Predvsem slovenski skakalci so bili v Planici nadvse uspešni – Timi Zajc je postal svetovni prvak na veliki skakalnici. Foto: Reuters
Predvsem slovenski skakalci so bili v Planici nadvse uspešni – Timi Zajc je postal svetovni prvak na veliki skakalnici. Foto: Reuters

"Za analizo manjšega zanimanja je SZS pritegnil ekipo neodvisnih strokovnjakov, ki je pripravila poročilo o dogodku, z vzroki, razlogi in priporočili. Na podlagi ugotovitev analize SZS že uvaja številne izboljšave in ukrepe za prihodnja tekmovanja," so sporočili s Smučarske zveze, potem ko se je na 3. seji, na kateri so se seznanili z vmesnim organizacijskim in finančnim poročilom SP-ja v nordijskem smučanju (koliko je na koncu ostalo pod črto, še ni znano, čeprav bi zdaj že morali predstaviti konkretne številke), sestal organizacijski komite SP-ja v Planici.

Pomembna zapuščina prvenstva je denar za razvoj športnih programov panog za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo ter tek na smučeh. Svetovno prvenstvo bo za ti dve panogi skupno prispevalo 2.390.000 evrov. Denar je bil delno že izplačan v pripravljalnih sezonah, večinski del pa bo na voljo z začetkom nove sezone in bo v sodelovanju s panogama namenjen za poplačilo zapadlih obveznosti, delo otroških in mladinskih selekcij ter delovanje nordijskih društev/klubov, članov SZS-ja.

Ob upoštevanju multiplikativnih učinkov poslovni rezultat nadpovprečen
Planica je poleg rezultatskega, organizacijskega in finančnega uspeha doživela tudi izjemen promocijski učinek. Na svetovnem spletu in družbenih omrežjih je tako imel SP več kot 214.000.000 omemb. V neposrednem prenosu v 26 državah sveta ter v informativnih oddajah v dodatnih tridesetih državah so tekmovanja in slika Slovenije s Planico dosegla več kot 400 milijonov televizijskih gledalcev. Izvedenih je bilo več kot 2085 ur neposrednih prenosov v dvanajstih dneh prvenstva, ki so tudi v zahtevnih vremenskih razmerah delovali brezhibno.

Poslovni rezultat SP-ja je skozi prizmo multiplikativnih učinkov nadpovprečno uspešen, saj je bila večina prihodkov ustvarjena na tujih trgih, realizirana potrošnja pa na slovenskih tleh s plačili slovenskim izvajalcem in ponudnikom, dodajajo.

V vseh pogledih postavili visoke standarde
"SP v nordijskem smučanju 2023 v Planici je bil zgodovinski v več pogledih. Najpomembneje je, da je Slovenija prvič dobila svetovne prvake na domačem tekmovanju. Organizacijsko, promocijsko in po vmesnih poročilih tudi finančno smo postavili visoke standarde in smo z doseženim lahko zadovoljni," je povzel Enzo Smrekar, predsednik SZS-ja in OK-ja Planica 2023.


Nika Križnar:
Nika Križnar: "V veliko čast mi bo tekmovati na evropskih igrah, ko smo smučarske skakalke in skakalci predstavniki edinega zimskega športa na teh igrah. To priložnost, ki smo jo dobili, želimo izkoristiti najbolje, kar znamo." Foto: MMC RTV SLO/T. O.

V torek začetek skakalnih bojev v Zakopanah
Na evropskih igrah na Poljskem bodo v torek premiero doživeli smučarski skoki. Prve bodo srednjo skakalno napravo v Zakopanah preizkusile smučarske skakalke. Skakalni krst na evropskih igrah čaka slovensko zasedbo v sestavi Maja Vtič, Nika Prevc, Katra Komar, Ajda Košnjek in Nika Križnar.

"Mislim, da je to lepa priložnost za novo lovoriko. Skakalnice nekaj malega poznamo, smo bili na pripravah v Zakopanah, mogoče najmanj poznamo največjo skakalnico," je povedala Nika Križnar.

V moški konkurenci bodo na Poljskem nastopili Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar, Domen Prevc in Lovro Kos.

V sredo se bodo na srednji napravi pomerili skakalci. V četrtek sledi mešana ekipna tekma, nato pa se bo dogajanje preselilo na veliko skakalnico. Najprej bodo v petek tekmovale skakalke, dan pozneje skakalci.