Maruša Ferk je bila na SP-ju v St. Moritzu osma v kombinaciji. Foto: EPA
Maruša Ferk je bila na SP-ju v St. Moritzu osma v kombinaciji. Foto: EPA

V prometnem kolapsu na poti v Are (številni leti so bili zaradi snežnega meteža v Stockholmu odpovedani) je ostala brez prtljage, tako da si je morala za prvi trening smuka opremo morala sposoditi. Pomagala ji je tudi Ilka Štuhec.

"Dan se je začel normalno. Potem pa se je že v Frankfurtu začelo zapletati, leti so bili odpovedani in prestavljeni. Komaj smo prišli v Stockholm, nismo sploh vedeli, ali bomo šli naprej. Ko smo ob pol enih zjutraj pristali v Ostersundu ni bilo nič od prtljage. Sem bila slabe volje, ker nisem vedela, kaj naj naredim. Vedela sem, da me danes čaka trening, napovedano je bilo lepo vreme in vedela sem, da trening ne bo odpadel," je dejala Ferkova.

Štuhčevi je proga v Areju zelo všeč

"Spat sem šla ob treh ponoči, spala sem le štiri ure. Ko sem se zbudila, me je prešinila realnost, da nimam opreme. Potem sem dobila informacijo, da si lahko sposodim nekaj opreme od trenerjev naše moške smukaške reprezentance. Moram se zahvaliti Ilki, ki me je zjutraj klicala in sva nabrali tudi nekaj iz njene potovalke, kar mi je lahko posodila," je solidarnost Štuhčeve pohvalila Ferkova.

"Bila pa sem zelo skeptična, ali bom sploh lahko nastopila na treningu, ker sem imela še zjutraj na ogledu čelado enega od trenerjev, ki ni po pravilih mednarodne smučarske federacije Fise. Nato pa so nam na srečo na pomoč priskočili iz Alpine, čeprav ne sodelujem več z njo, in so mi posodili čelado za trening," je še dodala smučarka z Blejske Dobrave, ki se je na treningu (izidi) res le spustila po progi, prav nič pa ni tekmovala.

Maruši Ferk je na pomoč priskočila tudi Ilka Štuhec. Foto: Reuters
Maruši Ferk je na pomoč priskočila tudi Ilka Štuhec. Foto: Reuters

"Vsem se moram zahvaliti, da sem prevozila ta trening, kar je pozitivna točka tega dneva. Še nikoli se mi ni zgodilo, da bi vozila v rekreativnih oblačilih. V bundi ne morem voziti. To se mi še ni zgodilo. Upam, da me bo kmalu pričakala moja oprema in da bom lahko normalno nadaljevala prvenstvo. Pravijo: slab začetek ‒ dober konec."

"Sneg je sicer super, proga je super pripravljena, je pa zelo valovita. Od zdaj naprej z nasmeškom na obrazu in stoodstotna skoncentriranost na samo tekmovanje," je še povedala Maruša Ferk, ki je bila pred dvema letoma na SP-ju v St. Moritzu osma, kar je njen najboljši dosežek na svetovnih prvenstvih.

Nazadnje je na smuku nastopila januarja na evropskem pokalu. Pred tem je njen smukaški post trajal devet mesecev, ko hitrih disciplin ni vozila od smuka za državno prvenstvo na Krvavcu, ko je padla in si poškodovala koleno.

Ženske začenjajo svetovno prvenstvo v torek ob 12.30 s superveleslalomom.

Štartna lista (torek ob 12.30): 
 1 J. FLURY      ŠVI   
 2 T. WORLEY     FRA   
 3 S. GOGGIA     ITA   
 5 L. GUT BEHRAMI   ŠVI   
 6 W. HOLDENER    ŠVI   
 7 N. SCHMIDHOFER   AVT   
 9 T. WEIRATHER    LIE   
 10 T. TIPPLER     AVT   
 11 I. ŠTUHEC     SLO   
 12 N. FANCHINI    ITA   
 13 R. MOWINCKEL    NOR   
 14 S. VENIER     AVT   
 15 M. SHIFFRIN    ZDA   
 16 L. VONN      ZDA   
 17 F. BRIGNONE    ITA   
 18 R. SIEBENHOFER   AVT   
 19 V. REBENSBURG   NEM