Ilka Štuhec na prvem treningu ni bila med najhitrejšimi. Foto: Reuters
Ilka Štuhec na prvem treningu ni bila med najhitrejšimi. Foto: Reuters

Prva februarska nedelja je bila za alpske smučarje rezervirana kot dan potovanja proti Areju, toda pot se je zaradi slabega vremena in številnih odpovedanih letov zavlekla še globoko v ponedeljek. Močno je snežilo tako v Münchnu kot tudi v Stockholmu, to pa je onemogočalo letalske lete in podrlo urnike številnim reprezentancam in novinarjem, tudi slovenskim. Dodatna težava je bila izgubljena prtljaga. Maruša Ferk je morala tako na današnji trening smuka z izposojeno opremo, po progi se je spustila kar z bundo.

Štuhčevi je proga v Areju zelo všeč

Svetovni prvak v smuku Beat Feuz in zmagovalec letošnjega Kitzbühela Dominic Paris sta v Östersundu pristala šele pol ure po polnoči, od koder sta morala v zimskih razmerah z avtomobilom na pot v 80 km oddaljeni Are.

Na prvem treningu smuka so blestele Avstrijke, saj so se štiri uvrstile med prvih šest. Najhitrejša je bila Tamara Tippler. Foto: Reuters
Na prvem treningu smuka so blestele Avstrijke, saj so se štiri uvrstile med prvih šest. Najhitrejša je bila Tamara Tippler. Foto: Reuters

Čas so si krajšali z ogledom Super Bowla
Preostali so obtičali na letališču v Stockholmu oziroma sploh niso vzleteli iz Münchna ali Frankfurta. Med tistimi, ki je neprijetno izkušnjo delil s sledilci na družbenem omrežju, je nemški smukač Josef Ferstl, ki je v Stockholmu do štirih zjutraj čakal na vlak proti Areju, saj so bila letala prezasedena. Čas si je med drugim krajšal s šahom in ogledom Super Bowla.

K sreči teh težav ni imela Ilka Štuhec. S pomočjo svojih sponzorjev je najela letalo (v katerem je bila tudi Mikaela Shiffrin) in v soboto brez težav prišla na cilj. "Ekspresna dostava na sever," je zapisala na Facebooku. Ob Ilkinem izjemno napornem urniku, v katerega je uvrstila tudi nastop na petkovem veleslalomu v Mariboru, je toliko pomembneje, da je mirno prispela na prizorišče najpomembnejših tekem sezone.

Zaradi mraza je imela Ilka Štuhec čez obraz zaščito. Foto: Reuters
Zaradi mraza je imela Ilka Štuhec čez obraz zaščito. Foto: Reuters

Tamara Tippler najhitrejša
Smučarke je danes že čakal prvi trening smuka pred nedeljsko tekmo (ob 12.30; prenos na TV SLO 2). Ob zelo nizkih temperaturah (‒15 stopinj) je bila najhitrejša Avstrijka Tamara Tippler, ki na smukih svetovnega pokala še ni bila na zmagovalnem odru, ji je pa to že štirikrat uspelo na superveleslalomih, tako da bo na jutrišnji tekmi v superveleslalomu (ob 12.30; prenos na TV SLO 2) v širšem krogu favoritinj.

Ilka Štuhec je zaostala sekundo in pol, kar je bil 14. čas treninga. Lindsey Vonn, ki je imela številko ena, je bila šest stotink hitrejša od Slovenke.

Ilka Štuhec še ni našla idealne linije
"Proga mi je zelo všeč. Sicer sem bila na nekaterih mestih precej zunaj idealne linije ampak za prvič je bilo čisto v redu. Vem, kje moram stvari še popraviti," je povedala Štuhčeva, ki je imela tako kot mnoge tekmovalke na obrazu zaščito, da se je zavarovala pred mrazom. Na torkovem superveleslalomu bo imela številko 11. Mikaela Shiffrin, vodilna v superveleslalomskem seštevku svetovnega pokala, bo štartala petnajsta, takoj za Shiffrinovo pa se bo s štarta pognala Lindsey Vonn.

Štuhčeva že na superveleslalomu med kandidatkami za medalje

Proga v Areju ima poleg drsalnih delov tudi nekaj zavojev. Kot pravi Štuhčeva, je treba biti celotno progo zelo osredotočen, saj ni izrazitih delov, kjer bi se dalo veliko pridobiti. "Proga je na neki način edinstvena. Ovinki, ožine, skoki in vse ostalo zahteva zbranost skozi celotno progo."

Drugi trening bo v sredo ob 10.30.

Torkov moški trening smuka so organizatorji zaradi logističnih težav številnih smučarjev odpovedati.

Prvi trening smuka (Ž):               
 1. T. TIPPLER        AVT      1:29,95
 2. C. SUTER          ŠVI        +0,38
 3  K. V. LIE         NOR         0,44
 4. N. SCHMIDHOFER    AVT         0,80
 5. S. VENIER         AVT         1,03
 6. R. SIEBENHOFER    AVT         1,07
 7. M. WENIG          NEM         1,10
 8. R. HAASER         AVT         1,11
 9. K. WEIDLE         NEM         1,29
10. V. REBENSBURG     NEM         1,35
11. L. IVARSSON       ŠVE         1,44
  . L. VONN           ZDA         1,44
13. L. GUT BEHRAMI    ŠVI         1,46
14. I. ŠTUHEC         SLO         1,50
  . L. ROSS           ZDA         1,50
...                                   
46. M. FERK           SLO         8,16
Superveleslalom, štartna lista (torek ob 12.30):  
  1  J. FLURY           ŠVI      
  2  T. WORLEY          FRA      
  3  S. GOGGIA          ITA      
  5  L. GUT BEHRAMI     ŠVI      
  6  W. HOLDENER        ŠVI      
  7  N. SCHMIDHOFER     AVT      
  9  T. WEIRATHER       LIE      
 10  T. TIPPLER         AVT      
 11  I. ŠTUHEC          SLO      
 12  N. FANCHINI        ITA      
 13  R. MOWINCKEL       NOR      
 14  S. VENIER          AVT      
 15  M. SHIFFRIN        ZDA      
 16  L. VONN            ZDA      
 17  F. BRIGNONE        ITA      
 18  R. SIEBENHOFER     AVT      
 19  V. REBENSBURG      NEM