Sara Takanaši ima veliko globusov, zdaj si želi še prve zlate olimpijske medalje. Foto: BoBo
Sara Takanaši ima veliko globusov, zdaj si želi še prve zlate olimpijske medalje. Foto: BoBo

Dobitnica štirih velikih kristalnih globusov, petega ji je lani s prednostjo devetih točk "odnesla" slovenska junakinja Nika Križnar, upa, da bo v Pekingu dosanjala zlate sanje.

V Koreji so jo pokopala pričakovanja
25-letna smučarka skakalka je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP priznala, da se na zadnjih zimskih igrah v Pjongčangu 2018 ni dobro znašla, da so jo pokopala prevelika pričakovanja, četudi je osvojila bronasto kolajno.

Zdaj upa, da bo februarja na Kitajskem lahko kronala kariero z olimpijskim naslovom. "Seveda že imam olimpijsko kolajno, vendar je moj cilj osvojiti zlato," je odločena Sara Takanaši, ki je pojasnila, da je po razočaranju na zadnjih igrah 2018 na novo, praktično "z ničle" zgradila tehniko svojega skakanja.

Ima več kot 100 stopničk
"Moj glavni cilj je pokazati ljudem, kako sem napredovala, kako sem se razvila v tehniki skokov. Če mi bo to uspelo, sem prepričana, da bodo sledili tudi rezultati," je dejala japonska rekorderka, ki ima v svetovnem pokalu 109 posamičnih uvrstitev na zmagovalni oder, od tega 60 zmag. A najbolj jo boli, kot pravi, da med dosežki še nima olimpijske zmage. Že leta 2014 v Sočiju, ko so ženski smučarski skoki doživeli prvenec na olimpijskih igrah, je bila prva favoritinja za zlato medaljo, vendar je končala na četrtem mestu. Štiri leta pozneje je bila v Južni Koreji tretja.

Njeni glavni tekmici v boju za olimpijski naslov bosta najbrž branilka skupne zmage v svetovnem pokalu Nika Križnar, ki prav tako sanja o olimpijski kolajni, ter Avstrijka Marita Kramer, poleti pa se je v pripravah na olimpijsko zimo najbolj izkazala Urša Bogataj, ki je osvojila veliko nagrado, skupno zmago pa si želi ponoviti še pozimi.