Po poškodbi v Lenzerheideju so bili zdravniki mnenja, da operacija ni potrebna, a zdaj so se bolečine v načetem kolenu vrnile in ogrožajo najboljši slovenski veleslalomistki začetek nove sezone. Foto: EPA
Po poškodbi v Lenzerheideju so bili zdravniki mnenja, da operacija ni potrebna, a zdaj so se bolečine v načetem kolenu vrnile in ogrožajo najboljši slovenski veleslalomistki začetek nove sezone. Foto: EPA

"Meta trenira postopno, vendar veliko manj kot prejšnja leta. Prizadevamo si, da bi jo vsaj do sredine sezone pripeljali v dobro formo. Ne vemo še, ali bo sploh lahko nastopila v Söldnu ali ne," je za STA dejal Denis Šteharnik, ki je s tekmovalko iz Podkorena znova začel sodelovati po koncu pretekle sezone.

Težave s kolenom so posledica grdega padca 6. marca v finalu veleslaloma v Lenzerheideju. Operativnega posega ni imela, kljub petmesečnem premoru pa so se bolečine ponovile. "Ne moremo veliko načrtovati, gremo iz dneva v dan in poskušamo iztržiti največ, kar lahko, in pri tem ne preobremeniti kolena," je še dodal Šteharnik.

Po vrnitvi iz Ushuaije je prvič delala kondicijo, tako kot si je želela. Potem pa se je po dveh dneh lažjega treninga v Saas Feeju koleno vnelo in smo že spet bili na začetku. Tudi po dveh dneh premora ni šlo.

Dejan Šteharnik

"Po Argentini sem bila zelo vesela, kako potekajo treningi. Ko smo prišli na nekoliko težji teren v Saas Feeju, predvsem na tršo podlago, sem že spet začela čutiti bolečino v kolenu," je pretekli teden na predstavitvi reprezentanc v Planici dejala 24-letna tekmovalka iz Podkorena.

"Koleno malenkost čutim, ko pa pridem v maksimalne napore, pa nisem sposobna odsmučati tako, kot je treba, če želim smučati na najvišji ravni. Se res maksimalno trudimo iskati rešitve, da ne bi prekinjala smučarskega treninga, ampak da bi ga odmerjala tako, da bo koleno še zdržalo," pred dnevi razlagala najboljša slovenska velesalomistka.

"V Söldnu nisem stoodstotno prepričana, da bom nastopila. Gremo iz tedna v teden. Skušamo zmanjšati škodo, ki nastaja zaradi manj treningov, in hkrati preprečiti nadaljnjo škodo zaradi samih treningov," je še dodala Meta Hrovat.

V preteklem tednu je bila tri dni na lažjem treningu v Hintertuxu, zdaj jo čaka preizkus na težjem terenu v Val Senalesu.

V Argentini smučarke zbolele za covidom

Na južnotirolskem ledeniku Schnalstal so pretekle dni trenirale tudi Andreja Slokar, Ana Bucik in Neja Dvornik, ki bodo zanesljivo nastopile v Söldnu. Že prej si je Tina Robnik pri padcu na treningu v Saas Feeju zlomila desno koleno. Po najbolj optimističnem scenariju bi lahko Lučanka že okoli novega leta začela trenirati in pozneje tudi tekmovati.

"Upajmo, da bo s kolenom bolje in da bo lahko Meta normalno tekmovala," je dejal glavni trener ženske ekipe za tehnični disciplini Sergej Poljšak, ki je tudi pojasnil, da jim je med pripravami v Argentini nekaj zapletov povzročil novi koronavirus. Slokar, Bucik in Robnik so v Argentini staknile okužbo s covidom-19. "Neja in Meta covida nista imeli, tudi pri drugih ni šlo za hudo obliko, so obležale za dan, dva, dva dneva sem tudi sam obležal zaradi covida," je še dodal Poljšak.