Jančing bi konec februarja, teden dni po koncu SP-ja v Cortini, moral gostiti smuk in superveleslalom za ženske. Foto: EPA
Jančing bi konec februarja, teden dni po koncu SP-ja v Cortini, moral gostiti smuk in superveleslalom za ženske. Foto: EPA

Mednarodni olimpijski komite je podprl odločitev organizacijskega komiteja Peking 2022 in Mednarodne smučarske zveze, da zaradi globalne pandemije v komajda začeti zimski sezoni 2020/21 ne bo predvidenih olimpijskih generalk na prizoriščih na Kitajskem.

Brez preizkusa prizorišč?
Eno leto pred olimpijskimi igrami – tako poletnimi kot zimskimi – se praviloma s tekmovanji na najvišji ravni preverita tako ustreznost tekmovališč kot pripravljenost prirediteljev, sočasno pa se športniki lahko spoznajo s prizorišči, kar je zlasti v športih na prostem, kot so vsa smučanja, izjemnega pomena.

Zhangjiakou je središče gorskega območja na severozahodu province Hebej, ki obdaja prestolnico Kitajske. Peking bo gostil naslednje zimske olimpijske igre med 4. in 20. februarjem 2022, pri čemer bodo v glavnem mestu potekala tekmovanja na ledu, medtem ko bo Zhangjiakou z okolico gostil vsa tekmovanja na snegu.

Odpadla so naslednja smučarska tekmovanja:

  • celinski pokal v smučarskih skokih 27. in 28. januarja;
  • svetovni pokal v smučarskih skokih od 10. od 14. februarja;
  • svetovni pokal v nordijski kombinaciji od 12. do 14. februarja;
  • svetovno prvenstvo v prostem smučanju in deskanju na snegu med 18. in 28. februarjem;
  • svetovni pokal v alpskem smučanju za ženske med 24. in 28. februarjem;
  • svetovni pokal v smučarskem teku od 19. do 21. marca.

"Trenutni drugi val covida-19 je prinesel zelo stroge potovalne omejitve, ki so praktično onemogočile izvedbo mednarodnih tekmovanj. Zelo težka odločitev, a zaradi zgodnjih priprav ekip za Peking 2022, vemo, da bodo vsa prizorišča delovala po najvišjih standardih v času olimpijskih iger februarja 2022," je v izjavi za javnost zapisal predsednik FIS-a Gian Franco Kasper.

Pred naslednjo zimo omogočen trening na prizoriščih
FIS bo sicer skušal uvrstiti prizorišča olimpijskih bojev v koledar tekmovanj za prihodnjo sezono, najbrž bodo generalke potekale na ravni celinskih pokalov. Ob tem bodo poskrbeli za možnost treniranja na prizoriščih pred začetkom olimpijske sezone in/ali v začetnem delu prihodnjih zimskih sezon 2021/22. Treningi na prizoriščih olimpijskih iger so sicer prepovedani dva meseca pred tekmovanji.

Še predtem morajo najti novo prizorišče za svetovno prvenstvo v prostem smučanju in deskanju ter datume in prostor za trenutno odpovedane tekme svetovnega pokala na Kitajskem.