Matjaž Šarabon Foto: BoBo
Matjaž Šarabon Foto: BoBo

Alpski odbor je soglasno podprl program delovanja, ki ga je predstavil Šarabon, nekdanji smučarski reprezentant in nekdanji predsednik uprave Elana. Zdaj ga mora potrditi še alpski zbor, kar se bo zgodilo v ponedeljek.

Upoštevajoč soglasno podporo, ki jo uživa Šarabon tako pri predsedniku zbora in odbora za alpsko smučanje Janezu Bijolu kot pri članih alpskega odbora, je dokončno imenovanje zgolj formalnost.

Finančna slika boljša kot v njegovem prvem mandatu

"Imam določeno zgodovino na SZS-ju, leta 2008 sem opravil sanacijo stanja alpskih disciplin z bistveno manjšim proračunom. Tokratni proračun je višji, imamo boljše ljudi in ideje, kam bi radi zapeljali kolesje," je dejal Šarabon. Ta v svojem programu ne poudarja varčevanja, ampak vlaganje v razvoj, vrnitev h koreninam, klubom, delo z mladimi in ustvarjanje baze ter razmer, da bodo mlade privabili v smučanje.

Njegov cilj je zastavljen dolgoročno. Dogovor je, da bi bil vodja panoge do konca olimpijskega ciklusa 2025/26. "Stanje je dobro, tisto, kar potrebujemo, so novi pristopi. Obljubljam nič. Na finančni strani naših dolgov ne bomo povečali, torej ne bomo porabili več denarja, kot ga bomo imeli na razpolago. Ta denar bo usmerjeno porabljen, podpreti moramo otroško in mladinsko smučanje. Na vsebinski strani je prednostna naloga popolnitev vseh prostih trenerskih mest," je dejal Šarabon, ki ga boli padec ugleda alpskega smučanja v slovenski družbi.

Vlaganje v otroško in mladinsko alpsko smučanje

Z Bijolom si delita mnenje o ključnih nalogah. V ospredje programa sta oba postavila vlaganje v mladinsko in otroško alpsko smučanje ter s tem vlaganje v prihodnost slovenskega smučanja.

"Iskreno imam rad smučanje, v smučanju sem bil od tekmovalca do člana demonstratorske vrste, predsednika kluba, zadnjih 12 let učim otroke v alpski šoli, zato mi je šlo v zadnjih nekaj letih precej na jok, kako se je smučanje obračalo. Ne zgolj rezultatsko, ampak kako je javno mnenje začelo padati. S tem sem se kot predan smučar težko sprijaznil," je še dejal Šarabon

Verdnik gleda na pretečeno obdobje s ponosom

Bijol še ni mogel povedati, na kakšen način bo prejšnji vodja Verdnik v prihodnje vključen v delovanje panoge. "Hvaležen sem za priložnost, ki mi jo je Smučarska zveza Slovenije podelila pred osmimi leti. Na to obdobje gledam s ponosom in veseljem, saj je bilo to obdobje lepo in tudi uspešno za panogo. Po najboljših močeh smo si prizadevali za najboljše razmere za tekmovalce, panogo in za Smučarsko zvezo Slovenije. Prepričan sem, da ima alpsko smučanje lepo priložnost in da nas bodo naši sedanji mladinski in otroški tekmovalci kmalu navduševali v svetovnih članskih programih. Za zaupanje in vso podporo se želim zahvaliti vsem gledalcem in podpornikom, tekmovalcem, sodelavcem, sponzorjem in vsem klubom. Novemu vodstvu pa iskreno želim vse najboljše," je ob slovesu povedal Verdnik.

Šarabon bo krizni menedžer alpskih smučarjev