Planica bo tudi letos gostila najboljše smučarske letalce na svetu. Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj
Planica bo tudi letos gostila najboljše smučarske letalce na svetu. Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj

Prav na ta dan se bo letos pod Poncami začel štiridnevni največji vsakoletni športni praznik v Sloveniji. Četrtek bo, tako kot je zdaj že tradicija, v znamenju otrok.

Različni pokrovitelji bodo v Planico pripeljali približno pet tisoč otrok iz vse Slovenije, ki si bodo ob 9. uri zjutraj ogledali trening, nato pa ob 11. uri še kvalifikacije.

V petek je ob 14.30 na sporedu prva serija posamične tekme, v soboto se bo ekipna preizkušnja začela ob 10.00, v nedeljo dopoldne pa je na vrsti še zadnja posamična tekma svetovnega pokala sezone 2018/19.

Čeprav je pod Poncami še zima, pa vendarle nimamo toliko snega kot v preteklih letih. Največji izziv trenutno predstavlja vožnja tovornjakov s snegom do hrbtišča, kjer ga nato delavci z lopatami razporejajo po 'puklu' in tam do nekje 140 metrov. Teren je bil namreč premehak, da bi to delo opravili s teptalniki snega.

Jelko Gros

Dela na letalnici potekajo po načrtih
Organizacijski odbor tekmovanja, ki ima letos hkrati generalko za svetovno prvenstvo v poletih, ki ga bo Planica gostila naslednje leto, ob tem pa tudi novo vajo za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju 2023, je na novinarski konferenci v Ljubljani predstavil priprave na vseslovenski športni praznik. Podpredsednik organizacijskega odbora Ljubo Jasnič pravi, da dela na letalnici potekajo po načrtih. V pripravo tekmovališča je vključenih skoraj tisoč ljudi, veseli pa ga, da je vremenska napoved za vse štiri dni ugodna, tako da pričakuje lepo število obiskovalcev, brez katerih poleti v Planici nimajo pravega čara.

Gros: Teren je bil premehak
Vodja tekmovanja je Jelko Gros, ki zagotavlja, da bo letalnica v sredo, 20. marca, ob 10.00 pripravljena za preizkus. Prvi se bo po smučini spustil 21-letni Rok Tarman, član slovenske B-reprezentance. "Čeprav je pod Poncami še zima, pa vendarle nimamo toliko snega kot v preteklih letih. Največji izziv trenutno predstavlja vožnja tovornjakov s snegom do hrbtišča, kjer ga nato delavci z lopatami razporejajo po 'puklu' in tam do nekje 140 metrov. Teren je bil namreč premehak, da bi to delo opravili s teptalniki snega," pravi Gros.

V pričakovanju šestdesettisočglave množice
Generalni sekretar organizacijskega odbora Primož Finžgar se nadeja podobnega obiska gledalcev kot lani. "Glede na to, da od 60 do 70 odstotkov vstopnic vsako leto prodamo v predprodaji, smo izračunali, da bo letos v štirih dneh Planico obiskalo približno 60 tisoč ljudi. V zadnjem tednu, ko cena za odraslo osebo zraste s 23 na 29 evrov, pričakujemo, da bomo prodali še okoli šest tisoč vstopnic," meni Finžgar, ki razpolaga s proračunom v višini 2,2 milijona evrov.

Primerno se oblecite!

Komisija za varnost opozarja, da so v Planici še zimske razmere, zato se je treba za obisk primerno obuti in obleči, ob tem pa paziti na lastnino, saj nepridipravi ne počivajo niti za največjih športnih praznikih.

Zagotovljeni še trije posebni vlaki
Tako kot že nekaj let je Planica vključena v program trajnostnega razvoja, zato organizacijski odbor obiskovalce poziva, naj se na Gorenjsko odpravijo z vlakom, avtobusom ali pa si delijo prevoz. V ta namen bodo Slovenske železnice organizirane po posebnem programu. Poleg rednih vlakov bodo zagotovile še tri posebne vlake, hkrati pa vsem potnikom zagotavljajo najmanj 50 odstotkov popusta ob predložitvi vstopnice za Planico.

Brezplačni avtobusni prevozi iz Kranjske Gore
Kar se tiče obiskovalcev, ki bodo v Planico prišli z lastnimi prevoznimi sredstvi, veljajo ista pravila kot v preteklih letih. Na voljo so brezplačni avtobusni prevozi iz Kranjske Gore in okolice, parkiranje zunaj označenih parkirišč, še zlasti ob cesti in na travnikih, bosta policija in redarstvo dosledno sankcionirala, organizatorji pa obiskovalce pozivajo na zgodnji prihod na tekmovališče, saj morajo varnostniki opraviti pregled vstopnic oziroma akreditacij ter osebne prtljage. Vnos večjih količin alkoholnih pijač na prizorišče ni dovoljeno, četrtek, ko je dan otrok, pa uživanje alkohola ni zaželeno.

V Planici potekajo zaključne priprave na letalnici