Tina Maze je imela v zadnjih tednih nekaj težav z zdravjem. Foto: Reuters
Tina Maze je imela v zadnjih tednih nekaj težav z zdravjem. Foto: Reuters
Vanja Brodnik pred odhodom v Vail
Plače smučarjev čez noč poskočile za 20 odstotkov
Maze: Prvič po 15 letih sem imela vročino
Maze: Hitrost je bila tako velika, da me je odneslo

Mazejeva se je iz Švice že odpravila čez Atlantik v Kolorado, kjer se bo v miru pripravljala na svetovno prvenstvo v Vailu in Beaver Creeku.

V samostojni ekipi Team to aMaze so se odločili čim manj tvegati z nepotrebnimi potmi ter so se kar se da hitro odpravili v ZDA. Časa za prilagoditev razmeram, drugačnemu časovnemu pasu in visoki nadmorski višini bo tako dovolj.

Kašelj še nekoliko prisoten
Na svetovnem prvenstvu bo 31-letna Črnjanka ena izmed glavnih favoritinj v vseh petih disciplinah, v katerih bo nastopila. Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala bo nastopala kot branilka naslova prvakinje v superveleslalomu izpred dveh let iz Schladminga, kjer je bila s tremi kolajnami ena najuspešnejših udeleženk prvenstva. Srebrna je bila še v superkombinaciji in v veleslalomu.

V tej sezoni je osvojila že 985 točk v svetovnem pokalu, več kot v celotni pretekli sezoni (964), ko je bila ob koncu sezone skupno četrta.

"Pot v Ameriko je potekala dobro, ni bilo težav. Utrujenost in bolezen mi ne zbijata morale pred svetovnim prvenstvom. Zdaj sem zdrava, k temu so pomagali tudi antibiotiki, ki sem jih vzela takoj. Stvari se izboljšujejo, iz dneva v dan gre na bolje. Kašelj je še nekoliko prisoten. Že dolgo nisem zbolela, vse skupaj mi je nekoliko pobralo moči. Po pravici povedano še nisem stopila iz apartmaja, zato ne vem, ali je pri ljudeh že čutiti vzdušje pred svetovnim prvenstvom. Verjetno je. Že v novembru se je čutil utrip bližajočega se velikega tekmovanja," je na začetku dejala Mazejeva, ki je spregovorila tudi o zaključnih pripravah pred prvenstvom: "Najverjetneje se bomo bolj posvetili tehničnim disciplinam, s hitrimi namreč ne bomo pretiravali."

Najprej superveleslalom, nato smuk
"Imam visoka pričakovanja, saj smučam dobro v vseh disciplinah. Mislim, da bi bilo lahko dobro svetovno prvenstvo,"
je o načrtih in ciljih povedala slovenska šampionka, ki je v ZDA pripotovala v ponedeljek. "Najpomembnejše je, da imam na voljo nekaj dni za regeneracijo. Tudi med potovanjem se spočiješ, saj spiš."

Sam program na svetovnem prvenstvu se nekoliko razlikuje, saj je najprej superveleslalom, nato pa šele smuk. "Najprej je na sporedu en trening smuka, nato sledi že superveleslalomska tekma in še dva treninga smuka, kar je zelo posebno. Vendar mislim, da ne bi smelo biti težav pri prilagajanju na takšen razpored," je razmišljala vodilna smučarka sezone.

Ana Drev preboleva gripo
"Novo žensko tekmovalno progo bom najverjetneje drugače dojemala kot predlani, ko smo imeli na njej smukaško tekmo svetovnega pokala. Verjetno se je bo bistveno lažje lotiti kot takrat. Mislim, da ne bom imela nobenih težav,"
je še menila Mazejeva in primerjala pripravljenost pred Sočijem ter tem prvenstvom: "Občutki pred nastopom na olimpijskih igrah in tem prvenstvom so zelo podobni. Ni prisotnih nihanj. Forma je na visoki ravni, tako da lahko naredim dobro svetovno prvenstvo. Smučam dobro, a je moja krivulja rezultatov v zadnjem obdobju nekoliko padla."

Na svetovno prvenstvo v alpskem smučanju med 3. in 15. februarjem se bodo Mazejevi še v tem tednu pridružile Ana Bucik, Ilka Štuhec in Vanja Brodnik, deseta veleslalomistka iz Schladminga izpred dveh let Ana Drev, ki preboleva gripo, se bo odpravila čez lužo prihodnji ponedeljek, Katarina Lavtar pa bo v Ameriko letela iz Južne Koreje, kjer si je štartno številko izboljšala z nastopi na tekmah nižje ravni. Brodnikova in Lavtarjeva si bosta stroške za pot na prvenstvo krili sami.

Vanja Brodnik pred odhodom v Vail
Plače smučarjev čez noč poskočile za 20 odstotkov
Maze: Prvič po 15 letih sem imela vročino
Maze: Hitrost je bila tako velika, da me je odneslo