Odkritosrčna zahvala Petra vsem, ki so mu stali ob strani
Peter Prevc je presenetil slovensko javnost in potrdil, da se njegova športna kariera končuje. Foto: BoBo
Peter Prevc je presenetil slovensko javnost in potrdil, da se njegova športna kariera končuje. Foto: BoBo

"To je moja zadnja sezona kot profesionalnega športnika. Odločitev je zorela kar nekaj časa. Na koncu sem se razsodno odločil. Srce je narekovalo, da odprem novo stran življenja. Kaj bom počel naprej, še ne vem čisto točno, a o tem se bomo pogovarjali čez 47 dni. Zdaj nadaljujem sezono, ki še poteka," je v uvodu dejal Peter Prevc.

"Iz srca sem hvaležen vsem, ki so mi stali ob strani ob uspehih in neuspehih. Hvala vsem trenerjem, sotekmovalcem, smučarski zvezi, pokroviteljem, prijateljem in seveda družini, ki mi je vedno stala ob strani," je nadaljeval Peter, preden se je osebno zahvalil ženi, otrokoma, bratoma in sestrama ter staršem, pri čemer so ga premagala čustva in oblile solze.

Sorodna novica Zlati orel, ki se je okitil s kristalom in v Sloveniji poskrbel za skakalno evforijo

Čustvena zahvala najbližjim

"Mina, hvala, zlata si. Hvala, da si moja opora in moj svet. Hvala otrokoma, ki ves čas navijata zame in me zmeraj pričakata z iskricami v očeh. Hvala staršem, bratoma, sestrama, da so me vzgojili in pripeljali v šport. Hvala Tomiju in vsem navijačem," se je s tresočim glasom zahvaljeval Peter Prevc in sklenil uvodni nagovor javnosti: "Zdaj vem, da ko pride planiški dan, se bo zame zgodila velika sprememba, a se te spremembe zelo veselim. Hvala."

Peter Prevc na izredno dobro obiskani novinarski konferenci v Planici. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Prevc na izredno dobro obiskani novinarski konferenci v Planici. Foto: www.alesfevzer.com

"Odločitev je zorela kar dve leti, vse od olimpijskih iger. Začel sem razmišljati, kdaj bo pravi čas, koliko še zmoreta telo in srce, ali lahko še vlagam celega sebe v šport. Že lani je bil v Planici močan namig, da z glavo skozi zid ne gre," je proces odločanja povzel Prevc, ki si življenja čisto brez skokov še ne more predstavljati. "Mogoče bom šel pa še kdaj skočit čisto rekreativno," se je pošalil najstarejši iz skakalne rodbine Prevc.

Ponosen, da so skoki v Sloveniji zrasli z njim

"Ponosen sem na to, da sem bil 15 sezon v svetovnem pokalu in vmes dosegel veliko vrhunskih rezultatov, postavil nekaj mejnikov. Zelo pa sem ponosen, da je celoten ta šport v Sloveniji rasel skupaj z mano in se dvignil na mednarodno kar zavidljivo raven," je na vprašanje MMC-ja odgovoril skakalni šampion.

"Rad bi videl, da si me kolegi zapomnijo po tem, da smo včasih kaj skupaj ušpičili. Mlajšim pa upam, da sem dokazal, da ni pomembno, kaj imaš, da si lahko uspešen, da ni samo oprema tista, ki prinese uspeh, temveč da so osebne odločitve tiste, ki ti lahko prinesejo uspeh," je o svoji skakalni dediščini dejal 31-letnik.

Če bi bila letošnja sezona zanj še uspešnejša, to ne bi spremenilo njegove odločitve o športni upokojitvi. "Mogoče bi se kot nosilec rumene majice še toliko lažje odločil za slovo."

Foto: BoBo in alesfevzer.com

Najuspešnejši slovenski skakalec

Sorodna novica Polne Prevčeve police: štirje globusi, ducat medalj in zlati orel

Peter Prevc je v svoji bogati karieri osvojil številne medalje in lovorike, pri čemer izstopajo štiri olimpijske medalje vseh bleskov, trije naslovi svetovnega prvaka v poletih in 23 zmag v svetovnem pokalu ter seveda veliki kristalni globus iz nepozabne zime 2015/16, med katero je osvojil tudi novoletno turnejo.

S svojimi dosežki se je najstarejši skakalec iz družine Prevc zapisal med legende slovenskega športa in navdihnil številne mlade športnike, zlasti nove skakalce in skakalke. Navsezadnje so mu že v družini sledili Cene, Domen in zlasti Nika, ki trenutno vodi v svetovnem pokalu.

Peter Prevc je v svetovnem pokalu debitiral 5. decembra 2009 v Lillehammerju z 22. mestom, ko je bil star 17 let. Zdaj se bo po 15 sezonah med najboljšimi poslovil od skokov v finalu v Planici med 21. in 24. marcem. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Prevc je v svetovnem pokalu debitiral 5. decembra 2009 v Lillehammerju z 22. mestom, ko je bil star 17 let. Zdaj se bo po 15 sezonah med najboljšimi poslovil od skokov v finalu v Planici med 21. in 24. marcem. Foto: www.alesfevzer.com

"Zdaj sva najstarejša otroka predala stvari mlajšima. Zanimivo in hkrati fenomen, da iz ene družine pridejo štirje vrhunski skakalci, kakšni so pa razlogi, pa ne vem," se je družinske skakalne zgodbe o uspehu dotaknil Peter. "Ne vem, ali mi ni oče dejal, da je celo čakal, kdaj bo prišel ta trenutek," je prvi odziv staršev na novico o slovesu podal najstarejši izmed Prevčevih otrok.

Zadnje tekme v njegovi Planici

Peter Prevc bo svojo dolgo in bogato tekmovalno pot sklenil prav v Planici na tradicionalnem finalu svetovnega pokala med 21. in 24. marcem.

"Že vso sezono uživam. Pozna se, da so izidi boljši. Izpustil bom te tekme v ZDA, povsod drugam pa grem na skakalnice. Računam, da bo konec marca forma najboljša. Mogoče celo za svetovni rekord," je za konec vrgel kost Peter Prevc, ki je odločen, da se poslovi na veličasten način.

Peter Prevc - prvi Zemljan, ki je poletel 250 metrov
Kako si je Peter Prevc utrl pot med zvezde
Zmaga Petra Prevca na turneji štirih skakalnic leta 2016
Pogovor s Petrom Prevcem po napovedanem koncu kariere
Peter Prevc končuje uspešno kariero
Posnetek celotne novinarske konference, na kateri je Peter Prevc potrdil konec kariere