V soboto in nedeljo je bil v Courchevelu na odru isti prizor: Sara Takanaši, Nika Križnar in Alexandria Loutitt, a razlike so bile za skoke v nedeljo res ogromne. Foto: EPA
V soboto in nedeljo je bil v Courchevelu na odru isti prizor: Sara Takanaši, Nika Križnar in Alexandria Loutitt, a razlike so bile za skoke v nedeljo res ogromne. Foto: EPA

Če je bila v soboto po prvi seriji še izenačena s Saro Takanaši in jo je nato v finalu premagala za 10 točk, tokrat ni bilo dvoma o zmagovalki dneva na skakalnici Praz. V prvi seriji je Nika Križnar poletela kar 133,0 metra in je pred drugouvrščeno Kanadčanko Abigail Strate imela že 21 točk naskoka.

Sorodna novica Nika Križnar zmagala v Courchevelu

Največ pridobila Nika Prevc

V finalu se je vrstni red med najboljšimi poletnimi skakalkami pošteno premešal, največ je pridobila Nika Prevc, ki je s skokom 122,0 m napredovala z 12. na končno 7. mesto. Tudi na odru za zmagovalke, a ne na vrhu, so se zgodile menjave, tako da je bil vrstni red ob koncu dneva identičen sobotnemu.

43 in 48 točk prednosti

Tretja je bila svetovna prvakinja Alexandria Loutitt, druga Sara Takanaši, a zmagala je Nika Križnar, ki je bila tudi v finalni seriji razred zase. S skokom 128,5 m je zbrala 18 točk več od drugega najboljšega skoka. Skupno je 23-letnica iz Delnic v Poljanski dolini za kar 43 točk prehitela Japonko in za 48 točk Kanadčanko.

"Odlično zaključen drugi dan. S svojimi skoki sem zelo zadovoljna. Danes so bili še na malo višji ravni kot včeraj. Naredila sem še tisto piko na i z doskokom, ki je včeraj manjkala. Zelo sem vesela. Hvala celotni ekipi, ki me podpira in mi stoji ob strani. Čestitke tudi vsem ostalim," je po tekmi povedala Nika Križnar.

Predvsem Nika Prevc bi bila lahko tudi v boju za stopničke, če bi uspela sestaviti dva skoka, kot jih zna. Bila pa je močna, v ospredju. Danes je bila s poskusnim skokom in finalnim povsem pri vrhu.

Trener Zupančič o Niki Prevc

V znamenju prilagajanja na nova pravila

Med 26 skakalkami, zbranimi na uvodnih dveh tekmah poletne velike nagrade v Franciji, sta bili preostali slovenski skakalki v drugi polovici nastopajočih. Ajda Košnjek je bila 16., Katra Komar pa 22.

"Prvo postajo poletne velike nagrade so zaznamovala predvsem nova pravila, drugačni pristopi, več živčnosti. A mi smo izredno zadovoljni predvsem s tem, da je bila tudi Nika Križnar tista, ki je zaznamovala prvo prizorišče. Od prvega do zadnjega skoka je kazala, da je trenutno v res dobri formi, dva razreda boljša od ostalih. Pobrala je obe zmagi, danes z neverjetno prednostjo in rekordom skakalnice," je povedal slovenski trener Zoran Zupančič.

Tudi drugi dan brez slovenskih točk
Popoldne je bila na sporedu še moška tekma, ki pa podobno kot sobotna spet ni prinesla uspeha slovenski vrsti – od zelo pomlajene ekipe se nikomur spet ni uspelo uvrstiti v finale, temu je bil še najbližje Rok Oblak, ki je bil 32. Zmagal je sicer Bolgar Vladimir Zografski.

Čez teden dni tekme na Poljskem

Poletna velika nagrada za skakalke in skakalce se bo nadaljevala prihodnji konec tedna na Poljskem v Szcyrku, nakar bodo šele konec septembra sledile tekme v Rasnovu v Romuniji, serija poletnih skokov pa se bo končala 7. oktobra v Klingenthalu v Nemčiji.