Clément Noël je sicer doma iz Vogezov, natančneje iz Remiremonta, a je že dolgo član smučarskega kluba iz Val d'Iserja, kjer je dosegel deveto zmago kariere. Foto: AP
Clément Noël je sicer doma iz Vogezov, natančneje iz Remiremonta, a je že dolgo član smučarskega kluba iz Val d'Iserja, kjer je dosegel deveto zmago kariere. Foto: AP

24-letni francoski slalomski specialist je bil razred zase. V obeh vožnjah je postavil najboljši čas in konkurenco prehitel za kar 1,40 sekunde. Drugo mesto je zasedel Kristoffer Jakobsen, ki je v finalu pridobil štiri mesta. Šved je prvič v karieri končal na odru za zmagovalce. Prvič se je na stopničke v slalomu, sicer pa desetič v karieri, zavihtel tretji Filip Zubčić. Hrvaški smučar je v drugi vožnji napredoval za tri mesta.

Zaključek slaloma v Val dIserju

Noël je zmagal devetič v karieri, prvič po marcu, ko je bil najboljši v Kranjski Gori. Prvič je slavil na domači progi, saj je član smučarskega kluba Val d'Isere. Do zdaj je bil njegov najboljši rezultat na tem smučišču šele 20. mesto, tokrat pa ni imel konkurence.

Najboljši slalomist lanske zime brez finala

V prvi vožnji sta se mu najbolj približala Italijan Alex Vinatzer (+0,12) in Norvežan Sebastian Foss Solevaag (+0,17), ki pa sta v drugo pokvarila svoje uvrstitve. Solevaag je precej zaostal, Vinatzer pa, potem ko je bil na poti k prevzemu vodstva, veliko napako napravil tik pred ciljem in bil po zgrešenih zadnjih vratih diskvalificiran. V drugi vožnji sta odstopila tudi četrti Švicar Tanguy Nef, ki se je uštel že v prvih vratih, in peti Avstrijec Manuel Feller.

Izmed elitne sedmerice slalomistov sta razočarala lanski dobitnik malega kristalnega globusa v slalomu Avstrijec Marco Schwartz in ljubljenec francoskega občinstva Alexis Pinturault, ki sta ostala celo brez finala, kar se je iz prve jakostne skupine zgodilo še Avstrijcu Michaelu Mattu in Nemcu Linusu Strasserju.

Žan Kranjec je v slalomu nazadnje točke svetovnega pokala osvojil 5. januarja 2020 oz. skoraj pred dvema letoma, ko je bil 19. Od takrat je nastopil na osmih slalomih in pri tem trikrat odstopil (enkrat v finalu). Foto: EPA
Žan Kranjec je v slalomu nazadnje točke svetovnega pokala osvojil 5. januarja 2020 oz. skoraj pred dvema letoma, ko je bil 19. Od takrat je nastopil na osmih slalomih in pri tem trikrat odstopil (enkrat v finalu). Foto: EPA

Kranjec kot 13. v finale, Dvornik odstopil

Druga vožnja Žana Kranjca

Lani Žan Kranjec v slalomu ni blestel, saj je na vsega treh nastopih ostal brez točk svetovnega pokala, zato zdaj nastopa zunaj najboljše trideseterice. Na strmi progi La face de Bellevarde je po desetem mestu na sobotnem veleslalomu na slalomskih smučeh in s številko 36 postavil 13. čas prve vožnje. Po naknadni diskvalifikaciji Francoza Victorja Muffata-Jeandeta je Kranjec skočil na 12. mesto. V finalu je smučal bolj zadržano, ni ujel takšnega ritma kot na prvi progi in je ves čas izgubljal. V cilj je prišel na 11. mesto, po odstopih nekaterih najboljših pa je bil na koncu 18. S tem je osvojil prve slalomske točke po skoraj dveh letih.

"Nismo vedeli, kaj lahko pričakujemo od Žana, saj v zadnjem času slaloma ni veliko treniral. Vedeli smo samo, da je odličen smučar, kar je pokazal tudi na prvi progi, na kateri se je znašel zelo dobro. Šlo je za zahtevno postavitev, veliko težje od druge. Na drugi progi Žan preprosto ni dal dovolj hitrosti, a na koncu 18. mesto, kar je njegov tretji najboljši slalomski rezultat in prve točke po dveh letih. S tem mislim, da moramo biti zadovoljni," je dejal trener Klemen Bergant. Na startu slaloma je imel Kranjec tokrat družbo rojaka Aljaža Dvornika, ki pa je s številko 54 odstopil v spodnjem delu prve proge.

Karavana se bo preselila v italijanske Dolomite, kjer jo čakajo preizkušnje v hitrih disciplinah v Val Gardeni, veleslalomoma v Alta Badii in nočni slalom v Madonni di Campiglio ter za konec koledarskega leta smuk in superveleslalom v Bormiu.

Noël na prvem slalomu sezone razred zase

SVETOVNI POKAL (M)

VAL D'ISERE, slalom

Končni vrstni red:

 1. C. NOEL             FRA    1:30,52 
 2. K. JAKOBSEN         ŠVE      +1,40 
 3. F. ZUBČIĆ           HRV       1,85 
 4. D. YULE             ŠVI       1,89 
 5. D. RYDING           VB        1,90 
 6. S. FOSS SOLEVAAG    NOR       1,99 
 7. A. MARCHAND         BEL       2,02 
 8. A. L. McGRATH       NOR       2,15 
 9. G. RAZZOLI          ITA       2,17 
10. L. BRAATHEN         NOR       2,50 
...                                    
18. Ž. KRANJEC          SLO       2,88 
                                       
Odstop: Vinatzer, Feller, Nef, Ärni,   
Meillard, Dvornik ...                  

Prva vožnja:

 1. C. NOEL             FRA      44,51
 2. A. VINATZER         ITA      +0,12
 3. S. FOSS SOLEVAAG    NOR       0,17
 4. T. NEF              ŠVI       0,41
 5. M. FELLER           AVT       0,46
 6. K. JAKOBSEN         ŠVE       0,81
  . F. ZUBČIĆ           HRV       0,81
 8. S. SIMONET          ŠVI       0,98
 9. D. YULE             ŠVI       1,00
  . D. RYDING           VB        1,00
11. L. BRAATHEN         NOR       1,31
12. Ž. KRANJEC          SLO       1,45
13. E. READ             KAN       1,46
  . F. GSTREIN          AVT       1,46
15. M. VIDOVIĆ          HRV       1,49
Odstop: Ärni, Meillard, Dvornik  

Skupni vrstni red (8/37):

 1. M. ODERMATT         ŠVI        446
 2. M. MAYER            AVT        310
 3. A. A. KILDE         NOR        229
 4. A. PINTURAULT       FRA        205
 5. V. KRIECHMAYR       AVT        199
 6. B. FEUZ             ŠVI        160
 7. H. KRISTOFFERSEN    NOR        137
 8. G. CAVIEZEL         ŠVI        130
 9. Ž. KRANJEC          SLO        125
10. C. HIRSCHBÜHL       AVT        110
...                                   
50. B. KLINE            SLO         38
  . Š. HADALIN          SLO         38
74. M. ČATER            SLO         20