V Kranjski Gori bo pestro vse od petka do torka. Foto: BoBo/Borut Živulović
V Kranjski Gori bo pestro vse od petka do torka. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Priprava proge poteka že od januarja, ko je bilo v Kranjski Gori svetovno prvenstvo za smučarje invalide. Razmere so bile takrat dobre in tekmovanje odlično izpeljano. Tekmovalna proga se pripravlja od takrat naprej predvsem z vbrizgavanjem vode in preparacijo," je dejal generalni sekretar organizacijskega komiteja Srečko Medven.

Proga je na nekaterih delih popolnoma ledena, drugje zgornji del snežne podlage ni leden, a to organizacije tekme ne bo oviralo. Celotna proga, na kateri je okoli 70 cm snega, je dobro utrjena, tako da bo štart mogoč z vrha. Končno zeleno luč organizatorji pričakujejo v nedeljo.

Organizatorji so predstavili nekaj novosti. Na štartu slaloma, ki bo tudi letos od strani, so postavili startno hišico. Ta bo čez leto namenjena shranjevanju dela opreme za tekmo. Razširili so tudi zgornji del veleslalomske proge, letos pa bodo v tem delu postavili še umetno zasneževanje in s tem dobili primerljivo progo za trening.

Na progi so v preteklih dneh med drugimi trenirali Slovenci, Italijani, Hrvati, Avstrijci in Francozi, v soboto pa bodo organizatorji zaprli progo za rekreativne smučarje, da se bo podlaga čim bolje ohranila za prihajajoče tekme.

Denarni sklad ene tekme znaša 120.000 švicarskih frankov, predvideni stroški pa znašajo okoli 1,6 milijona evrov.

V petek smučarje čaka prosti trening na tekmovalni progi, zvečer pa bo četrto leto zapored dobrodelni Grubov memorial, ki poteka v spomin na slovenskega alpskega smučarja Draga Grubelnika. V soboto bo veleslalom, v nedeljo slalom. S tem pa se tekmovanja v Podkorenu še ne bodo končala, v ponedeljek in torek sledi še finale evropskega pokala.

Tako kot lani bo tudi letos vstop na prizorišče brezplačen s slovensko zastavo, ki v višino meri vsaj 60 centimetrov. Navijači bodo brezplačno lahko parkirali v Kranjski Gori, od tam pa bo do Podkorena organiziran krožni brezplačni prevoz.

Vrhunec zabavnega dela smučarskega praznika bo v soboto s Q Max Partyjem – zabavo zime. V okviru obsežnega programa bodo med drugim nastopili Samuel Lucas & The Groove Station in Siddharta. Za najvztrajnejše bo v dvorani Vitranc do poznih ur potekal disco After party s skupino Soulfingers. Vstop je prost.