V sredo je proga Gran Becca pod Matterhornom ponujala idilično podobo, a zdaj že dva dni sneži, Alpe nad 3000 metri nadmorske višine pa so zavite v goste oblake. Foto: AP
V sredo je proga Gran Becca pod Matterhornom ponujala idilično podobo, a zdaj že dva dni sneži, Alpe nad 3000 metri nadmorske višine pa so zavite v goste oblake. Foto: AP

Prireditelji so dodali, da so sprva zaradi močnih sunkov vetra start treninga prestavili s 3700 na 3500 m nadmorske višine oziroma na start ženske tekme, ki bo prihodnji teden. Pozneje je sledila še uradna odpoved tretjega in zadnjega treninga zaradi novozapadlega snega.

Prvi trening je v sredo dobil Avstrijec Otmar Striedinger. Od štirih Slovencev na prizorišču je najboljši izid dosegel Nejc Naraločnik z 28. mestom. Sledila je odpoved drugega treninga v četrtek.

Proga Gran Becca je druga najdaljša v svetovnem pokalu s 3,8 km, tekma pa bo, če jo bodo izpeljali, prva v svetovnem pokalu, ki se bo začela v eni državi in končala v drugi, saj poteka ob švicarsko-italijanski meji pod slovitim Matterhornom.

Prenosi na TV Slovenija in MMC-ju

Če je moški smuk v Zermatt-Cervinii pod vprašanjem, pa ni dvoma, da se bodo smučarke v Leviju pomerile na dveh slalomih. Tako v soboto kot nedeljo je prva vožnja ob 10.00, finale pa se bo začel ob 13.00. Prenosi na Televizija Slovenija in MMC-ju!

Ponedeljek namesto sobote?

Možnosti za izvedbo so zaradi slabe vremenske napovedi polovične, obenem pa veliko prahu v Švici in Italiji že nekaj časa dvigujejo kritike okoljevarstvene organizacije Greenpeace. Če bo vreme motilo spored konec tedna, smuka bosta tako v soboto kot nedeljo na vrsti ob 11.30, je po besedah organizatorjev mogoč tudi ponedeljkov nadomestni termin.

Na prvem smuku, ki se začne v eni in konča v drugi državi, bi morali tekmovalci in tekmovalke nastopiti že lani, a sta zaradi pomanjkanja snega preizkušnji odpadli. Tokrat sicer snežne razmere niso vprašljive, a so napovedani slabo vreme oziroma čezmerno sneženje ter močan veter, ki ogrožata tudi letošnjo izvedbo. Na enakem prizorišču naj bi sicer naslednji konec tedna izpeljali tudi ženska smuka, na katerih namerava nastopiti slovenska šampionka Ilka Štuhec.

Matterhorn je simbol švicarskih in italijanskih Alp, kjer leži eno najvišje ležečih smučišč v Evropi. Foto: AP
Matterhorn je simbol švicarskih in italijanskih Alp, kjer leži eno najvišje ležečih smučišč v Evropi. Foto: AP

Avstrijski trener: Možnosti so pol-pol

Fis si želi na vse pretege sezono hitrih disciplin začeti prav s posebno tekmo Zermatt/Cervinia, a je za zdaj prizorišče neusmiljeno do organizatorjev. "Če pogledajo ta termin, morajo pač organizatorji računati s tem, da so možnosti za izvedbo tekmovanja 50-50. Lahko sicer ujameš kak dober teden, kar se tiče vremena, ampak če imaš na sporedu nekaj treningov in nato dva smuka ..." ni želel misli končati glavni trener avstrijske reprezentance Marko Pfeifer.

Višje nagrade kot na Streifu

Proga Gran Becca sicer poteka v dveh državah. Start je v Švici na 3700 metrov nadmorske višine pod Matterhornom, cilj pa v italijanskem Laghi Cime Bianche na 2835 metrih. Mejni prehod med obema državama so organizatorji označili s posebnim obokom. Obenem so zagotovili tudi drugo najvišjo denarno nagrado v sezoni alpskega smučanja.

Zmagovalec enega od obeh smukov bo namreč prejel 62.500 evrov, pripadel pa mu bo tudi bon za vzpon na Matterhorn. Če bi kdo od smučarjev dobil oba smuka, bi poleg 125.000 evrov prejel še dodatnih 52.000 evrov. Za zmago v Kitzbühelu je sicer za zmagovalca klasičnega sobotnega smuka predvidena denarna nagrada 100.000 evrov.

Startna lista (sobota ob 11.30):  
 1  S. ROGENTIN        ŠVI        
 2  A. THEAUX          FRA        
 3  A. SANDER          NEM        
 5  O. STRIEDINGER     AVT        
 6  D. PARIS           ITA        
 7  D. HEMETSBERGER    AVT        
 8  N. HINTERMANN      ŠVI        
 9  M. CASSE           ITA        
11  V. KRIECHMAYR      AVT        
13  A. A. KILDE        NOR        
14  M. ODERMATT        ŠVI        
15  J. CRAWFORD        KAN        
16  M. SCHWARZ         AVT        
21  M. HROBAT          SLO        
47  M. ČATER           SLO        
50  N. NARALOČNIK      SLO        
60  R. AŽNOH           SLO