veleslalomist, ampak zakaj ne bi odšel domov z dvema medaljama," je dodal.

Žan Košir obstal v četrtfinalu

V ženski konkurenci najboljša Selina Jörg
Pri ženskah je prvakinja postala Nemka Selina Jörg. V finalu je bila boljša od Rusinje Natalije Soboljeve. Mali finale in s tem bronasto medaljo je dobila Švicarka Ladina Jenny. Gloria Kotnik je obstala v kvalifikacijah.

V torek bo na sporedu še tekma v paralelnem slalomu. Prenos bo na TV SLO 2.

Mastnak do srebra v Park Cityju
Moški:                    
1. D. LOGINOV       RUS   
2. T. MASTNAK       SLO   
3. S. BAUMEISTER    NEM   
4. V. WILD          RUS   
5. Ž. KOŠIR         SLO   
6. L. MATHIES       AVT   
7. E. CORATTI       ITA   
8. D. CAVIEZEL      ŠVI   
...                       
25. R. MARGUČ       SLO   

Ženske:                
 1. S. JÖRG         NEM
 2. N. SOBOLJEVA    RUS
 3. L. JENNY        ŠVI
 4. M. BIKOVA       RUS
 5. M. VALOVA       RUS
 6. A. DANČA        UKR
 7. C. LANGERHORST  NEM
 8. S. SCHÖFFMANN   AVT
...                    
31. G. KOTNIK       SLO