Na olimpijskih igrah v Pekingu je bila Slovenija (v postavi so bili Cene in Peter Prevc, Timi Zajc in Lovro Kos) srebrna, danes pa je Slovenija v drugačni postavi (Domen Prevc, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek) upravičila vlogo favoritov in stopila še stopničko višje, postali so svetovni prvaki v poletih, s tem so dopolnili zbirko velikih uspehov slovenskih smučarskih skokov. Foto: EPA
Na olimpijskih igrah v Pekingu je bila Slovenija (v postavi so bili Cene in Peter Prevc, Timi Zajc in Lovro Kos) srebrna, danes pa je Slovenija v drugačni postavi (Domen Prevc, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek) upravičila vlogo favoritov in stopila še stopničko višje, postali so svetovni prvaki v poletih, s tem so dopolnili zbirko velikih uspehov slovenskih smučarskih skokov. Foto: EPA
Ekipna tekma v Vikersundu: Skoki Slovencev v finalni seriji

Varovanci Roberta Hrgote so za 128 točk premagali najbližje zasledovalce Nemce, tretji so bili Norvežani – bron jim je priboril svetovni prvak Marius Lindvik v neposrednem boju z Avstrijcem Stefanom Kraftom – z zaostankom 151,9 točke.

Slovenska četverica je tako kot v petek in soboto tudi danes skakala izjemno. Najboljše izide je dosegla v šestih od osmih tekmovalnih skokov ter prepričljivo vodila že po polovici tekme. Takrat so si D. Prevc z 222, P. Prevc z 231, Zajc z 229,5 ter Lanišek z 234 m nabrali 63,4 točke naskoka pred Nemci in 77,2 pred Avstrijci.

Slovenci so bili brez konkurence na ekipni tekmi. Foto: EPA
Slovenci so bili brez konkurence na ekipni tekmi. Foto: EPA

V drugo sta nato brata Prevc povišala prednost na več kot 100 točk. Domen je skočil 217 m, Peter pa 221,5. Zajc, sicer nosilec srebrne kolajne s posamične tekme v petek in soboto in danes najboljši posameznik ekipne tekme, je v drugo poletel do 228,5 m. Kljub zmanjšanju naleta glavnega trenerja Hrgote je tako dobil dodatne točke in prednost povišal na 138,3 točke.

Lanišek je z zadnjim poletom na letošnjem 27. SP-ju v poletih postavil le še piko na i in z 228,5 m postal drugi najboljši posameznik ekipne tekme.

Slovenija s prednostjo 128 točk do ekipnega zlata v poletih
Ekipna tekma v Vikersundu: Skoki Slovencev v prvi seriji

Peter Prevc: Ujeli smo pravi konec tedna
"Zelo dobro smo skakali že na posamični tekmi, danes pa smo znova leteli daleč. Ko sešteješ vse metre in sodniške ocene, je prednost takšna, kot jo pokaže semafor,"
je v prvi izjavi za Mednarodno smučarsko zvezo dejal Peter Prevc. "Očitno smo ujeli pravi konec tedna. Včasih ujamemo dobrega, včasih ne, tokrat pa se je vse postavilo na svoje mesto. Menim, da je veliko k temu pripomoglo tudi dejstvo, da imamo znotraj ekipe močno konkurenco. Tudi na treningu se nas je šest borilo za mesta v kvalifikacijah, tako da za nas nikoli ni počitka," je dodal najstarejši od bratov Prevc, ki je prejel prvo zlato ekipno kolajno na poletih.

Želeli smo si zlata že na olimpijadi, a se nam tam ni izšlo. Me veseli, da se nam je ravno na SP-ju v Vikersundu. Vsaka zmaga je super, vsaka medalja z vseh tekmovanj veliko pomeni. Vsaka kolajna ima neko zgodbo in ravno ta ustvari pomembnost pri vsakem posamezniku. Me veseli, da si bomo to sezono, ki še ni končana, zapomnili po nekaj res lepih trenutkih.

Robert Hrgota, trener moške ekipe

"Vse je enkrat prvič, čeprav zlate se mi lahko še nekajkrat zgodijo prvič. Že nekajkrat smo bili Slovenci favoriti za medaljo, a nam je na poletih uspelo osvojiti kolajno le dvakrat – leta 2012 tukaj in 2018 v Oberstdorfu. Letos smo bili res tako močni, da je bilo treba le obdržati koncentracijo, da preletimo prvih 100 m, potem pa smo že znali peljati to naprej."

"Zelo dober občutek. Malo je zmanjkalo, da bi jo imel že včeraj, danes pa smo vsi štirje odskakali brez napake in si zasluženo z veliko prednostjo nadeli zlato kolajno. Težko si je pred tekmo reči: 'Saj bomo zmagali.' Vsi smo vedeli, da je ravno tako treba, sploh na tej letalnici, ko se razmere hitro menjajo. Težko je bilo danes, a nihče ni napravil napake, tako da nam je šlo," pa je o tekmi dejal najboljši posameznik Zajc.

"Definitivno je drugače, ko greš v tekmo in veš, da si favorit. Vsi govorijo: 'To bo zlata, to bo zlata ...' Ti pa jih miriš, da moramo počasi, skok za skokom. Uspelo nam je, res imamo močno ekipo. Vsi smo vrhunsko leteli in vsa čast celotni trenerski ekipi in fantom. Zelo sem vesel," je povedal Lanišek.

Ekipna tekma v Vikersundu: Podelitev najboljšim

V drugačnem položaju je bil Domen Prevc. Ta je še pred kratkim skakal v celinskem pokalu v Planici, zdaj pa je v izteku letalnice v Vikersundu poziral z zlato kolajno. "Štirinajst dni nazaj nisem niti sanjal, da bom v ekipi za Vikersund. Zdaj pa sem tukaj, pokazal sem svoje in to je res nekaj neverjetnega. Na letalnici se ugibanje, 'kaj pa če', ne izide. Treba je biti samozavesten, oddelati svoje in biti potrpežljiv, saj se lahko do zadnjega marsikaj zgodi."


poskusna serijaprva serijadruga serija
Domen PREVC222,0222,0217,0
Peter PREVC230,0231,0221,5
Timi ZAJC232,0229,5228,5
Anže LANIŠEK240,0234,0228,5
Končni vrstni red:     daljave    točke
 1. SLOVENIJA                   1711,5 
    D. Prevc       222,0/217,0         
    P. Prevc       231,0/221,5         
    T. Zajc        229,5/228,5         
    A. Lanišek     234,0/228,5         
 2. NEMČIJA                     1583,5 
  Freund/Wellinger/Eisenbichler/Geiger 
 3. NORVEŠKA                    1559,6 
  Forfang/Tande/Granerud/Lindvik       
 4. AVSTRIJA                    1552,7 
 5. POLJSKA                     1495,8 
 6. JAPONSKA                    1433,9 
 7. FINSKA                      1182,8 
Po prvi seriji:        daljave    točke
 1. SLOVENIJA                     863,1
    D. Prevc       222,0               
    P. Prevc       231,0               
    T. Zajc        229,5               
    A. Lanišek     234,0               
 2. NEMČIJA                       799,7
 3. AVSTRIJA                      785,9
 4. NORVEŠKA                      778,7
 5. POLJSKA                       728,0
 6. JAPONSKA                      712,0
 7. FINSKA                        605,7

Deveta slovenska medalja na SP-jih v poletih
To je bila skupno deveta slovenska kolajna na SP-jih v poletih, ki potekajo vse od leta 1972. Danes je slovenska četverica osvojila tretjo ekipno kolajno po Vikersundu 2012 (Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Jure Šinkovec, Robert Kranjec) in Oberstdorfu 2018 (Anže Semenič, Jernej Damjan, Domen Prevc, Peter Prevc). Hkrati je bilo to tretje zlato odličje, potem ko sta svetovna prvaka postala Robert Kranjec (Vikersund 2012) in Peter Prevc (Kulm 2016).

Za konec Planica z navijači
Slovenski skakalci oziroma letalci lahko zdaj optimistično zrejo proti koncu sezone. Naslednji konec tedna bodo namreč znova na sporedu smučarski poleti, ko bosta dve tekmi za svetovni pokal na letalnici v Oberstdorfu, za zaključek sezone pa med 24. in 27. marcem prihaja še Planica, kjer bosta dve posamični ter ekipna tekma. Letos po nekaj sezonah znova z gledalci.

Slovenci popolnoma zasenčili tekmece na ekipni tekmi v Vikersundu
Smučarski poleti - svetovno prvenstvo: ekipna tekma