Letošnja sezona je ena najbizarnejših v zgodovini svetovnega pokala. Odpovedanih je bilo že ogromno tekem, razlogi pa so različni: pomanjkanje snega, prevelike količine snega, veter ... Foto: Reuters
Letošnja sezona je ena najbizarnejših v zgodovini svetovnega pokala. Odpovedanih je bilo že ogromno tekem, razlogi pa so različni: pomanjkanje snega, prevelike količine snega, veter ... Foto: Reuters

Prireditelji so bili prisiljeni odpovedati obe načrtovani tekmi svetovnega pokala v superveleslalomu za ženske v italijanskem letovišču Val di Fassa zaradi preobilnega sneženja.
Na začetku sezone so se organizatorji tekmovanj v svetovnem pokalu spopadali s pomanjkanjem snežne odeje. V zadnjem delu februarju pa je vreme v posameznih delih Evrope postreglo s preobilico snega.

"V soboto smo dobili tolikšno količino snega, da smo ga komaj odstranili s proge. In potem smo spet dobili 15 centimetrov snega, ki je prekril in zmehčal spodnjo plast. Ta sneg smo spravili s proge, vendar je nov sneg zmehčal spodnjo plast, ki ni bila več dovolj utrjena, da bi lahko smučarke varno tekmovale," je dejal Peter Gerdol.

Možnosti, da bi vsaj en superveleslalom izpeljali v ponedeljek, ni bila izvedljiva. "Smo v zadnjem delu sezone, na vrhuncu. Zaradi nastanitve ter poletov ekip za Skandinavijo to ni bilo mogoče." Do konca sezone svetovnega pokala je le še 26 dni. Ker sledi tekmovalno natrpan finalni del, odpadlih tekem ne bodo nadomeščali.

Turneja svetovnega pokala za ženske se bo konec tedna nadaljevala v Kvitfjellu s smukom in superveleslalomom. Moški del karavane je v Aspnu v Koloradu, kjer alpske smučarje od petka od nedelje čakata dva veleslaloma, tudi odpadli uvodni iz Söldna, in slalom.

Na Norveškem bo nastopila Ilka Štuhec, ki v smukaški razvrstitvi sezone zaseda 13. mesto. Na vrhu seznama je Švicarka Lara Gut-Behrami, vodilna smukačica ob odsotnosti poškodovane Italijanke Sofie Goggie.

Lara Gut-Behrami osem tekem pred koncem vodi tudi v seštevku zime s 1414 točkami. Mikaela Shiffrin, ki si je konec januarja na smuku v Cortini d'Ampezzo pri padcu poškodovala koleno, na drugem mestu skupnega seštevka zaostaja 205 točk.

Američanka se bo predvidoma vrnila 9. marca v Areju na Švedskem, kjer bosta na sporedu zadnji ženski tekmi, veleslalom in slalom, pred finalom sezone v Saalbachu v Avstriji. Gut-Behrami vodi tudi v veleslalomskem in superveleslalomskem seštevku, le v slalomskem ne, saj v slalomu ne tekmuje.


SVETOVNI POKAL (Ž)
SKUPNI SEŠTEVEK

Superveleslalom (6/8):

 1. L. GUT BEHRAMI  ŠVI     360
 2. C. HÜTTER     AVT     355
 3. F. BRIGNONE    ITA     326
 4. S. VENIER     AVT     266
 5. S. GOGGIA     ITA     237
 6. K. L. LIE     NOR     227
 7. M. PUCHNER    AVT     198
 8. M. BASSINO    ITA     183
 9. R. MOWINCKEL   NOR     167
10. R. MIRADOLI    FRA     157
...                 
40. I. ŠTUHEC     SLO     16

Skupno (31/39):

 1. L. GUT-BEHRAMI  ŠVI    1414
 2. M. SHIFFRIN    ZDA    1209
 3. F. BRIGNONE    ITA    1128
 4. P. VLHOVA     SLK     802
 5. S. GOGGIA     ITA     792
 6. S. HECTOR     ŠVE     780
 7. C. HÜTTER     AVT     652
 8. M. BASSINO    ITA     628
 9. M. GISIN     ŠVI     593
10. S. VENIER     AVT     532
...                 
37. I. ŠTUHEC     SLO     178
43. A. BUCIK     SLO     151
53. N. DVORNIK    SLO     120
59. A. SLOKAR     SLO     101

SPORED SEZONE

2.–3. marca: Kvitfjell (smuk, superveleslalom)
9.–10. marca: Are (veleslalom, slalom)
16.–24. marca: finale sezone Saalbach (slalom, veleslalom, superveleslalom, smuk)