Arnd Peiffer je Nemčiji priboril drugo zlato medaljo na letošnjem SP-ju, prvo v moški konkurenci. Foto: EPA
Arnd Peiffer je Nemčiji priboril drugo zlato medaljo na letošnjem SP-ju, prvo v moški konkurenci. Foto: EPA

Tudi sam sem presenečen. Prav 20-kilometrska posamična tekma je bila tista, s katero se v dolgoletni karieri nikakor nisem mogel res spoprijateljiti. Prav zato je veselje še toliko večje.

Arnd Peiffer

Peiffer je najbolje opravil z najdaljšo biatlonsko preizkušnjo – po brezhibnem streljanju je za 1:08,7 minute ugnal Bolgara Vladimirja Ilijeva, ki je dosegel uspeh kariere, obenem pa je razveselil tudi svojo domovino, saj gre za najboljši uspeh Bolgarije. Bronasti Norvežan Tarjei Boe je za Bolgarom zaostal za štiri desetinke sekunde. Drugi in tretji sta zgrešila po en strel.

31-letni Nemec, tudi olimpijski prvak v šprintu, je osvojil svoj drugi posamični naslov prvaka (sprint, 2011), trikrat pa je bil v karieri najboljši tudi z nemško štafeto. Zlato si je v težkih pogojih, vetru in sneženju, priboril predvsem s 100-odstotnim streljanjem.

Vse do konca je bil v boju za zmago tudi Latvijec Andrejs Rasturgujevs, ki pa je na zadnjem postanku na strelišču zgrešil dvakrat in zasedel 13. mesto.

Jakov Fak je potrdil nastop na nedeljski tekmi s skupinskim štartom, na obeh preostalih štafetnih tekmah pa ne bo nastopil. Foto: EPA
Jakov Fak je potrdil nastop na nedeljski tekmi s skupinskim štartom, na obeh preostalih štafetnih tekmah pa ne bo nastopil. Foto: EPA

Po težavah z zdravjem in takšni tekmi se naučiš spoštovati prejšnje dosežke. Res je bilo izjemno težko. Pred SP-jem sem vedel, da si največ lahko obetam od najkrajše preizkušnje, saj je za 20 km potrebnega več treninga.

Jakov Fak

Slovenska ničla, Fak najboljši na 42. mestu
Slovenski tabor tokrat nima razloga za slavje. Najboljši je bil po pričakovanjih Jakov Fak, ki je po štirih zgrešenih strelih osvojil 42. mesto, Klemen Bauer je zgrešil četrtino od 20 strelov in osvojil 46. mesto, Rok Tršan (2) je bil 55. in Miha Dovžan (4) 71.

31-letni Fak je že pred odhodom na SP opozarjal, da bo ta tekma po bolezni in slabši formi zanj najtežja, saj je tukaj največ teka, za nameček je sneg poskrbel za počasno smučino.

"Po težavah z zdravjem in takšni tekmi se naučiš spoštovati prejšnje dosežke. Res je bilo izjemno težko. Pred SP-jem sem vedel, da si največ lahko obetam od najkrajše preizkušnje, saj je za 20 km potrebnega več treninga. To se je danes potrdilo, a na svetovnem prvenstvu takšne priložnosti seveda ne izpustiš. Format tekme pa je ponudil priložnost za dobro uvrstitev, če bi seveda zadel vse strele," je Fak za TV Slovenija potrdil napovedi in razkril, kje je zgrešil boljšo uvrstitev.

Fak na nedeljskem zasledovanju

Jakov Fak je kljub današnjemu 42. mestu na individualni 20-kilometrski tekmi potrdil nastop na nedeljski tekmi s skupinskim štartom, na kateri bo nastopilo 30 najboljših tekmovalcev. Pravico nastopa na sklepni tekmi prvenstva ima 30 biatloncev, 15 vodilnih v svetovnem pokalu in še 15, ki so na prvenstvu samem dosegli najboljše uvrstitve. V tem posebnem seštevku je Fak na 26. mestu, Bauer pa čaka, če bo kateri od tekmecev nastop morda odpovedal. Fak in Bauer sta na Švedskem najvišjo uvrstitev dosegla v sprintu, kjer sta bila skupaj na 17. mestu.

Drugi najboljši Slovenec na današnji preizkušnji, 33-letni Bauer, pa je povedal: "Vesel sem, da sem prišel v cilj. To je bila prava preizkušnja za duh in telo. Za takšno tekmo moraš imeti ta šport res rad, da sploh nastopiš v takih pogojih. Seveda na tekmi daš od sebe, kar zmoreš, ni tako, da bi se vnaprej predal, a z doseženim na koncu ne morem biti zadovoljen."

V četrtek bo na svetovnem prvenstvu v Östersundu premiero na prvenstvih doživela tekma mešanih štafet.

50. SVETOVNO PRVENSTVO
ÖSTERSUND

Posamično (M), 20 km:                * 
  1. A. PEIFFER        NEM  52:42,4 (0)
  2. V. ILIJEV         BOL  +1:08,7 (1)
  3. T. BOE            NOR   1:09,7 (1)
  4. S. SAMUELSSON     ŠVE   1:35,7 (1)
  5. L. HOFER          ITA   1:53,2 (2)
  6. s. DESTIHIEUX     FRA   1:54,0 (3)
  7. E. GARANIČEV      FRA   1:56,5 (1)
  8. V. S. CHRISTIAN   NOR   1:59,2 (0)
  9. J. T. BOE         NOR   2:00,8 (3)
 10. B. DOLL           NEM   2:03,5 (3)
 ...                                   
 42. J. FAK            SLO   6:19,7 (4)
 46. K. BAUER          SLO   6:34,2 (5)
 55. R. TRŠAN          SLO   7:34,4 (2)
 71. M. DOVŽAN         SLO   9:51,8 (4)
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi   
Skupni vrstni red (21/26):             
  1. J.-T. BOE         NOR       1.082 
  2. A. LOGINOV        RUS         753 
  3. S. DESTHIEUX      FRA         723 
  4. Q. FILLON MAILLET FRA         721 
  5. M. FOURCADE       FRA         634 
  6. A. PEIFFER        NEM         628 
 ...                                   
 30. J. FAK            SLO         235 
 50. K. BAUER          SLO          80 
 78. M. DOVŽAN         SLO          19 
Peiffer prvak, Slovenci razočarali
Polom Martina Fourcada na SP-ju