Srebrni slovenski kvartet v Pekingu. Foto: www.alesfevzer.com
Srebrni slovenski kvartet v Pekingu. Foto: www.alesfevzer.com

Novost, ki so jo v minuli sezoni vpeljali v svetovni pokal, bo zdaj tudi na olimpijskem programu. Tekma bo tako potekala v treh serijah. V drugo se bo uvrstilo 12 parov, v finalno pa osem. V končni seštevek bo štelo vseh šest skokov obeh tekmovalcev.

Skakalci so se pod petimi krogi na ekipni tekmi sicer merili prvič v Calgaryju leta 1988, ko so srebrno kolajno pod jugoslovansko zastavo osvojili Primož Ulaga, Matjaž Zupan, Matjaž Debelak in Miran Tepeš. Leta 2002 je bila Slovenija v Salt Lake Cityju v postavi Damjan Fras, Primož Peterka, Robert Kranjec in Peter Žonta bronasta.

Na zadnjih igrah, ki jih je lani gostil Peking, so srebro dobili Lovro Kos, Cene Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc. Slovenci so tudi aktualni svetovni prvaki v moštveni preizkušnji. Najboljši so bili na minulem svetovnem prvenstvu v Planici, v ekipa pa so bili Zajc, Kos, Žiga Jelar in Anže Lanišek.

Tudi v nordijski kombinaciji ne bo več ekipne tekme, ampak bosta nastopila le dva športnika v posamični reprezentanci. V smučarskem teku bodo izenačili razdalje v moški in ženski konkurenci.

Alpska kombinacija postala tekma dvojic

Johannes Strolz je presenetljivo zmagal v alpski kombinaciji na zadnjih olimpijskih igrah v Pekingu. Foto: EPA
Johannes Strolz je presenetljivo zmagal v alpski kombinaciji na zadnjih olimpijskih igrah v Pekingu. Foto: EPA

V alpski kombinaciji bo odslej na sporedu tekma dvojic. Namesto enega smučarja, ki je tekmoval v dveh disciplinah, bosta zdaj za seštevek časov odgovorna dva tekmovalca. Eden bo nastopil kot specialist v hitrih disciplinah, torej bodisi v smuku bodisi superveleslalomu, drugi pa kot specialist za tehnične discipline v slalomu. Seštevek časov bo odločil o končni uvrstitvi, je na seji izvršnega odbora pojasnil MOK in njegov športni direktor Kit McConnell.

"To je format, ki ga bo Mednarodna smučarska zveza v prihodnjih sezonah pred olimpijskimi igrami vključila v svoje dogodke, zdaj torej kot ekipno kombinacijo," je v izjavi dejal McConnell.

Tekma v alpski kombinaciji je bila prvič na sporedu OI na zimskih olimpijskih igrah leta 1936 v Garmisch-Partenkirchnu, vendar je bila opuščena na igrah v Oslu leta 1952. V Calgary se je leta 1988 vrnila in je od takrat vseskozi del ZOI. Aktualna olimpijska prvaka sta Avstrijec Johannes Strolz in Švicarka Michelle Gisin, na letošnjem svetovnem prvenstvu pa sta zmagala Francoz Alexis Pinturault in Italijanka Federica Brignone.