Prve tri dobitnice medalj na svetovnem prvenstvu - Tina Maze, Anna Fenninger in Lindsey Vonn. Foto: EPA
Prve tri dobitnice medalj na svetovnem prvenstvu - Tina Maze, Anna Fenninger in Lindsey Vonn. Foto: EPA
Črna navijala za srebrno Tino
Mazejeva ob močnih sunkih vetra do srebra
Podelitev cvetja najboljšim na superveleslalomu
Nastopa Vonnove in Fenningerjeve v super G-ju
Izvrsten superveleslalom Tine Maze za srebro
Ne preveč posrečena vožnja Ilke Štuhec

na Fenninger, tretje mesto pa je v Beaver Creeku zasedla Lindsey Vonn.

Za Mazejevo, ki ima na novem dresu napisano tudi slovensko himno, se je 43. svetovno prvenstvo odlično začelo. Trenutno najboljša smučarka v svetovnem pokalu se je že na prvi tekmi – v Vailu in Beaver Creeku bo nastopila v vseh petih disciplinah in v vseh cilja na medaljo – okitila s kolajno. Po zlatu na zadnjem svetovnem prvenstvu v Schladmingu je to njeno drugo odličje v superveleslalomu, sicer pa njena sedma – peta srebrna – medalja na svetovnih prvenstvih ter 11. z velikih tekmovanj. Z zahtevno progo je opravila izvrstno, brez napak, na koncu pa je bila le tri stotinke hitrejša Fenningerjeva, ki je smučala v nekoliko boljših vremenskih pogojih. 25-letna Avstrijka je bila v igri stotink tokrat srečnejša, lani pa jo je Tina na olimpijskem veleslalomu v Sočiju prehitela za sedem stotink in osvojila zlato.

Skrajšana proga
"Odlično se počutim, mislim, da sem naredila res dobro vožnjo. Razmere so bile težke. Proga je zahtevna in ogromno spoštovanja čutim do nje. Ko sem prišla v cilj, je bila res velika tišina. Sprva mi ni bilo jasno, zakaj, pozneje, ko sem prišla nižje, sem videla, da sem prevzela vodstvo. Lep občutek je premagati Lindsey pri njej doma. Anna je imela verjetno več sonca in si je lahko v zgornjem delu prismučala prednost. Malo je grenkega priokusa, ampak jaz gledam na to, da se na koncu kariere vse poravna. Na olimpijskih igrah sem bila jaz malo spredaj, zdaj ona. S treningi sem dobila pravi občutek, zdaj pa je padlo veliko breme z mene po neuspešnih dveh tednih v Cortini in St. Moritzu," je takoj po novem velikem uspehu v bogati karieri za TV Slovenija povedala 31-letna Črnjanka.

Zaradi močnega vetra so za pol ure prestavili začetek superveleslaloma, ki so ga tudi skrajšali. Veter je tudi sicer povzročal smučarkam nekaj težav in nekajkrat tudi prekinil tekmo, toda najboljše superveleslalomistke so kljub temu dokazale svojo kakovost. Najprej je odličen čas postavila Cornelia Hütter, ki je za več kot pol sekunde prehitela Viktoria Rebensburg. Nemka je odlično smučala v spodnjem delu, Avstrijka pa je bila zelo hitra že v zgornjem. Prav tu je naslov svetovne prvakinje verjetno zapravila Lindsey Vonn. Prva favoritinja superveleslaloma, ki tudi vodi v tej disciplini v svetovnem pokalu, je bila v zadnjem času v odlični formi v hitrih disciplinah. Toda v zgornjem delu je nekoliko zaostala, toda spodaj je bila odlična. Z najvišjo hitrostjo je nadoknadila zaostanek in v cilju prevzela vodstvo.

Fenningerjeva drugič v karieri zlata na SP
Takoj za Američanko je startala Mazejeva, ki pa je bila izvrstna skozi vso progo. V zgornjem delu je bila hitrejša od Vonnove približno tri desetinke, v spodnjem delu dobre štiri kilometre na uro počasnejša, a vseeno je bilo dovolj, da je bila v cilju 12 stotink hitrejša od Vonnove. Kot zadnja od elitne skupine najboljših superveleslalomistk se je na progo podala Anna Fenninger, ki je že na prvem vmesnem času postavila najhitrejši čas. Od Tine je bila hitrejša za 33 stotink, nato sicer izgubljala skozi vso progo, a vseeno zadržala prednost pičlih treh stotink. Avstrijka je imela nekoliko boljše vremenske pogoje kot Mazejeva in Vonnova, ki sta smučali v približno enakih, in v zgornjem delu si je prismučala zadostno prednost za spodnji del. Fenningerjeva je drugič v karieri osvojila zlato medaljo na svetovnem prvenstvu, pred štirimi leti je bila v Garmisch-Partenkirchnu najboljša v superkombinaciji.

Nastopili sta še Ilka Štuhec in Vanja Brodnik. Ilka, ki je bila pred dvema letoma v Schladmingu šesta, je bila v zgornjem delu razmeroma hitra, potem pa je v bolj zavitih srednjem in spodnjem delu precej zaostala in z zaostankom 2,20 zasedla 17. mesto. Brodnikova je zaostala 3,96 in bila 27.

"Tesno je bilo. Tina je odpeljala zelo dobro, čeprav je imela na začetku močan veter. Vesel sem, ker je smučala dobro in bila osredotočena. Škoda za te tri stotinke, ampak takšno je življenje. Razočaran sem, a morda bo drugič drugače," je razplet za Val 202 pokomentiral trener Mazejeve Valerio Ghirardi.

Končni vrstni red:                    
 1. A. FENNINGER       AVT     1:10,29
 2. T. MAZE            SLO       +0,03
 3. L. VONN            ZDA        0,15
 4. C. HÜTTER          AVT        0,26
 5. V. REBENSBURG      NEM        0,78
 6. T. WEIRATHER       LIE        1,03
 7. L. GUT             ŠVI        1,28
 8. K. KLING           ŠVE        1,47
 9. J. MANCUSO         ZDA        1,65
10. E. CURTONI         ITA        1,68
...                                   
17. I. ŠTUHEC          SLO        2,20
27. V. BRODNIK         SLO        3,96
                                      
Odstop: Görgl, Hosp, Merighetti ...   

 
Črna navijala za srebrno Tino
Mazejeva ob močnih sunkih vetra do srebra
Podelitev cvetja najboljšim na superveleslalomu
Nastopa Vonnove in Fenningerjeve v super G-ju
Izvrsten superveleslalom Tine Maze za srebro
Ne preveč posrečena vožnja Ilke Štuhec