Miha Hrobat izrabil razjasnitev na Streifu za izid kariere

Petkov smuk v Kitzbühelu je dolgo potekal v slabši, difuzni svetlobi, a potem se je začelo jasniti, kar je ogrozilo celo zmago in veselje 40 tisoč Avstrijcev. Vincent Kriechmayr je vodil vse od št. 13, a nato je kopica smukačev postavljala hitrejše vmesne čase. Na olajšanje Avstrijcev so za Krichmayrjem zaostali tako Adrian Sejerstad (+0,39), Jared Goldberg (+0,35) in senzacionalni drugouvrščeni.

Krik veselja Mihe Hrobata, ki se je prvič v karieri prebil med najboljšo deseterico in to v Kitzbühelu. Foto: Reuters
Krik veselja Mihe Hrobata, ki se je prvič v karieri prebil med najboljšo deseterico in to v Kitzbühelu. Foto: Reuters

Številka 43 kar na drugo mesto

Italijan Florian Schieder je s številko 43 smučal že pod jasno modrim nebom in bil vseskozi blizu ter na koncu za vsega 23 stotink zaostal za Avstrijcem, ki mu je na rdečem sedežu vodilnega vidno odleglo. Do Kitzbühela je bila najboljša uvrstitev 27-letnega karabinjerja 13. mesto iz decembrskih smukov v Val Gardeni in Bormiu.

Hrobat na najtežji progi do izida kariere

Občutno izboljšanje vidljivosti je s pridom izkoristil tudi drugi Slovenec Miha Hrobat. Zlasti je s številko 45 ogromno pridobil v spodnjem delu: v petem odseku je postavil tretji čas, v predzadnjem, šestem, odseku pa celo drugega najhitrejšega. V cilju je Hrobat z zaostankom 46 stotink prevzel sedmo mesto in ga zadržal vse do konca.

27-letni Kranjčan se je prvič v karieri prebil med deseterico v svetovnem pokalu. Do zdaj je bila Hrobatova najboljša uvrstitev 16. mesto, kar je dosegel na novembrskem smuku v Lake Louisu, decembrskem superveleslalomu v Beaver Creeku in na lanskem smuku v Kitzbühelu.

"Uspela mi je zelo dobra vožnja. Res je, da sem imel tudi nekaj sreče z vremenom. Po navadi je ravno obratno, ko imamo tisti z višjimi startnimi številkami slabše razmere. Je bila priložnost, ki jo je bilo treba izkoristiti. Vedel sem, da se da, na startu sem se prepričal, da sem lahko zelo hiter," je dejal Hrobat. "Jutri se bom še enkrat odpravil na start z isto miselnostjo in se še enkrat vrgel dol," je napovedal.

Hrobat do uspeha kariere na znamenitem Streifu

Nisem najbolje zadel Ceste in nisem vedel, ali sem s seboj odnesel potrebno hitrost, srednji del je bil zelo dober, tudi zadnji del mi je uspel. Vemo, če nisi hiter na Cesti, si lahko najboljši na svetu kot Marco Odermatt, pa ti to nič ne pomaga.

Miha Hrobat

Zmagoviti intervju šele po zadnjem smukaču

Na startu prvega od dveh smukov v Kitzbühelu je bilo sicer 58 alpskih smučarjev, zaradi grdega padca Norvežana Henrika Roea s številko 48 v cilju se je tekma pošteno zavlekla, zmagovalec Kriechmayr pa vse do konca ni želel dati zmagovalnega intervjuja.

"Najpomembnejša tekma svetovnega pokala v sezoni. Ni bila popolna vožnja, a sem bil vseskozi na meji. Resnično mi ta smukaška zmaga ogromno pomeni," je bil po dolgem čakanju ganjen 31-letnik iz Linza. V Kitzbühelu je že zmagal – na superveleslalomu leta 2021, zdaj pa se je vpisal med smukaške legende. Ob tem bo zdaj Kriechmayr tudi prvi favorit za zmago tudi na sobotnem smuku. "Prečni prehod zagotovo lahko izboljšam. A težko je biti vseskozi na meji in hkrati popoln," je petkov zmagovalec izpostavil del proge, kjer je pustil nekaj časa.

Sanjski smuk Kriechmayrja in spektakularna rešitev Kildeja

Sreča v nesreči za najboljša smukača zime

Vodilni v svetovnem pokalu Marco Odermatt ni zdržal vloge prvega favorita, saj je ob izhodu iz mišnice naredil veliko napako, vendar se je uspel akrobatsko rešiti. Ker pa je izgubil ogromno hitrosti, je prvič v sezoni končal daleč od vrha in celo brez točk. Do prvega smuka na Streifu je bila najslabša Odermattova uvrstitev sedmo mesto iz drugega smuka v Val Gardeni. Ob koncu prenosa je prišla informacija, da je moral Odermatt na zdravniški pregled. Ta je pokazal lažjo poškodbo kolena. Zaradi tega bo izpustil sobotni smuk. Naslednji star načrtuje v sredo na nočnem veleslalomu v Schladmingu.

Na četrtkovem, drugem, treningu se je vodilni smukač zime Aleksander Aamodt Kilde poškodoval, saj si je zlomil eno izmed dlančnih kosti na desni roki. Kljub temu je Norvežan vozil izvrstno, se boril za vodstvo, a nato ga je odneslo iz prečnega prehoda, kjer se je spektakularno rešil in preprečil padec. Kljub ponesrečenemu zaključku je Kildeju v cilju vidno odleglo, da jo je odnesel brez padca.

Kako se je Odermatt akrobatsko rešil po "mišnici"?
V Kitzbühel so Avstrijci šli zadržano in javno brez najvišjih ciljev, a Vincent Kriechmayr je dokazal, da zmaga na prvem smuku Val Gardene nikakor ni bila naključna. Foto: AP
V Kitzbühel so Avstrijci šli zadržano in javno brez najvišjih ciljev, a Vincent Kriechmayr je dokazal, da zmaga na prvem smuku Val Gardene nikakor ni bila naključna. Foto: AP

Kriechmayr rešil avstrijsko čast

Bolje kot Odermattu je šlo drugemu Švicarju. Niels Hintermann je prvič v sezoni odpeljal smuk brez napake in je kot prvi prehitel Američana Travisa Ganonga, ki je odprl petkov smuk na Streifu. Na vsega 8 stotink se je Hintermannu približal italijanski veteran Dominik Paris.

Na tretjem odseku od sedmih je Martin Čater postavil na koncu osmi najhitrejši čas. Foto: Reuters
Na tretjem odseku od sedmih je Martin Čater postavil na koncu osmi najhitrejši čas. Foto: Reuters

Takoj za njim je s številko 13 sanjski smuk odpeljal Vincent Kriechmayr, ki je po najhitrejšem času v zgornjem delu sicer začel izgubljati proti Hintermannu, a je nato najbolje odpeljal zaključek mimo kmetije, prečni prehod in ciljni spust ter v cilju za 31 stotink prehitel Švicarja. Seveda na huronsko veselje prepolnega stadiona v Kitzbühelu, kjer so pred tekmami sami Avstrijci govorili, da so zgolj avtsajderji za zmago.

Vseeno boja za stopničke in tudi zmago še zdaleč ni bilo konec in Kriechmayr je še dolgo trepetal za svojo 15. zmago v svetovnem pokalu.

Čater ob prihodu v cilj 13.

S številko 25 je še ob slabši vidljivosti nastopil prvi od dveh Slovencev. Martin Čater, ki mu proga Streif ne odgovarja najbolje, je bil po počasnejšem začetku izjemno hiter v tretjem in četrtem od sedmih odsekov. Zanimivo, da je v samem zaključku z veliko hitrostjo 139,38 km/h bil celo hitrejši od Kriechmayrja, v cilju pa je prevzel 13. mesto, a je nato zaradi razjasnitve izgubil vidno uvrstitev.

Petkov smuk Čatra v Kitzbühelu

KITZBÜHEL, petkov smuk

Končni vrstni red:

 1. V. KRIECHMAYR      AVT     1:56,16 
 2. F. SCHIEDER        ITA       +0,23 
 3. N. HINTERMANN      ŠVI        0,31 
 4. J. GOLDBERG        ZDA        0,35 
 5. A. S. SEJERSTED    NOR        0,39 
  . D. PARIS           ITA        0,39 
 7. M. HROBAT          SLO        0,46 
  . T. GANONG          ZDA        0,46 
 9. B. THOMPSON        KAN        0,67 
10. C. SARRAZIN        FRA        0,74 
11. A. MONNEY          ŠVI        0,75 
12. J. MURISIER        ŠVI        0,79 
13. T. DRESSEN         NEM        0,87 
14. O. STRIEDINGER     AVT        0,88 
15. A. SANDER          NEM        0,94 
16. A. A. KILDE        NOR        0,97 
24. M. ČATER           SLO        1,30 
54. M. ODERMATT        ŠVI        3,20 

SKUPNI VRSTNI RED

Smuk (7/11):

 1. A. A. KILDE        NOR     520 točk
 2. V. KRIECHMAYR      AVT     419     
 3. M. ODERMATT        ŠVI     386     
 4. J. CRAWFORD        KAN     223     
 5. J. CLAREY          FRA     196     
 6. M. CASSE           ITA     183     
 7. M. MAYER           AVT     182     
 8. N. HINTERMANN      ŠVI     175     
 9. B. FEUZ            ŠVI     164     
10. D. HEMETSBERGER    AVT     146     
...                                    
27. M. HROBAT          SLO      66     
39. M. ČATER           SLO      34     

Skupni seštevek (21/40):

 1. M. ODERMATT        ŠVI   1.186 točk
 2. A. A. KILDE        NOR     861     
 3. H. KRISTOFFERSEN   NOR     665     
 4. V. KRIECHMAYR      AVT     632     
 5. L. BRAATHEN        NOR     525     
 6. L. MEILLARD        ŠVI     507     
 7. A. PINTURAULT      FRA     437     
 8. M. FELLER          AVT     406     
 9. M. SCHWARZ         AVT     377     
10. J. CRAWFORD        KAN     319     
11. Ž. KRANJEC         SLO     290     
...                                    
62. M. HROBAT          SLO      66     
65. M. ČATER           SLO      60     
72. Š. HADALIN         SLO      51