Tina Maze je takoj po prihodu v cilj finalne vožnje vedela, da ji je uspela izjemna vožnja, saj si je pred najbližjo zasledovalko prismučala več kot dve sekundi prednosti. Začelo se je mukotrpno odštevanje. Za Tino se je namreč na progo pognalo še 14 smučark. Foto: EPA
Tina Maze je takoj po prihodu v cilj finalne vožnje vedela, da ji je uspela izjemna vožnja, saj si je pred najbližjo zasledovalko prismučala več kot dve sekundi prednosti. Začelo se je mukotrpno odštevanje. Za Tino se je namreč na progo pognalo še 14 smučark. Foto: EPA
Zmagovalni krik Tine Maze po prihodu v cilj. Foto: EPA
Tina Maze je osvojila prvo žensko medaljo po 13 letih, ko je bila v slalomu bronasta Urška Hrovat. Foto: EPA
Odštevanje do medalje Tine Maze
Finalni nastop Tine Maze
Prva vožnja Tine Maze

Mazejeva je bila po prvi vožnji slovenskega vrhunca svetovnega prvenstva v Val d'Iseru šele petnajsta in je zaostajala dobri dve sekundi. V finalu je na postavitvi Marka Jurjeca smučala tako, kot zna in ob prihodu v cilj vodila za dve sekundi. To je bil prehud izziv za vse, razen za presenetljivo Nemko Kathrin Hölzl. Četrtouvrščena po prvi vožnji je 25-letno Črnjanko premagala za devet stotink. Tretja je bila Finka Tanja Poutiainen, medtem ko je pred finalom vodilna Kathrin Zettel končala le na šestem mestu.


Po prvi vožnji Tina brez besed
Slovenski uspeh sta dopolnili Mateja Robnik na 12. in Ana Drev na 14. mestu. Po prvi vožnji je vodila najboljša veleslalomistka letošnje sezone Kathrin Zettel, ki je imela 40 stotink naskoka pred Tanjo Poutiainen. Tretja je bila presenetljiva Nemka Viktoria Rebensburg. Mateja Robnik je bila 10., Tina Maze 15. Črnjanka z orošenimi očali ni našla pravega ritma, morda jo je zdelalo tudi breme velike tekme, in je že po 20 sekundah zaostajala 80 stotink. Po prihodu v cilj je le nemočno zmajala z glavo in brez besed odkorakala mimo novinarja TV Slovenija, ki jo je prosil za izjavo.

Če ne gre zlepa ...
Med odmorom se je v njeni glavi skoval načrt za maščevanje, ki ji je v celoti uspel. Brezkompromisni napad na vso moč - kaj ji je sploh še preostalo? - ji je v petem nastopu na svetovnih prvenstvih prinesel tako želeno medaljo velikega tekmovanja, na katero je slovensko alpsko smučanje čakalo od brona Mitje Kunca na slalomski tekmi leta 2001. Slovenija ima na ženskih veleslalomih za svetovno prvenstvo zdaj tri medalje. Prvi je osvojila Mateja Svet. Leta 1987 je bila v Crans Montani srebrna, dve leti pozneje v Vailu pa bronasta.

Tudi Nemčija čakala osem let
Nemčija se veseli prve zlate veleslalomske medalje po 31 letih, ko je zmagala Maria Epple, hkrati pa je konec kar osemletne suše, saj tako kot Slovenija tudi Nemčija od leta 2001 (Martina Ertl, zlato v kombinaciji) ni in ni mogla do medalje: "Neverjetno, to ne more biti res. Do zdaj še nimam zmage na tekmah svetovnega pokala, prav na svetovnem prvenstvu pa mi je uspelo premagati vso konkurenco. Seveda sem vedela, da znam hitro smučati, danes pa se je res vse poklopilo", je povedala Kathrin Hölzl.

Branilka naslova daleč od vrha
24-letna smučarka ima s tekem svetovnega pokala dve uvrstitvi na zmagovalni oder, obakrat v veleslalomu. Ob zmagi Mazejeve v Mariboru je bila pred enim mesecem tretja, stopničko višje pa je bila marca 2007 v Lenzerheideju. Branilka naslova Nicole Hosp se je po poškodbi zelo hitro vrnila med vratica, toda zaostala več kot štiri sekunde in bila 23. Kathrin Zettel je imela lepe možnosti za njeno nasledstvo in za drugo zlato medaljo v Val d'Iseru, toda imela je šele 24. izid finala. Za Mazejevo je na drugi progi zaostala 2,74 sekunde in Avstrija je ostala brez medalje.


Končni vrstni red:                   
 1. K. HÖLZL           NEM    2:03,49
2. T. MAZE SLO +0,09
3. T. POUTIAINEN FIN 0,54
4. D. KARBON ITA 0,67
5. M. KIRCHGASSER AVT 0,73
6. K. ZETTEL AVT 0,82
7. T. WORLEY FRA 1,14
8. M. PIETILÄ-HOLMNER ŠVE 1,22
9. V. REBENSBURG NEM 1,25
10. E. GÖRGL AVT 1,48
...
12. M. ROBNIK SLO 2,16
14. A. DREV SLO 2,51
27. M. FERK SLO 5,47

Prva vožnja:
1. K. ZETTEL AVT 59,53 2. T. POUTIAINEN FIN +0,40 3. V. REBENSBURG NEM 0,57 4. K. HÖLZL NEM 0,68 5. T. WORLEY FRA 0,92 6. N. GIUS ITA 0,93 7. M. KIRCHGASSER AVT 1,27 8. D. KARBON ITA 1,39 9. A. PÄRSON ŠVE 1,44 10. M. ROBNIK SLO 1,51 ... 15. T. MAZE SLO 2,01 17. A. DREV SLO 2,27 21. M. FERK SLO 3,34 Odstop: Mölgg, Gut

Tina Maze na sobotnem slalomu ne bo tekmovala. Od Slovenk bosta nastopili le Maruša Ferk in Vanja Brodnik.

T. O.

Odštevanje do medalje Tine Maze
Finalni nastop Tine Maze
Prva vožnja Tine Maze