Tina Maze se veseli druge zlate medalje na svetovnih prvenstvih. Leta 2011 je bila v Garmisch-Partenkirchnu svetovna prvakinja v veleslalomu in srebrna v kombinaciji. Prvo medaljo na SP-jih pa je osvojila leta 2009, ko je bila v Val d'Iseru srebrna v veleslalomu. Foto: EPA
Tina Maze se veseli druge zlate medalje na svetovnih prvenstvih. Leta 2011 je bila v Garmisch-Partenkirchnu svetovna prvakinja v veleslalomu in srebrna v kombinaciji. Prvo medaljo na SP-jih pa je osvojila leta 2009, ko je bila v Val d'Iseru srebrna v veleslalomu. Foto: EPA
Ilka Štuhec na superveleslalomu v Schladmingu
Ilka Štuhec je izkoristila ugodno štartno številko in se prismučala na visoko šesto mesto. Foto: Reuters

Na tekmi, ki se je zaradi slabe vidljivosti začela s triinpolurno zamudo, je Korošica štartala s številko 18, odpeljala brez večjih napak in postavila najhitrejši čas 1:35,39.


Vonnova obležala v snegu
Takoj za njo je nastopila Lindsey Vonn, ki je po skoku grdo padla, si poškodovala koleno in najbrž že končala sezono. Po padcu Vonnove je bila tekma prekinjena za približno pol ure, saj so Američanko odpeljali s helikopterjem. Po prekinitvi sta štartali še dve favoritinji, Nemka Maria Höfl Riesch in Avstrijka Anna Fenninger, a sta obe odstopili. Tekma je bila končana po 36 smučarkah, ko se je na progo Streicher znova spustila megla.

Tudi Mazejevo presenetil smukaški skok
"Tudi sama sem bila šokirana, ko sem videla, kako visoko je skočila. Težko je priti na take skoke, ki so višji od smukaških, pa nimaš nobenega treninga prej. Zato je treba biti zelo sproščen in zbran. Škoda tako hudega padca, toda če greš na polno na start in nisi stoodstoten, hitro pride do napake. Smučanje je zelo nevaren šport," je o hudem padcu Vonnove za TV Slovenija povedala Mazejeva.

Trd poletni trening se je obrestoval
Črnjanko večkratne prestavitve štarta niso vrgle iz tira: "Vedela sem, da bo dan dolg in da tekma bo. Proga je bila zelo težka in spodaj smo bile precej utrujene. Tukaj se mi je obrestoval moj trd poletni trening. Pomagal je tudi kratek počitek na morju pred svetovnim prvenstvom." Na vprašanje, ali je sposobna osvojiti medalje v vseh petih disciplinah, pa je slovenska šampionka odgovorila: "Za to potrebuješ malce sreče, ampak ne zapiram vrat. Grem od tekme do tekme. Program ni tako natrpan. Imela bom veliko počitka, tako da je vse mogoče."
15. slovenska medalja na svetovnih prvenstvih
To je četrta medalja za Tino Maze na svetovnih prvenstvih, na katerih je do Schladminga osvojila zlato v veleslalomu in srebro v kombinaciji pred dvema letoma v Garmischu ter srebro v veleslalomu leta 2009 v Val d'Iseru. To je skupno 15. slovenska medalja na svetovnih prvenstvih. Od tega so jih enajst osvojila dekleta.

Štuhčeva blizu zmagovalnega odra
Srebrno medaljo (+0,38) je osvojila Švicarka Lara Gut, bronasto (+0,52) pa Američanka Julia Mancuso. Nepričakovano visoko je druga Slovenka Ilka Štuhec, ki je odlično izkoristila štartno števiko 4 in s časom 1:36,28 prevzela vodstvo, čeprav je tik pred ciljem naredila napako. 22-letna Mariborčanka je na koncu osvojila šesto mesto.

"Ponekod sem bila pozna v zavoju in nisem šla po najboljši liniji. Ko sem prišla v cilj, pa sem videla, da sem prevzela vodstvo, in sem bila kar malo presenečena. Čakanje na start po vseh prestavitvah ni bilo ravno prijetno, sem pa se skušala v tem dolgem premoru zabavati. Ves čas pa sem bila pripravljena na start in sem se pravi čas ustrezno osredotočila na tekmo. Tudi zaradi razpleta sem vesela, da se je tekma začela," je v prvi izjavi za TV Slovenija povedala presenečena Štuhčeva, ki sicer prvič tekmuje na kakšnem izmed velikih članskih tekmovanj.

Štart kar 13-krat prestavljen
Prva tekma svetovnega prvenstva bi se morala začeti ob 11. uri, a so prireditelji zaradi pregoste megle v srednjem delu proge Streicher štart prestavili za pol ure, nato pa še dvanajstkrat za četrt ure. Vodja ženskih alpskih tekmovanj Norvežan Atle Skardaal je po trinajsti prestavitvi tudi odločil, da je 14.30 skrajna ura za začetek ženskega superveleslaloma. Po postavitvi ultimata se je zgodil manjši čudež - megla se je v nekaj minutah povsem razkadila in omogočila začetek tekme. Ta je bila prvič prekinjena po štartni številki 8, ko se je poškodoval delavec na progi, ki so ga morali prav tako odpeljati s helikopterjem.

Štart na 1340 metrih, cilj na 771
Štart super-G-ja je bil na 1340 metrih nadmorske višine, cilj v areni Planai pa 569 m nižje, na 771 metrih. Proga je bila dolga 2194 m, največji naklon je znašal 48 odstotkov, zavojev je bilo 44, vratc pa 49.

V sredo bo v Schladmingu moški superveleslalom (11.00) in prvi trening ženskega smuka (13.30).

Superveleslalom (Ž)

Končni vrstni red:
1. T. MAZE SLO 1:35,39 2. L. GUT ŠVI +0,38 3. J. MANCUSO ZDA 0,52 4. S. GOGGIA ITA 0,57 5. F. SUTER ŠVI 0,86 6. I. ŠTUHEC SLO 0,89 7. D. MERIGHETTI ITA 0,93 8. V. REBENSBURG NEM 0,94 9. A. FISCHBACHER AVT 1,01 10. D. GISIN ŠVI 1,18 . N. SCHMIDHOFER AVT 1,25 12. E. GÖRGL AVT 1,25 13. L. SEJERSTED NOR 1,46 14. M. MARCHAND ARVIER FRA 1,63 15. J. LINDELL VIKARBY ŠVE 1,68 Odstop: Vonn, Höfl Riesch, Fenninger