V slovenskih smučarskih tekih bo po odhodu Anamarije Lampič zavel nov veter. Foto: Reuters
V slovenskih smučarskih tekih bo po odhodu Anamarije Lampič zavel nov veter. Foto: Reuters

Vodja panoge je od 16. maja novinka na tem mestu Vesna Fabjan, bronasta na olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju. V prejšnjem štiriletnem obdobju je bil na čelu reprezentance Nejc Brodar. Zdaj bo pomočnik Hattestada, ki je sklenil štiriletno pogodbo.

"Veselim se izziva, precej sprememb je bilo, imamo pa še vedno številčno ekipo. Predvsem bo pomemben ekipni duh, vesela sem, da je prišel je tudi Hattestad," je poudarila Fabjan, prva ženska vodja panoge doslej na Smučarski zvezi Slovenije (SZS).

"Odločil sem se, da zapustim norveško ekipo. Dobil sem namreč ponudbo Romana Beznika, predsednika zbora za smučarski tek. Nisem imel veliko časa za premislek, ponudbo sem z veseljem sprejel. Veselim se dela z ekipo, nekaj je v njej novincev, nekaj pa jih že poznam. Tudi zame bo nekaj novega, z družino bomo živeli na Bledu," je dejal 40-letni Hattestad.

Eva Urevc zelo vesela prihoda Hattestada

Svojo edino medaljo na OI je osvojil v Sočiju, ki je bil srečen kraj tudi za Fabjanovo. Norvežan, ki je že v preteklosti sodeloval s slovensko ekipo, je kot tekmovalec osvojil še štiri medalje na svetovnih prvenstvih, od tega dve zlati leta 2009 v Liberecu, kjer je bil prvi v posamičnem in ekipnem sprintu. Tekmovalno športno pot je po 13 posamičnih zmagah v svetovnem pokalu sklenil pred štirimi leti.

Prvo ime ekipe v smučarskem teku je po odhodu Anamarije Lampič v biatlonu postala Eva Urevc, ki je osvojila bron na prejšnjem SP-ju lani v Oberstdorfu v ekipnem sprintu z Lampičevo, s katero pa je na letošnjih olimpijskih igrah v Pekingu izpadla že v kvalifikacijah.

"Ne želim si ponovitve lanske sezone, imela sem le dva dobra izida. Nasprotno, merim zelo visoko, v športu štejejo le medalje, stopničke. Je pa precej sprememb v ekipi, saj je Lampičeva zamenjala panogo. A z njo nisva skupaj trenirali in po tej plati ne bo veliko sprememb. Vesela sem novega trenerja, to sem si želela že po prejšnji sezoni. S Hattestadom smo že delali, dobro sva se ujela in prepričana sem, da bom napredovala. Velik motiv bo tudi domače prvenstvo v Planici," je pojasnila Urevc.

Prvi član moškega dela ekipe ostaja Miha Šimenc. Po sezoni prisilnega premora zaradi poškodbe z olimpijsko ni bil zadovoljen. Ocenil pa je, da je naredil dober temelj za novo zimo.

Vesna Fabjan začela delo kot nova vodja panoge za smučarski tek