Po 14. mestu v Wengnu in 12. v Kitzbühelu je bil Štefan Hadalin na nočnem slalomu v Schladmingu na odlični poti, da postavi dosežek kariere, a je malo pred ciljem naredil napako in odstopil. Foto: Reuters
Po 14. mestu v Wengnu in 12. v Kitzbühelu je bil Štefan Hadalin na nočnem slalomu v Schladmingu na odlični poti, da postavi dosežek kariere, a je malo pred ciljem naredil napako in odstopil. Foto: Reuters

Del spektakla, ki ga pripravi 50 tisoč navijačev na nočnem slalomu v Schladmingu, sta bila tudi Žan Kranjec in Štefan Hadalin. Enajsto mesto Žana Kranjca je najboljši slovenski rezultat na progi Planai v zadnjih sedmih letih, toda le pet zavojev je zmanjkalo Štefanu Hadalinu, pa bi lahko govorili o vrhunskem slovenskem dosežku. Zadnji vmesni čas, na katerem je imel Hadalin 88 stotink prednosti pred takrat vodilnim Kranjcem, ni obetal le zanesljivega prevzema vodstva, ampak tudi konkreten premik po lestvici navzgor - verjetno vse tja do 5. mesta.

"Šok je bil takrat kar precejšen, pa tudi še nekaj minut po tekmi me je jezilo, vendar sem se potem pomiril. Priložnost je bila, zagrabil sem jo močno, verjamem, da se mi bodo ob takšnem pristopu in načinu smučanja ponudile nove v prihodnosti," je napako, ki se mu je pripetila, ko smo ga že vsi videli v cilju, komentiral Hadalin. Pomembno je, da je v seriji januarskih slalomov ujel pravo formo, kar je pred odhodom na svetovno prvenstvo v Are dodaten plus: "To je eden najboljših občutkov, ko si sproščen in uživaš v dirkanju."

Finalna nastopa Kranjca in Hadalina v Schladmingu

V Are brez kakšnega pritiska
Hadalin posebnih ciljev za svetovno prvenstvo nima: "Tja grem rezultatsko neobremenjen. Želim uživati in smučati tako, kot znam najbolje, na koncu pa bo ura povedala, kako sem dober." Za slovenske ljubitelje smučanja bo slalom poleg veleslaloma, kjer bo Kranjec v širšem krogu kandidatov za medalje, očitno zelo zanimiv, seveda pa bo tudi zanimivo videti, ali lahko Clement Noël ogrozi prevlado Marcela Hirscherja. Hadalin je vesel, da je Avstrijec dobil tekmeca: "Zdi se mi super, da je konkurenca malo bolj enakovredna. Noël smuča sproščeno, preprosto in - uživa."

Dobrodošlo je, da ima Slovenija zdaj dva slalomista, ki lahko posežeta v vrh, Hadalin: "Drug drugega vlečeva naprej. Koristne so tudi informacije s proge, včeraj sem dal jaz Žanu nasvet za prvo progo, on pa meni za finale."

Bergant: Tako je treba smučati!
Z videnim v Schladmingu je bil lahko zadovoljen tudi trener slovenske reprezentance Klemen Bergant. "Veseli, da sta oba dobro smučala. Proga ni bila tako idealna kot v Kitzbühelu, a je Kranjcu vseeno uspela uvrstitev v finale. Hadalin je imel na agresivnem snegu sicer določene težave na prvi progi, a v finalu je smučal tako, kot moraš, da narediš dober rezultat. Škoda odstopa, bil bi globoko med deseterico."

Po prosti sredi Hadalin že pogleduje proti zadnji postaji svetovnega pokala pred SP-jem: "Že v četrtek in v petek bom v Reiteralmu treniral veleslalom, saj me čaka tekma Garmischu. Sledi odhod na Švedsko in uradni treningi smuka za kombinacijo."

Veleslalom v Garmischu bo v nedeljo (10.30/13.30), dan prej pa bo na tem prizorišču še smuk (ob 11.30). Prenosa obeh tekem bosta na TV SLO 2.