Planica je bila danes delno obsijana s soncem, že nekaj časa je odeta tudi v debelo snežno odejo. V sosednjih Ratečah je uradno 87 cm snega. Foto: planica.panomax.com
Planica je bila danes delno obsijana s soncem, že nekaj časa je odeta tudi v debelo snežno odejo. V sosednjih Ratečah je uradno 87 cm snega. Foto: planica.panomax.com

V. d. direktorice Turizma Bled Romana Purkart je na novinarski konferenci poudarila, da je svetovno prvenstvo (22. 2.–5. 3. 2023) kot največji športni dogodek, ki ga je kadar koli gostila Slovenija, izjemnega pomena ne le za Kranjsko Goro, ampak tudi za Gorenjsko in celotno Slovenijo. Na račun prvenstva bo Bled poln. Nekatere hotelske kapacitete pa so za čas prvenstva razprodane že od lanskega poletja. To denimo velja za Hotel Park, medtem ko je kar polovico Hotela Lovec zakupila skupina poljskih navijačev.

Prepričana sem, da bodo slike Bleda, še zlasti v povezavi s trajnostno športno prireditvijo, ponesli po vsem svetu. Na ta način se gradi zavedanje o Bledu kot trajnostni destinaciji, primerni za športe v narave - za pohodnike, tekače, smučarje in druge. To nam veliko pomeni, kajti to so gostje, ki jih želimo privabiti na Bled.

Romana Purkart

Na Bledu bodo poleg navijačev tudi novinarske ekipe. "Zaradi promocije smo medijev zelo veseli. Prepričana sem, da bodo slike Bleda, še zlasti v povezavi s trajnostno športno prireditvijo, ponesli po vsem svetu. Na ta način se gradi zavedanje o Bledu kot trajnostni destinaciji, primerni za športe v naravi – za pohodnike, tekače, smučarje in druge. To nam veliko pomeni, kajti to so gostje, ki jih želimo privabiti na Bled," je poudarila Romana Purkart.

Generalni sekretar Organizacijskega komiteja Planica Tomaž Šušteršič je poudaril, da je bil poleg Kranjske Gore Bled že od začetka v njihovih mislih kot osrednji kraj za nastanitve gostov in medijev, medtem ko bodo tekmovalne in tehnične ekipe nastanjene na avstrijski in italijanski strani. Polnijo pa se tudi turistične kapacitete drugod na Gorenjskem in v Ljubljani, kjer bodo nastanjene nekatere skupine navijačev.

Skupaj naj bi si prvenstvo ogledalo od 100.000 do 150.000 navijačev iz okoli 70 držav, prek televizijskih prenosov pa bo prvenstvo doseglo pol milijarde ljudi po vsem svetu. Na prvenstvu bo več kot 2000 predstavnikov medijev ter 2000 športnikov in članov tekmovalnih ekip iz 60 držav.

Za gledalce z vstopnicami za ogled prvenstva bodo organizirani brezplačni prevozi z vlakom in avtobusom, ki bo vozil tudi z Bleda. Vodja logistike pri Organizacijskem komiteju Planica Jure Ajdišek ob tem poziva gledalce, naj namesto osebnih vozil uporabljajo organiziran prevoz, saj bo parkirišč premalo. Poleg tega, kot je poudaril, tudi na področju mobilnosti jemljejo resno zavezo o trajnosti oziroma čim bolj zeleni usmeritvi prvenstva.

"Želimo si, da je zapuščina tega prvenstva tudi dokaz, kako je mogoče trajnostno organizirati tako veliko prireditev," je dejal Šušteršič in dodal, da so se pri tem sicer spopadali s celo vrsto težav. Bodo pa, kot je zagotovil, po prvenstvu zagotovili, da bo Planica ostala čim bolj neokrnjena in takšna, kot jo poznamo. Zato bodo tudi vso montažno prireditveno infrastrukturo, ki jo trenutno nameščajo, odstranili.

Organizatorji se intenzivno pripravljajo na svetovno prvenstvo v Planici