Johan Eliasch je dobil največ glasov že v prvem krogu. Foto: EPA
Johan Eliasch je dobil največ glasov že v prvem krogu. Foto: EPA

Švicar Gian-Franco Kasper, ki je vodil mednarodno organizacijo od leta 1998, se ni odločil za nov mandat in se je z mesta predsednika poslovil po 23 letih na čelu federacije.

Na kongresu, ki je potekal virtualno, so delegati največ glasov že v prvem krogu namenili Eliaschu.

Dobil je 65 glasov delegatov oziroma 54,62 odstotka. Svoj glas je oddalo 119 delegatov, predstavnikov nacionalnih zvez, članic mednarodne federacije. Novega predsednika je predlagala Smučarska zveza Velike Britanije.

Švicar Urs Lehmann je prejel 26 glasov (21,85 odstotka), Angležinja Sarah Lewis je prejela 15 glasov (12,61 odstotka), Šved Mats Arjes pa 13 glasov (10,92 odstotka).

Za najresnejšega kandidata je veljal Kasperjev rojak, 52-letni Lehmann, nekdanji smukaški svetovni prvak (1993), ki je kandidiral s podporo švicarske smučarske zveze, katere predsednik je že od leta 2008.

A je presenetljivo delegate prepričal švedski poslovnež, ki živi in dela v Londonu ter se je zavzel za celovito prenovo športa. Eliascha sta med drugim podprla tudi nekdanja velika smučarska asa, Američanka Lindsey Vonn in Norvežan Aksel Lund Svindal.

Arjes, 54-letni predsednik švedskega olimpijskega komiteja ter eden od podpredsednikov FIS-a, je kandidiral s podporo švedske smučarske zveze.

Lewisovo, 56-letno nekdanjo britansko alpsko smučarko in olimpijko, ki je kar dve desetletji, do oktobra lani, opravljala funkcijo generalne sekretarke FIS-a, pa je predlagala Smučarska zveza Belgije.

Enzo Smrekar je bil izvoljen v predsedstvo Mednarodne smučarske zveze (FiS). Foto: BoBo
Enzo Smrekar je bil izvoljen v predsedstvo Mednarodne smučarske zveze (FiS). Foto: BoBo

Smrekar: Majhna nacija po resursih, a velika po rezultatih.
Izvolili so tudi nove člane predsedstva zveze. Za mesto v predsedstvu se je potegoval tudi Slovenec, predsednik slovenske smučarske zveze Enzo Smrekar, za katerega je glasovalo 111 delegatov od 121. Smrekar je bil izvoljen s tretjim najvišjim številom glasov.

"Vsekakor gre za pomemben trenutek. Kot vemo, smo bili dolga leta prisotni v vodstvu Fisa in nadaljevati s to prisotnostjo je za Smučarsko zvezo Slovenije izjemnega pomena. Po eni strani zato, ker sedimo za mizo z največjimi nacijami tega športa, in po drugi strani tudi zato, ker lahko za to mizo enakopravno uveljavljamo svoj glas in seveda prispevamo k razvoju športa," je po izvolitvi sporočil Smrekar in dodal: "Moto moje kampanje je bil, da smo majhna nacija v smislu resursov, infrastrukture in sredstev, pa vendar z velikimi rezultati. Kot taki seveda razumemo potrebe manjših nacij, razumemo, kako je z nekaj sredstvi doseči velike rezultate, biti pri tem pogumen, imeti pri tem strast in seveda biti tudi inovativen."