"Treba je biti osredotočen in do konca častno zastopati slovensko zastavo," se po novem uspehu ne da motiti Andrea Massi. Foto: Reuters
Massi: To srebro je vredno zlata
Izvrsten superveleslalom Tine Maze za srebro

To so bile najbolj udarne besede vodje ekipe Team to aMaze v pogovoru za Val 202. Z njim je poklepetal Aleš Smrekar.

Andrea, kako ste kaj s čustvi v tem trenutku?
Mislil sem, da bom lažje nadzoroval čustva po enajsti kolajni na velikih tekmovanjih, a vidim, da ne znam biti rutiner. Očitno smo tu bolj s srcem kot z denarnico. Doživljamo vedno iste šoke, danes v pozitivnem smislu. Nenormalna tekma. Tina je glede na razmere naredila rezultat, ki je izredno dober.

Vetra je bilo v zgornjem delu na pretek. Kako ste s svojega mesta videli njen nastop?
Bil sem malenkost nižje kot serviser Vianello, v tehničnem delu. Lahko potrdim, kar je rekel on. Nikoli se ne izgovarjamo na razmere, ampak Tina je imela danes gotovo najtežje razmere od dobitnic kolajn. Imela jih je tudi Lara Gut, ki je imela slabo vidljivost. Tekma je bila absolutno kakovostna, Fenningerjeva je zasluženo zmagala, je pa res imela boljše razmere kot Tina. To srebro je vredno zlata.

To je bil tudi Tinin najboljši superveleslalom v tej sezoni, in to na progi, kjer je imela veliko dvomov, sploh v lanski sezoni, ko jo je prvič preizkusila. Tudi po včerajšnjem smukaškem treningu informacije niso bile ravno spodbudne.
Ne, trening včeraj ni bil slab, odpeljala je malo drugače, ker je vedela, da nimamo prostega smučanja s superveleslalomskimi smučmi. Zaradi tega malo trpi. Začelo se je vse malo narobe, na ogrevanju je bilo katastrofalno mehko. Tina na takšnem snegu trpi. Na ogledu smo imeli težave. Proga je zelo aritmična, teren visi, nekaj zavojev je, kjer je pri obremenitvi na desno in levo velika razlika. Tina je imela na začetku velike dvome. Tudi jaz sem se z njo pogovarjal na drugačen način. Bal sem se, da bo slabo reagirala po ogledu in slabem ogrevanju, a je odreagirala fenomenalno.

Bi lahko rekli, da vas je danes spet malce presenetila?
Ja, ja, ta ženska je od hudiča, kot pravite vi. Presenetila me je. Najlepše je bilo, ko je s prevzemom vodstva pred Lindsey Vonn utišala vso tribuno. Mislim, da vsem vam Slovencem to pomeni ogromno.

To je le začetek svetovnega prvenstva, ki pa je zelo pomemben. Verjetno bo zdaj vsem skupaj lažje, kajne?
Je lažje, a ne smemo se zdaj hvaliti, da imamo kolajno. Moramo biti osredotočeni, vemo, kakšni so Tinini cilji. Že danes zjutraj sem razmišljal, kaj narediti jutri, če bo slučajno odpadel trening smuka (zaradi slabe vremenske napovedi so ga prireditelji naposled res odpovedali, op. a.). Veste, da smo pri slalomu vedno malo v zamudi. Te dni smo imeli težave s progami in nastanitvami. Treba je biti osredotočen in do konca častno zastopati slovensko zastavo.
M. R. (povzeto po pogovoru Aleša Smrekarja)

Massi: To srebro je vredno zlata
Izvrsten superveleslalom Tine Maze za srebro