Johannes Kühn sodi med najhitrejše tekače med biatlonci, tokrat pa je že s številko devet postavil končni zmagovalni čas. Predtem je bil v šprintu že enkrat tretji, najboljši izid pa je bil 2. mesto s posamične tekme. Foto: AP
Johannes Kühn sodi med najhitrejše tekače med biatlonci, tokrat pa je že s številko devet postavil končni zmagovalni čas. Predtem je bil v šprintu že enkrat tretji, najboljši izid pa je bil 2. mesto s posamične tekme. Foto: AP

Jakov Fak je odprl biatlonske tekme v Hochfilznu, a nastop med 119 biatlonci se najboljšemu slovenskemu lovcu na smučeh ni posrečil. Leže je zgrešil enkrat, še dvakrat stoje in že ob prihodu v cilj je vedel, da točk za svetovni pokal ne bo, na koncu pa je kot edini izmed petih Slovencev ostal brez sobotne tekme v zasledovanju.

Jakov Fak je tako v Östersundu kot na sprintu v Hochfilznu nosil številko ena, ki pa mu ni prinesla dobrega nastopa. Foto: AP
Jakov Fak je tako v Östersundu kot na sprintu v Hochfilznu nosil številko ena, ki pa mu ni prinesla dobrega nastopa. Foto: AP

"Za mano je zelo slaba tekma. Tudi samo počutje na progi je bilo slabo in tekaški časi so zame nerazumljivo slabi. Včeraj na treningu je bil dober občutek, tudi pri povišanem tempu sem se počutil zelo dobro. Danes pa popolnoma nasprotno. Tudi na strelišču sem bil nezbran. Želja je sicer bila velika, a sam nastop v celoti lahko ocenim kot katastrofalen," je po nastopu dejal Fak.

Tršan z ničlo, a brez točk

Od Slovencev je kot edini prvič to zimo točke s 35. mestom osvojil Klemen Bauer, ki je zgrešil samo enkrat. A podobno kot drugi je tek slovenskih biatloncev za boljše izide v sprintu prepočasen. Zlasti so bili vsi Slovenci izrazito počasnejši od tekmecev v zadnjem krogu.

"Danes sem malce popravil svoj vtis z začetka sezone, ko se mi noben nastop ni izšel. Tudi danes nastop ni bil popoln. Še vedno en zgrešen strel stoje, in to bi lahko bilo boljše. Tudi na progi sem v zadnjem krogu izgubil preveč časa. Razmere so bile zelo težke in plačal sem davek hitrega začetka. Vseeno pa je bil to načrt, ki sem se ga držal. Želel sem iti 'na polno', brez taktiziranja. Na koncu je malce zmanjkalo moči. Zdaj si želim večkrat ponoviti predvsem današnje streljanje, tudi brez napake, kar mi na treningih uspeva pogosto," je bil po tekmi zadovoljen Bauer.

Klemen Bauer je osvojil prve točke zime, pri čemer je bil s 56. časom teka tudi najhitrejši izmed Slovencev, ki niso blesteli v smučini. Foto: Smučarska zveza Slovenije
Klemen Bauer je osvojil prve točke zime, pri čemer je bil s 56. časom teka tudi najhitrejši izmed Slovencev, ki niso blesteli v smučini. Foto: Smučarska zveza Slovenije

Rok Tršan je tako podrl vseh 10 tarč, a je bil šele 44. Miha Dovžan je bil z enim zgrešenim strelom 57., Lovro Planko pa je kljub dvema kazenskima krogoma na 59. mestu še ujel sobotno tekmo.

Kühn pri 30 letih do prvenca med elito

Prvič v karieri je v svetovnem pokalu zmagal 30-letni Johannnes Kühn, ki je tako Nemčiji pristreljal in pritekel prvo zmago zime 2021/22. Bavarec Kühn je presenetljivo zmagal predvsem zaradi hitrega teka, zlasti je bil hiter v zadnjem krogu in je bil na koncu samo v teku boljši za 0,2 sekunde tudi od zmagovalca obeh sprintov v Östersundu Šveda Sebastiana Samuelssona.

"Bolje sem razdelil moči kot nazadnje, potem je lažje in tudi več uživanja na progi," je to za nemško televizijo pokomentiral zmagovalec, ki se je v zadnjem krogu otresel tudi napada aktualnega svetovnega prvaka s Pokljuke – Šved Martin Ponsiluoma je zaostal 14,3 sekunde. Najboljša sta zgrešila po eno tarčo. Na tretjem mestu je bilo drugo presenečenje sprinta – prvič v karieri je na stopničke stopil Belorus Anton Smolski, ki je zadel vseh 10 strelov.

Fak ostal brez zasledovanja, Bauer prvič v sezoni do točk
Hanna Sola. Foto: EPA
Hanna Sola. Foto: EPA

Prva zmaga za Hanno Sola

Na ženski sprinterski tekmi na 7,5 km je slavila beloruska biatlonka Hanna Sola, to je njena prva zmaga v svetovnem pokalu. Sola je bila nezmotljiva na strelišču in je za 46,8 sekunde prehitela Francozinjo Justine Braisaz-Bouchet, ki je bila z dvema zgrešenima streloma druga.

Norvežanka Marte Olsbu Roeiseland je zadela vseh deset strelov, vendar je v tekaškem delu za Solo zaostala za 50,3 sekunde, kar je bilo dovolj za tretje mesto.

Polona Klemenčič (+2:45,0) je bila z dvema zgrešenima streloma 59. in se je s tem dosežkom uvrstila na nedeljsko zasledovalno tekmo.

Nika Vindišar (3:50,6) je bila na strelišču nenatančna dvakrat in je zasedla 96. mesto, Živa Klemenčič (4:14,2) pa je zgrešila petkrat in končala kot 101.

Vse od leta 1996 je Hochfilzen na Tirolskem stalna postaja biatlonk in biatloncev v decembru. Od petka do nedelje gosti šest tekem: sprinta, zasledovalni tekmi in štafetni preizkušnji.

SVETOVNI POKAL, HOCHFILZEN

Sprint (M):

                                    * 
 1. J. KÜHN            NEM 26:05,0 (1)
 2. M. PONSILUOMA      ŠVE   +14,3 (1)
 3. A. SMOLSKI         BLR    20,5 (0)
 4. A. LOGINOV         RUS    22,0 (1)
 5. T. BOE             NOR    23,0 (1)
 6. E. JAQUELIN        FIN    23,6 (1)
...                                   
35. K. BAUER           SLO  1:23,0 (1)
44. R. TRŠAN           SLO  1:35,3 (0)
57. M. DOVŽAN          SLO  1:47,5 (1)
59. L. PLANKO          SLO  1:53,8 (2)
68. J. FAK             SLO  2:17,8 (3)
                                      
           * - kazenski krogi         

SKUPNI VRSTNI RED

Moški (5/22):

 1. V.-S. CHRISTIANSEN  NOR        203
 2. S. SAMUELSSON       ŠVE        202
 3. E. JACQUELIN        FRA        189
 4. J.-T. BOE           NOR        170
  . E. LATIPOV          RUS        170
...                                   
38. J. FAK              SLO         40
57. M. DOVŽAN           SLO         12
63. K. BAUER            SLO          6
                                      
Biatlon - svetovni pokal: sprint (M), prenos iz Hochfilzna

Sprint (Ž):

Sprint (Ž):                         * 
  1. H. SOLA           BLR 20:44,4 (0)
  2. J. B. BOCHET      FRA   +46,8 (2)
  3. M.-E. ROEISELAND  NOR    50,3 (0)
  4. I. LIEN           NOR    52,5 (0)
  5. H. ÖBERG          ŠVE    56,5 (2)
  6. T. ECKHOFF        NOR  1:07,2 (1)
 ...                                  
 59. P. KLEMENČIČ      SLO  2:45,0 (0)
 96. N. VINDIŠAR       SLO  3:50,6 (1)
101. Ž. KLEMENČIČ      SLO  1:47,5 (3)
                                      
                                      
                                      
           * - kazenski krogi         

SKUPNI VRSTNI RED

Ženske (5/22):                         
 1. M. O. ROEISELAND    NOR        216 
 2. D. ALIMBEKAVA       BLR        194 
 3. L. T. HAUSER        AVT        192 
 4. H. SOLA             BLR        184 
 5. E. ÖBERG            ŠVE        171 
Biatlon - svetovni pokal: sprint (Ž), prenos iz Hochfilzna