Ricco Gross je vodenje slovenske biatlonske reprezentance prevzel poleti 2022. Foto: BoBo
Ricco Gross je vodenje slovenske biatlonske reprezentance prevzel poleti 2022. Foto: BoBo

Nekdanji biatlonski šampion je razočaran nad potezo slovenske krovne zveze, saj so do konca marca bila popolnjena skorajda vsa vabljiva trenerska mesta v biatlonskem svetu. Zaradi česar je Ricco Gross črnogled, če bo v tako kratkem času sploh našel novo službo v svojem športu.

Verjel, da bo Slovenijo popeljal na olimpijske igre

"Naredili smo velik korak naprej. Anamarija Lampič je 17. v svetovnem pokalu, med fanti je bil Jakov Fak 24., pa čeprav je izpustil številne tekme. Lovro Planko je 40. in prvič v karieri se je prebil med deseterico, kar priča o napredku. V pokalu narodov smo z 11. napredovali na deveto mesto in imamo pet tekmovalcev s pravico nastopa tudi v sezoni 2024/25. Dekleta so napredovala kar pet mest in so 11., tudi po zaslugi Lampič, ki je bila z izjemo ene tekme vedno v točkah svetovnega pokala. Velik napredek so pokazale tudi štafete," je ekipo in s tem lastno delo v zadnjih dveh letih za Traunsteiner Tagblatt opisal Gross.

Gross je bil prepričan, da bo slovensko ekipo vodil čez cel mandat do olimpijskih iger 2026 v Italiji. "Po polovici je napredek res viden. Z Lampič imamo najhitrejšo tekačico v ženski konkurenci in v primerjavi s sezono pred tem je še hitrejša, kar potrjuje dobro delo. Pri fantih Fak in Miha Dovžan po različnih statistikah sodita v najzanesljivejšo deseterico na strelišču in vse to odraža naše delo."

Zdaj 53-letni Gross je računal, da bo vodil Anamarijo Lampič in ostale vse do zimskih olimpijskih iger v Cortini 2026. Foto: www.alesfevzer.com
Zdaj 53-letni Gross je računal, da bo vodil Anamarijo Lampič in ostale vse do zimskih olimpijskih iger v Cortini 2026. Foto: www.alesfevzer.com

SZS si ga ne more več privoščiti

"Mislim, da smo oblikovali dobro ekipo. Ne gre le za trenerski tim in športnike, tudi tehnični del, fizioterapevti, zdravniška služba. Doslej je bilo zelo lepo delati z njimi. Smo na polovici štiriletnega načrta, žal pa slovenska zveza z mano ni podaljšala pogodbe. Razlogi so finančne narave, so mi rekli. Praktično povedano si me ne morejo več privoščiti."

Gross k temu dodaja, da bodo znanje zdaj naprej prenašali slovenski trenerji. "Pred dvema letoma sem dobil nalogo, da s slovenskima pomočnikoma oblikujem ekipo. V preteklih dveh letih sta se veliko naučila in zdaj prevzemata vajeti v svoje roke."

Bo Grossa nasledil Marič?

Gross se je najbolj obregnil ob to, da je zelo pozno izvedel za konec sodelovanja. "Pri drugih reprezentancah je že vse zasedeno. Sam sem za prekinitev sodelovanja zvedel tik pred veliko nočjo, kar je zelo slab termin. A je, kakor je, in poiskati bom moral alternativo."

Pri Smučarski zvezi Slovenije Grossu priznavajo trdo delo in vloženo energijo, a dodajajo, "da so bili cilji glede dosežkov in sistema dela postavljeni zelo visoko in da ni bil dosežen pričakovani napredek. Zato je bila sprejeta odločitev o prekinitvi sodelovanja z Riccom Grossom."

"Razlog je dodana vrednost glede na vložek panoge in doseženi cilji," je odločitev pojasnil vodja reprezentanc Tomas Globočnik in dodal, da bo do "konca aprila postavljena nova trenerska zasedba in delna reorganizacija reprezentanc."

V SZS-ju so razkrili tudi, da bodo povečali reprezentanci A, s čimer želijo vzpodbuditi konkurenco, kar naj bi prineslo boljše rezultate. V moški ekipi so standardni člani Jakov Fak, Miha Dovžan, Anton Vidmar in Lovro Planko, na novo pa sta člana elite tudi Matic Repnik in Mark Vozelj.

V ženski ekipi A pa bodo standardne članice Anamarija Lampič, Polona in Živa Klemenčič ter Lena Repinc, delu pa se priključujeta tudi Kaja Zorč in Klara Vindišar.

Prvi kandidat za trenersko mesto je verjetno Janez Marič.

Globočnik: Že od konca januarja je bil odhod Grossa v zraku