Simon Schempp je 12-krat stal na najvišji stopnički na tekmah svetovnega pokala. Foto: EPA
Simon Schempp je 12-krat stal na najvišji stopnički na tekmah svetovnega pokala. Foto: EPA

Na svetovnih prvenstvih je dobil štiri zlate medalje. Leta 2017 je bil svetovni prvak v skupinskem štartu v Hochfilznu, dve leti pred tem se je veselil zlata z nemško štafeto, dvakrat pa še z mešano štafeto.

Na olimpijskih igrah v Pjongčangu februarja 2018 je dobil srebrno medaljo, po fotofinišu v skupinskem štartu ga je ugnal Martin Fourcade. Bil je član zlate nemške štafete v Sočiju leta 2014.

Po padcu s kolesom se ni več vrnil med najboljše
Od padca s kolesom na treningu poleti leta 2018, ko je moral na operacijo rame, se ni več vrnil na najvišjo raven. Skušal se je vrniti v Oberhofu, a se ni prebil med dobitnike točk za svetovni pokal. Na zasledovanju je zasedel 45. mesto, v šprintu pa je bil le 58.

"Že nekaj časa čutim, da moje telo ne zdrži več naporov. V tem stanju mi tudi neizmerna volja ne pomaga. Ne morem se več potegovati za najvišja mesta. Teh signalov ne morem več ignorirati," je sporočil Schempp.

"To je bila najtežja odločitev v karieri, a mislim, da je pravilna," je še dodal Schempp, ki je v svetovnem pokalu zbral 12 zmag.

Dvakrat je zmagal tudi na Pokljuki
Prvič je bil najboljši 17. januarja 2014 na šprintu v Anterselvi, zadnjič pa 19. februarja 2017 v Hochfilznu. Decembra 2015 je dobil šprint in zasledovalno tekmo na Pokljuki, a na letošnjem svezovnem prvenstvu, ki se bo začelo čez dva tedna, ne bi nastopil, saj ni izpolnil meril nemške zveze.

Še vedno bo zavzeto spremljal tekme, saj je njegova izbranka Franziska Preuss, ena izmed najboljših nemških biatlonk.