Pogled na snežni stadion v Mariboru ob četrtkovi snežni kontroli proge za nesojeni svetovni pokal in 58. Zlato lisico. Foto: BoBo/Miloš Vujinovič
Pogled na snežni stadion v Mariboru ob četrtkovi snežni kontroli proge za nesojeni svetovni pokal in 58. Zlato lisico. Foto: BoBo/Miloš Vujinovič

Snežni kontrolor FIS-a in direktor za tehnične discipline ženskega svetovnega pokala Markus Mayr je preveril snežne razmere na mariborski progi za 58. Zlato lisico, v ciljni areni pohorske poseke pa nato sporočil organizatorjem: "Žal, celotna situacija je takšna, da 8. in 9. januarja tukaj ni mogoče izvesti tekmovanja za svetovni pokal. Snega na progi ni dovolj, ponekod ga je le nekaj centimetrov, hkrati pa je vremenska napoved še zelo slaba."

Zaradi previsoke temperature v večini Alp in soseščini je tudi vprašanje, ali se bosta lahko veleslalom in slalom za Zlato lisico sploh lahko preselila na drugo prizorišče. Maribor bi moral v soboto, 8. januarja, gostiti veleslalom, v nedeljo, 9. januarja, pa slalom, zdaj pa že tretjo zimo zapored ostaja brez nekoč najbolje obiskanih in organiziranih tekem za alpske smučarke.

Odjuga odnesla Bormio in Zlato lisico

Ni se izšlo, žal še tretji zaporedoma

"Progo sem si ogledal z vodjo tekmovanja in vodjo proge, skupaj smo ugotovili, da je situacija tokrat takšna, da se ne da. Čeprav sem dobil potrditev, da so se organizatorji res trudili in v dani vremenski situaciji naredili maksimum, se tokrat ni izšlo, žal že tretjič zaporedoma. A to ne pomeni, da smo izgubili zaupanje v Maribor," je še dejal Mayr. "Zdaj moramo preveriti vse druge možnosti, saj se ne sme zgoditi, da 8. in 9. januarja slaloma in veleslaloma ne bi nekje organizirali."

Nova zgornja proga prava smer za prihodnost

Ena od možnosti je, da tekmovanje izpeljejo v mariborski organizaciji v Kranjski Gori, tako kot januarja letos in februarja lani. "O tem se bom pogovoril z direktorjem ženskega svetovnega pokala Petrom Gerdolom, organizatorji pa bodo prav tako preverili s svoje strani, ali lahko izvedejo Zlato lisico v Kranjski Gori. O tem bomo najbrž odločili jutri," je napovedal Avstrijec.

"Res mi je hudo zaradi te odločitve. Sem pa si ogledal tudi novo poseko na zgornjem delu. Čeprav dela niso končana, je to prava smer za prihodnost. To bo odlična nova proga, ki bo dala novo kakovost tako rekreativnemu kot tudi tekmovalnemu smučanju," je sklenil Mayr.

Kopica ovir, tudi protokoli

Na sliki je sicer prizor iz snežne kontrole v lanski sezoni, ko se je Zlata lisica vnovič selila v Kranjsko Goro. V Mariboru imajo zadnja leta ogromno težav s pomanjkanjem snega, kar ne preseneča, saj je daleč najnižje prizorišče tekem svetovnega pokala. Foto: BoBo
Na sliki je sicer prizor iz snežne kontrole v lanski sezoni, ko se je Zlata lisica vnovič selila v Kranjsko Goro. V Mariboru imajo zadnja leta ogromno težav s pomanjkanjem snega, kar ne preseneča, saj je daleč najnižje prizorišče tekem svetovnega pokala. Foto: BoBo

Tradicionalno zadnja leta ob vse večjem pomanjkanju snega v Mariboru slovenski tekmi za svetovni pokal nadomeščajo v Kranjski Gori. Druga možnost je nadomestitev tekem nekje v tujini, a zaradi pomanjkanja časa in prazničnega časa, ko so smučišča najbolj zasedena, je vprašanje, ali bi lahko potencialni gostitelji nabrali dovolj sredstev za pokritje stroškov.

Morebitno oviro predstavljajo strogi protokoli za zajezitev okužb s covidom-19. FIS namreč zahteva, da za zagotovitev varnega tekmovalnega mehurčka v hotelskih nastanitvah ni turistov.

V petek znano, kjer bosta tekmi

Ob vprašanju denarja in prostega ustreznega smučišča je velika ovira še zgoščen urnik tekmovanj v januarju, nato pa v februarju sledi selitev na Kitajsko zaradi zimskih olimpijskih iger.

Kot je za STA povedal Srečko Vilar, generalni sekretar Zlate lisice, bo predvidoma jutri znano, ali bo Zlata lisica ostala v Sloveniji ali bo nadomestna lokacija za veleslalomsko in slalomsko tekmo alpskih smučark drugje. V letih 2020 in 2021 je bila Zlata lisica na nadomestni gorenjski lokaciji na progi moškega svetovnega pokala v Kranjski Gori.

Sorodna novica Na Pohorju začeli sečnjo dreves za novo smučarsko progo

Na rezervni progi niso odstranili štorov

Mariborski prireditelji so se v zadnjih dneh trudili z umetnim zasneževanjem, a želene ohladitve ni bilo. V Mariboru za prihodnje sezone upe polagajo v alternativno traso tekmovalne proge, tako imenovano različico B, med vrhom Habakuka in Trikotno jaso, ki bi bila primerna za izvedbo tekem svetovnega pokala v primeru pomanjkanja snega v dolini.

Sorodna novica Lisica bo ostala del svetovnega pokala, a morda z alternativno progo Jonatan

"Alternativna proga letos še ne pride v poštev," je sredi decembra povedal vodja tekmovanja pod Pohorjem Mitja Dragšič. Po njegovih besedah se zemeljska dela še niso končala do datuma, ki je dovoljeval, da bi na progo lahko računali za januarsko tekmo.

"Drevje so posekali, morali pa bi še umakniti štore. Prihodnje leto je to gotovo izvedljivo, letos pa še ne, razen če bi bilo več kot meter naravnega snega, ampak tega na vidiku ni ... Vse se usmerja v varianto A, ki bo vedno prva možnost; torej dol v dolino in s ciljem v ciljni areni. To je naš prvi cilj," je pred tedni poudaril Dragšič. Vendar pa vreme, ki je prav v zadnjih dneh leta 2021 poskrbelo za odjugo, ni bilo zaveznik Mariborčanov.

SPORED SVETOVNEGA POKALA (Ž) DO PEKINGA 2022

4. 1.: Zagreb (slalom)
8.–9. 1.: ??? (veleslalom, slalom)
11. 1.: Flachau (slalom)
15.-16. 1.: Zauchensee (smuk, super G)
22.-23. 1.: Cortina d'Ampezzo (smuk, super G)
25. 1.: Kronplatz (veleslalom)
29.-30. 1.: Garmisch (smuk, super G)

V Mariboru znova brez Zlate lisice