Pred tremi leti je Ilka Štuhec v Val d'Iseru dosegla drugo in tretjo zmago za svetovni pokal. V soboto je dobila kombinacijo, v nedeljo pa še smuk. Foto: EPA
Pred tremi leti je Ilka Štuhec v Val d'Iseru dosegla drugo in tretjo zmago za svetovni pokal. V soboto je dobila kombinacijo, v nedeljo pa še smuk. Foto: EPA
Sorodna novica Spodbuden nastop Štuhčeve, Shiffrinova bo izpustila tekmi v Val d'Iseru

Val d'Isere naj bi gostil tretji smuk alpskih smučark za svetovni pokal. Po petkovi odpovedi treninga zaradi premočnega vetra se je zapletlo tudi s sobotno tekmo. V Savojskih Alpah je že začelo močneje snežiti, zaradi česar so štart prestavili s predvidenih 10.30 na 12.30, nato pa so morali zaradi neustreznih vremenskih razmer odpovedati smuk.

Izjavi Štuhčeve in Pena ob odpovedih smukov

Za nedeljo je bila v Val d'Iseru predvidena kombinacija, a je vremenska napoved neugodna, saj se pričakuje okoli 40 cm novega snega, kar naj bi prineslo tudi novo odpoved tekem za svetovni pokal v alpskem smučanju. Vseeno pa se je FIS odločil, da zamenja kombinacijo s smukom, ki ga bodo skušali izvesti ob 11. uri (prenos na TV SLO 2/MMC-ju).

Med točno 50 smukačicami na znameniti smukaški progi je bila za nastop prijavljena le ena Slovenka. Ilka Štuhec je v Val d'Iseru zmagala 17. decembra 2016, ko je bil v francoskem zimsko-športnem središču izpeljan zadnji ženski smuk za svetovni pokal. 29-letna Mariborčanka je dan predtem dobila še kombinacijo.

Odpovedan smuk v Val Gardeni, sledi Alta Badia

V nasprotju s petkovim maratonskim superveleslalomom, ki so ga večkrat prekinili in je skupno trajal več kot štiri ure. V Val Gardeni/Grödnu so v soboto zjutraj najprej skrajšali štart zaradi pregoste megle v zgornjem delu. A ko se je okrepil še sneg v srednjem delu in dež v cilju, so prireditelji odpovedali tradicionalni smuk na progi Saslong.


Za nedeljo je predviden klasični veleslalom v Alta Badii, kjer ima visoke cilje tudi najboljši slovenski smučar Žan Kranjec. Nato v ponedeljek na istem prizorišču v Dolomitih sledi še paralelni veleslalom s Kranjcem in Štefanom Hadalinom na štartu.

Na edinem izpeljanem četrtkovem treningu so blestele Avstrijke, ki so dobile sedem od zadnjih 10 smukov. Prva favoritinja je zmagovalka drugega smuka v Lake Louisu Nicole Schmidhofer. Na prvem smuku v Kanadi je premierno zmago v svetovnem pokalu dosegla Čehinja Ester Ledecka.

Po bledih nastopih v Severni Ameriki in St. Moritzu v taboru Štuhčeve verjamejo, da lahko zasukajo potek zime dvakratne svetovne prvakinje.

Odpovedan tudi smučarski kros

Festival odpovedi se je razširil tudi na smučarski kros. V San Candidu/Innichenu so morali odpovedati sobotno tekmo, na katero se najboljši slovenski smučar prostega sloga Filip Flisar ni uvrstil, saj je bil v petkovih kvalifikacijah prepočasen zgolj za eno stotinko. Na nedeljsko tekmo se je Flisar uvrstil, saj na njen nastopa najboljših 32 v svetovnem pokalu. Od vremena in pogojev na progi pa je odvisno, ali jim bo v Dolomitih uspelo izpeljati vsaj eno tekmo svetovnega pokala.