Mikaela Shiffin v cilju ni mogla verjeti, da ji je uspel veliki met. Foto: Reuters
Mikaela Shiffin v cilju ni mogla verjeti, da ji je uspel veliki met. Foto: Reuters

Uvodno tekmo so zaznamovale nizke temperature (‒10 stopinj Celzija), izjemno majhne razlike (osem tekmovalk v 26 stotinkah) in nekaj grdih padcev, med katerimi je dih najbolj zastal ob zdrsu Lindsey Vonn.

Prve tri v petih stotinkah
Shiffirnova je na skrajšani progi za dve stotinki prehitela Italijanko Soffio Goggio in za pet bronasto Švicarko Corinne Suter. To je četrti naslov za najboljšo svetovno smučarko, ki je pred tem trikrat osvojila zlato v slalomu. 23-letnica, ki je v petek in soboto dvakrat slavila v Mariboru, je prva favoritnja tudi v veleslalomu in slalomu.

Nastop Ilke Štuhec na superveleslalomu

Blizu, a tako daleč
Štuhčeva se je na progo podala s številko 11 in bila vseskozi v boju za vrh. Kolajno ji je odvzela zadnja četrtina proge. Na vmesnih časih je zaostajala za 13, 17 in 16 stotink, v sam finiš pa je prišla s peto največjo hitrostjo (102,61 km/h), kar je na koncu prineslo še desetinko zaostanka več. V cilj je prismučala kot četrta, 24 stotink za takrat vodilno Goggio. Na koncu je bila za medaljo prekratka za 21 stotink.

Kje je Ilka izgubila čas? "Povsod po malo," je v ciljni areni povedala Štuhčeva, ki večje napake na odlično pripravljeni ledeni progi ni naredila.

Ilko Štuhec glavna tekma čaka v nedeljo, ko bo branila naslov svetovne prvakinje v smuku. Foto: Reuters
Ilko Štuhec glavna tekma čaka v nedeljo, ko bo branila naslov svetovne prvakinje v smuku. Foto: Reuters
Odličen nastop Mikaele Shiffrin

Shiffrinova v finišu na vrh kljub skromni hitrosti
Goggio je do konca prehitela le Shiffrinova. Američanka je s številko 15 pred zadnjim vmesnim časom zaostajala za pet stotink, a je ciljno črto prečkala kot prva, čeprav je imela na zadnjem merjenju šele 20. največjo hitrost (99,93 km/h).

Rebensburgova tik pod odrom
Do konca se je najbolj tresla ob nastopu Nemke Viktorie Rebensburg, ki je s sedmimi stotinkami zaostanka ostala tik pod zmagovalnim odrom. Med Rebensburgovo in Štuhčevo so se razvrstile še Nadia Fanchini (0,14), Ragnhild Mowinckel (0,16) in Francesca Marsaglia (0,24). Norvežanka je pred zadnjim vmesnim časom vodila in imela peto največjo izmerjeno hitrost.

Grozljivi padec Lindsey Vonn

Grd padec Vonnove brez posledic
Lindsey Vonn
, ki je po Areju napovedala konec kariere, je grdo padla v zgornjem delu proge. Pristala je v zaščitnih mrežah, vendar je po pomoči delavcev na progi sama vstala in odsmučala do cilja. Nedeljski smuk bo njena zadnja tekma v karieri.

V sredo moški super-G
Svetovno prvenstvo se bo nadaljevalo v sredo z moškim superveleslalomom.

Končni vrstni red:          
 1. M. SHIFFRIN    ZDA  1:04,89 
 2. S. GOGGIA     ITA   +0,02 
 3. C. SUTTER     ŠVI   0,05 
 4. V. REBENSBURG   NEM   0,07 
 5. N. FANCHINI    ITA   0,14 
 6. R. MOWINCKEL    NOR   0,16 
 7. F. MARSAGLIA    ITA   0,24 
 8. I. ŠTUHEC     SLO   0,26 
 9. L. GUT BEHRAMI   ŠVI   0,48 
 10. F. BRIGNONE    ITA   0,54 
 11. N. SCHMIDHOFER   AVT   0,69 
 12. T. TIPPLER     AVT   0,72 
                   
Odstop: Vonn, Weirather, Flury, Venier