Peter Prevc je v nestabilnih razmerah popeljal Slovenijo v vodstvo po prvih dveh poletih ekipne tekme, ki pa jo je nato odnesel nestanoviten veter. Foto: Reuters
Peter Prevc je v nestabilnih razmerah popeljal Slovenijo v vodstvo po prvih dveh poletih ekipne tekme, ki pa jo je nato odnesel nestanoviten veter. Foto: Reuters

Iz Planice prihaja potrditev, da bodo FIS in slovenski prireditelji skušali v nedeljo izpeljati dve tekmi. Ob 9.00 bo predvideno poskusno serijo nadomestila ekipna tekma z eno samo serijo za tekmovanje. Ob 10.30 bo sledil začetek zadnje, 25. posamične tekme zime 2020/21, na kateri lahko sodeluje samo 30 najboljših skakalcev sezone. Posamična tekma bo imela dve seriji.

Veter odpihnil sobotno tekmo v dolini pod Poncami
Sorodna novica Zimski športi do 2026 ‒ na Televiziji Slovenija
Nedeljski spored Planice na TV Slovenija

Začetek ekipne tekme iz Planice si boste lahko ogledali na TV SLO 3, takoj po koncu ženske tekme (okrog 9.30) pa se planiško dogajanje seli na TV SLO 2.

Pred nastopom drugega Norvežana Mariusa Lindvika, s čimer bi se končala prva polovica prve serije tradicionalne ekipne tekme, je bila daljša prekinitev zaradi spremenljivega vetra. Po dolgem čakanju je Lindvik ob odskoku naredil grobo napako, a se mu je uspelo rešiti, vendar je pristal pri le 172,0 m.

Umik Nemcev pred daljšo prekinitvijo
Nemški selektor Stefan Horngacher je po informacijah TV Slovenija predlagal vodstvu tekmovanja, da se ekipna tekma odpove, saj se veter krepi v skladu z napovedano spremembo vremena v dolini Tamar. Nemci so se samovoljno odpovedali nadaljnjim poletom v soboto.

Prva serija, po dveh poletih od štirih:
 1. SLOVENIJA              378,4 točke 
 2. AVSTRIJA               373,0       
 3. POLJSKA                368,8       
 4. NEMČIJA                346,5       
 5. JAPONSKA               339,6       
 6. FINSKA                 322,9       
 7. NORVEŠKA               322,6       
 8. ŠVICA                  307,3       
 9. RUSIJA                 282,9       

Po poletu Ammanna vendarle odpoved
Sledil je posvet s trenerji in uradna 15-minutna prekinitev, ki so jo nato podaljšali še za 10 minut. Ob 11.25 sta poletela Rus Mihail Nazarov in Švicar Simon Ammann, ko je novo čakanje prisililo tekmovalno žirijo k dokončni odpovedi. Po poletih Bora Pavlovčiča in Petra Prevca je Slovenija prevzela vodstvo.

"Danes smo morali odpovedati tekmo, vreme je po uspešno izpeljani poskusni seriji tako ponagajalo, da je bilo nemogoče izvesti vsaj eno tekmovalno serijo. Začeli smo, vendar je pihal premočan in zelo spremenljiv veter. Vedno je na prvem mestu varnost tekmovalcev, zato smo se tako odločili, čeprav to seveda ni korak, ki smo si ga na finalu želeli," je dejal vodja tekmovanj za svetovni pokal smučarskih skakalcev Sandro Pertile.

Ekipna tekma namesto poskusne serije
Ob koncu studijskega prenosa TV Slovenija iz Planice je Polona Bertoncelj omenila govorico iz izteka, da bi v Planici vseeno lahko izvedli ekipno tekmo. Čez nekaj časa je prišla uradna potrditev, da se bo v nedeljo skušalo izpeljati dve tekmi. Ob 9.00 namesto poskusne serije ekipna z eno samo serijo. Ob 10.30 bo sledila zadnja tekma zime 2020/21 z najboljšimi 30 skakalci sezone.

Slovenski poleti prve serije ekipne tekme
Odpadla tekma še dodatno zarezala v proračun Planice
SLOVENIJAposkusna serijaprva serijadruga serija
Bor Pavlovčič218,0 m220,0 m (203,3 točke)
Peter Prevc220,0 m202,5 m (175,1 točke)
Žiga Jelar208,0 m

Domen Prevc228,0 m

Skrivnost ohlajanja smučine na skakalnicah

V poskusni seriji je bil najboljši Norvežan Halvor Egner Granerud z daljavo 233,0 m in 149,8 točke, drugi najdaljši polet je prikazal Avstrijec Michael Hayböck, tretjega najboljšega pa Bor Pavlovčič.


NORDIJSKO SMUČANJE (M)
SMUČARSKI SKOKI SVETOVNI POKAL

PLANICA, poleti, spored

Nedelja:
09.00: Ekipna tekma z eno serijo (TV SLO 3/TV SLO 2/MMC)
10.30: Posamična tekma z dvema serijama (TV SLO 2/MMC)

Planica na TV SLO

Začetek ekipne tekme iz Planice si boste lahko ogledali na TV SLO 3, takoj po koncu ženske tekme (okrog 9.30) pa se planiško dogajanje seli na TV SLO 2.