Letošnja sezona je ena najbizarnejših v zgodovini svetovnega pokala. Odpovedanih je bilo že ogromno tekem, razlogi pa so različni: pomanjkanje snega, prevelike količine snega, veter ... Foto: Reuters
Letošnja sezona je ena najbizarnejših v zgodovini svetovnega pokala. Odpovedanih je bilo že ogromno tekem, razlogi pa so različni: pomanjkanje snega, prevelike količine snega, veter ... Foto: Reuters

Prireditelji so bili prisiljeni odpovedati obe načrtovani tekmi svetovnega pokala v superveleslalomu za ženske v italijanskem letovišču Val di Fassa zaradi preobilnega sneženja.
Na začetku sezone so se organizatorji tekmovanj v svetovnem pokalu spopadali s pomanjkanjem snežne odeje. V zadnjem delu februarju pa je vreme v posameznih delih Evrope postreglo s preobilico snega.

"V soboto smo dobili tolikšno količino snega, da smo ga komaj odstranili s proge. In potem smo spet dobili 15 centimetrov snega, ki je prekril in zmehčal spodnjo plast. Ta sneg smo spravili s proge, vendar je nov sneg zmehčal spodnjo plast, ki ni bila več dovolj utrjena, da bi lahko smučarke varno tekmovale," je dejal Peter Gerdol.

Možnosti, da bi vsaj en superveleslalom izpeljali v ponedeljek, ni bila izvedljiva. "Smo v zadnjem delu sezone, na vrhuncu. Zaradi nastanitve ter poletov ekip za Skandinavijo to ni bilo mogoče." Do konca sezone svetovnega pokala je le še 26 dni. Ker sledi tekmovalno natrpan finalni del, odpadlih tekem ne bodo nadomeščali.

Turneja svetovnega pokala za ženske se bo konec tedna nadaljevala v Kvitfjellu s smukom in superveleslalomom. Moški del karavane je v Aspnu v Koloradu, kjer alpske smučarje od petka od nedelje čakata dva veleslaloma, tudi odpadli uvodni iz Söldna, in slalom.

Na Norveškem bo nastopila Ilka Štuhec, ki v smukaški razvrstitvi sezone zaseda 13. mesto. Na vrhu seznama je Švicarka Lara Gut-Behrami, vodilna smukačica ob odsotnosti poškodovane Italijanke Sofie Goggie.

Lara Gut-Behrami osem tekem pred koncem vodi tudi v seštevku zime s 1414 točkami. Mikaela Shiffrin, ki si je konec januarja na smuku v Cortini d'Ampezzo pri padcu poškodovala koleno, na drugem mestu skupnega seštevka zaostaja 205 točk.

Američanka se bo predvidoma vrnila 9. marca v Areju na Švedskem, kjer bosta na sporedu zadnji ženski tekmi, veleslalom in slalom, pred finalom sezone v Saalbachu v Avstriji. Gut-Behrami vodi tudi v veleslalomskem in superveleslalomskem seštevku, le v slalomskem ne, saj v slalomu ne tekmuje.


SVETOVNI POKAL (Ž)
SKUPNI SEŠTEVEK

Superveleslalom (6/8):

 1. L. GUT BEHRAMI    ŠVI         360
 2. C. HÜTTER         AVT         355
 3. F. BRIGNONE       ITA         326
 4. S. VENIER         AVT         266
 5. S. GOGGIA         ITA         237
 6. K. L. LIE         NOR         227
 7. M. PUCHNER        AVT         198
 8. M. BASSINO        ITA         183
 9. R. MOWINCKEL      NOR         167
10. R. MIRADOLI       FRA         157
...                                  
40. I. ŠTUHEC         SLO          16

Skupno (31/39):

 1. L. GUT-BEHRAMI    ŠVI        1414
 2. M. SHIFFRIN       ZDA        1209
 3. F. BRIGNONE       ITA        1128
 4. P. VLHOVA         SLK         802
 5. S. GOGGIA         ITA         792
 6. S. HECTOR         ŠVE         780
 7. C. HÜTTER         AVT         652
 8. M. BASSINO        ITA         628
 9. M. GISIN          ŠVI         593
10. S. VENIER         AVT         532
...                                  
37. I. ŠTUHEC         SLO         178
43. A. BUCIK          SLO         151
53. N. DVORNIK        SLO         120
59. A. SLOKAR         SLO         101

SPORED SEZONE

2.–3. marca: Kvitfjell (smuk, superveleslalom)
9.–10. marca: Are (veleslalom, slalom)
16.–24. marca: finale sezone Saalbach (slalom, veleslalom, superveleslalom, smuk)