Alexis je ob koncu sezone končno začel sestavljati dve odlični vožnji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Alexis je ob koncu sezone končno začel sestavljati dve odlični vožnji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Na tiskovnih konferencah potrebuje prevajalko. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Prvo zmago v svetovnem pokalu je dosegel na paralelnem veleslalomu v Moskvi. Foto: EPA
Na finalu v Schladmingu se preizkuša v vseh disciplinah. Foto: EPA
Tako kot Ligetyju in Hirscherju tudi Pinturaultu Vitranc izrazito leži. Foto: EPA
Alexis to sezono ob poškodovanem Julienu Lizerouxu in še ne povsem prepričljivem Jean-Baptist Grangeu brani francoske barve. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

V pokrajini Savoie francoskemu hotelirju in norveški mami rojen Pinturault je eden tistih, ki je brez težav svoje uspehe z mladinske ravni prenesel na svetovno. Pri 18 letih je na svetovnem mladinskem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu postal svetovni prvak v veleslalomu - pred Avstrijcema Björnom Sieberjem in Marcelom Hirscherjem.

Danes se prav z Marcelom na tekmah svetovnega pokala potegujeta za sam vrh.

Iztekajočo se sezono 2011/2012 je Alexis začel s sijajnim drugim mestom na otvoritveni tekmi v Söldnu in si s tem prislužil občudovanje še aktualnega kralja veleslaloma zadnjih let, Američana Teda Ligetyja: "To je izjemen fant - strah vzbujajoče ga je gledati smučati."
Ligetyja je francoski novinar letos po zmagi na veleslalomu v Kranjski Gori vprašal, kakšen nasvet ima za Alexisa, da bi ga premagal: "Sedem let mlajši je od mene, ima še veliko časa za to. Da ne rečem, da mu pač ne želim dajati preveč tovrstnih napotkov."
Pinturault je sicer letos enkrat že zmagal, in sicer je bilo to na paralelni nočni tekmi v Moskvi. Sicer pa je bil prejšnji konec tedna na Vitrancu, kjer se je MMC pogovarjal s Francozom, ki angleško ne govori, zato ga sedma sila pusti bolj ali manj na miru, drugi v veleslalomu in tretji v slalomu.


Alexis, vam Kranjska Gora res tako zelo ustreza ali gre uspeh pripisati bolj temu, da je vaša forma ravno zdaj dosegla vrhunec?
Rekel bi, da oboje. Res je, da se je moja forma vzpela bolj proti koncu sezone, nekaj sem imel tudi težav z boleznijo, ampak zdaj sem tu, v polni formi, in upam, da bom sezono tako tudi končal. Sicer pa imam Kranjsko Goro res zelo rad, ker sem tu lani dosegel svoje prve stopničke v svetovnem pokalu, letos sem vajo tu ponovil kar dvakrat, tu pa sem tudi dosegel svojo prvo zmago za evropski pokal. Upam, da se bo ta trend nadaljeval.
V tehničnih disciplinah ste odlični, kakšen odnos pa imate do drugih disciplin? Imate kakšne dolgoročne načrte postati vsestranski smučar?
Res je, da imam bolj tehnično podlago, slalomsko in veleslalomsko, a letos sem dosegel kar nekaj lepih rezultatov tudi v superkombinaciji (s 130 točkami je končal v skupnem disciplinskem seštevku na 4. mestu, op. a.), tako da upam, da se bo to nadaljevalo, ob tem pa upam tudi, da bom počasi prešel tudi na hitre discipline, predvsem na superveleslalom, pozneje pa še na smuk, čeprav bom za to morda potreboval še nekaj let. Ampak mislim, da sem tega sposoben, saj sem bil v superveleslalomu v lanski sezoni v Hinterstoderju celo šesti.
Ker, kot smo slišali, imate radi hitrost.
Da, tako je.
Neki francoski novinar je včeraj na tiskovni konferenci vprašal Teda Ligetyja, kaj moraš storiti, da bi postal "novi Ted Ligety". Hočete postati "novi Ted"?
V veleslalomu si, ja, bi si seveda želel postati "novi Ted Ligety", v slalomu pa no, ni ravno med boljšimi, tako da bi se zgledoval morda raje po kom drugem. Ampak v veleslalomu pa je nedvomno impresivno, kar je njemu uspelo.

Imate kakšne vzornike v svetovnem pokalu?
Ne. (Smeh.)

Veliko se polemizira o novih smučarskih pravilih, ki jih nameravajo vpeljati prihodnjo sezono. Glede na to, da bodo vas kot specialista za veleslalom še posebej prizadela, kaj o njih menite vi?
Ne vem, sam še sploh nisem preizkusil novih smuči, tako da nimam pojma, kakšne so, tako da mislim, ko jih bom enkrat preizkusil, si bom lahko bolje izoblikoval mnenje in vam odgovoril na to vprašanje. Sem pa slišal, da so celo hitrejše od teh, na katerih smučamo zdaj. Vsekakor pa mislim, da je sama ideja omejiti poškodbe dobra, bi bilo pa morda dobro, če bi Mednarodna smučarska zveza (FIS) malce bolj komunicirala s smučarji na to temo, da bi lahko našla skupno rešitev.
Sezone je praktično konec, imate že v glavi počitnice?
Niti ne, je pa res, da se ta čas bliža, tako da je vsak dan malce bolj v mojih mislih, ampak pred seboj imam ta konec tedna še kar nekaj tekem, tako da moram ostati osredotočen do konca.