Tina Maze je do zdaj z velikih tekmovanj odhajala razočarana. Letos je v veleslalomu v dobri formi. Ali ji jo bo uspelo kronati z medaljo na SP-ju? Foto: EPA
Tina Maze je do zdaj z velikih tekmovanj odhajala razočarana. Letos je v veleslalomu v dobri formi. Ali ji jo bo uspelo kronati z medaljo na SP-ju? Foto: EPA
Kathrin Zettel
Kathrin Zettel v skupnem veleslalomskem seštevku vodi točko pred Tanjo Poutiainen in velja za največjo favoritinjo za zlato medaljo. Foto: EPA

Bo Črnjanki uspel veliki met? Bo na največjih tekmovanjih okrog njenega vratu končno visela medalja? Odlično formo v tej disciplini je Mazejeva potrdila januarja, ko je zmagala v Mariboru in bila tik pod stopničkami v Cortini d'Ampezzo. A 25-letnica, tretja v veleslalomskem seštevku, je bila med favoritinjami že večkrat, pa je pod psihološkim pritiskom kot po pravilu odpovedala.

Najvišje v St. Moritzu 2003
Njena najvišja uvrstitev na veleslalomih za svetovno prvenstvo je 5. mesto pred šestimi leti v St. Moritzu. Ima še dve 22. mesti v Äareju 2007 in St. Antonu 2001 ter odstop v Santa Caterini, kjer je bila po dveh zaporednih zmagah v svetovnem pokalu glavna favoritinja.

Tina včeraj poročevalcem s svetovnega prvenstva ni dajala izjav in se je pomaknila v osamo. Ali je to pravi pristop pred tekmo, pa se bo kmalu videlo.

Kup kandidatk za medalje
Krog kandidatk za odličja je prav v veleslalomu najširši. Prva favoritinja je Kathrin Zettel, ki je v tej sezoni dobila tri tekme, tudi zadnjo v Cortini d'Ampezzo. Poleg Zettlove in Mazejeve sta se na najvišjo stopničko letos povzpeli še Tanja Poutianen in Tessa Worley, ki pa na zadnjih treh tekmah ni videla dvajseterice. Vrhunske uvrstitve sta skozi vso sezono dosegali Elisabeth Görgl in Manuela Mölgg, ne smemo pa pozabiti tudi na Denise Karbon, Michaelo Kirchgasser in v Val d'Iseru odlično Laro Gut.

Za Vonnovo usodno odpiranje šampanjca
Na štartu ne bo letošnje dvakratne svetovne prvakinje Lindsey Vonn, ki si je pri odpiranju šampanjca po slavju na smuku tako nerodno poškodovala prst, da je vprašljiv celo njen nastop v slalomu. "Verjetno bom prednost dala svetovnemu pokalu, kjer se bojujem za skupno zmago," pravi Američanka.

Predčasna vrnitev branilke naslova Hospove
Naslov bo kljub še ne 100-odstotni pripravljenosti branila Nicole Hosp. Avstrijka se je poškodovala na začetku januarja na ogrevanju pred tekmo v Zagrebu in bi morala počivati 6 tednov, a se vrača predčasno. "Poškodovano koleno je stabilno in normalno gibljivo kljub močnim obremenitvam na treningu," je povedal zdravnik v avstrijski reprezentanci. 25-letno smučarko so Avstrijci uvrstili v ekipo, čeprav po poškodbi še ni tekmovala. Opravila je le dva treninga.

V živo tudi na MMC-jevem kanalu
Slovenci bomo imeli na štartu poleg Mazejeve še tri tekmovalke - Marušo Ferk, Ano Drev in Matejo Robnik. Prva vožnja se bo začela ob 10.00, druga pa ob 13.30. Obe si lahko v živo ogledate tudi na MMC-jevem spletnem kanalu.

Štartna lista:             
 1  K. ZETTEL          AVT 
 2  D. KARBON          ITA 
 3  M. MÖLGG           ITA 
 4  T. POUTIAINEN      FIN 
 5  T. MAZE            SLO 
 6  M. PIETILÄ HOLMNER ŠVE 
 7  E. GÖRGL           AVT 
 8  T. WORLEY          FRA 
 9  A. PÄRSON          ŠVE 
10  K. HÖLZL           AVT 
11  M. KIRCHGASSER     AVT 
12  L. GUT             ŠVI 
13  N. HOSP            AVT 
14  N. GIUS            ITA 
15  J. MANCUSO         ZDA 
21  M. ROBNIK          SLO 
29  A. DREV            SLO 
34  M. FERK            SLO 

R. K.