Zlata lisica. Foto: www.alesfevzer.com
Zlata lisica. Foto: www.alesfevzer.com

FIS bo 24. maja potrjeval osnutek koledarja svetovnega pokala v alpskem smučanju za sezono 2023/24. Iz neuradnega gradiva izhaja, da bo Kranjska Gora gostila žensko in moško tekmovanje, je za STA potrdil generalni sekretar Zlate lisice Gregor Lednik.

Gre za neuradni koledar, ki so ga pretekli teden obravnavali v okviru podkomitejev smučarske federacije na pomladnem srečanju v Cavtatu. Teh sestankov se je udeležil tudi predstavnik mariborskih organizatorjev Lednik.

Če bo predsedstvo FIS-a potrdilo predlog, bo tekmovanje alpskih smučark za svetovni pokal v Kranjski Gori 6. in 7. januarja, 9. in 10. marca pa bo poligon v Podkorenu prizorišče moških tekem za Pokal Vitranc. Oba tekmovalna konca tedna, januarski ženski in marčevski moški, bosta v skladu s temi načrti v znamenju klasičnega sporeda z dvema veleslalomskima in nato še dvema slalomskima vožnjama.

Mariborski organizatorji si seveda želijo in si bodo še naprej prizadevali, da bi Maribor znova gostil žensko karavano svetovnega pokala v alpskem smučanju. Zlata lisica je bila nazadnje v Mariboru leta 2019. Naslednje štiri izvedbe tega tradicionalnega tekmovanja pa so nato zaradi neugodnih snežnih razmer izpeljali na "rezervni" lokaciji v Kranjski Gori.

"V preteklem letu in pol je mesto Maribor skupaj z izvajalcem naredilo kar velike premike v primerjavi s preteklostjo pri razvoju, spremembah na sami trasi Zlate lisice. Predvsem v zgornjem delu, torej na prihodnji progi B za Zlato lisico, kjer se bodo dela nadaljevala tudi v letošnjem poletju," je dejal Lednik, ki je marca lani prevzel položaj generalnega sekretarja mariborskih tekem.

Obeta si, da bo Zlato lisico obdržal v Mariboru. A za zdaj okoliščine še niso na strani Mariborčanov. "Naša želja je seveda bila, da bi s temi premiki in načrti pripeljali jubilejno 60. Zlato lisico nazaj v Maribor. Selitev tekme na višje ležeče smučišče bi pomenilo manjše tveganje za kakršne koli spremembe, odpovedi ali prestavitve. Moramo pa vedeti, da je bila v sezoni, ki je za nami, tako rekoč vsaka tekma tvegana, kar je seveda tudi posledica globalnih vremenskih sprememb," je še pojasnil glavni operativec mariborske organizacije.

V povezavi z vsemi okoliščinami, ki trenutno niso naklonjene Mariboru kot lokaciji Zlate lisice, pa Lednik izpostavlja, da je "definitivno uspeh to, da bo tekma ženskega svetovnega pokala ostala v Sloveniji".

Smučarska zveza Slovenije (SZS) si je prizadevala za to, da ostaneta tako moška kot ženska tekma v Sloveniji, v Kranjski Gori. Nosilec tekmovanj je SZS. O tem, ali bodo mariborski organizatorji tako kot letos prevzeli organizacijski del v Kranjski Gori, še ni dokončnega dogovora. "Pogovorov s SZS-jem pred potrditvijo koledarja še nismo imeli," je v povezavi s tem dejal Lednik.

"Vsekakor verjamemo v to, da nam bo z delom, ki smo ga začeli in ki ga nadaljujemo, uspelo prepričati odgovorne tako na SZS-ju kot na FIS-u, da si Maribor zasluži tekmo Zlate lisice. Ta je bila v preteklosti med najbolj gledanimi oziroma obiskanimi tekmami ženskega svetovnega pokala. Ta naš spektakel v bistvu potrebuje tudi smučarska srenja, zato da je na samem prizorišču res veliko število ljudi," je povedal Lednik.

Mariborski organizatorji upajo na zanje najugodnejši razplet, ki bi Zlato lisico znova pripeljal v Maribor. "Vsekakor si želimo spremembe, je pa to na višjih instancah," doda.

Zlate lisice ne bo v Mariboru