Štefan Hadalin kar ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo. Po osamosvojitvi je to šele druga slovenska moška medalja na SP-jih, prva po 18 letih. Foto: Reuters
Štefan Hadalin kar ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo. Po osamosvojitvi je to šele druga slovenska moška medalja na SP-jih, prva po 18 letih. Foto: Reuters
Hadalin povsem šokiran: Nič ne morem povedati

Tako kot zlata smukačica Ilka Štuhec je Hadalin izjemno čustveno doživljal uspeh in ni mogel skriti solz. Ko je lahko zadihal, je povedal: "Slalom in tudi tista napaka v smuku, ko sem osvojil 30. mesto, sta mi prinesla medaljo. V cilju smuka sem sicer mislil, da ne bo dovolj za trideseterico, a se je izšlo. Vedel sem, da na slalomu pogoji ne bodo dobri za višje številke, rekel sem si, to je tvoja priložnost, izkoristi jo. Dobro sem smučal. Ko je v cilj prišel Pinturault, sem pričakoval, da bom nekje med 6. in 8. mestom, ko pa je za menoj zaostal Luca Aerni, sem že vedel, da bo to vrhunski rezultat."

Med odmorom jedel testenine
Po slovesni podelitvi medalj v Areju je Hadalin pojasnil, kdaj je začel verjeti, da bi lahko osvojil medaljo: "Najbolj sem začel verjeti, ko sem bil 30. po smuku. Pred slalomom sem si rekel: zagrabi priložnost, uživaj, igraj to igro, zabavaj se."

Dan je bil naporen, tekma se je začela uro pozneje, slalom pa šele ob 16. uri. "Dolg dan je bil, med odmorom sem si šel v apartma naredit pašto. Tudi po tekmi ni bilo nič časa, imel sem doping kontrolo, novinarske obveznosti. Šele sedem minut pred začetkom sem prišel na razglasitev rezultatov. Še dobro, da so mi kolegi iz reprezentance pripravili vsa oblačila." Na vprašanje, kaj je ključno, da Slovenci na tem SP-ju dosegajo takšne rezultate (na lestvici medalj je Slovenija pred Avstrijo), se je Hadalin prijel za srce in odvrnil: "Srce, trdo delo in vera v uspeh."

Hadalin končal 18-letno slovensko sušo v moškem smučanju

Dočakal dan, ko se je ves trud povrnil
Ko je dojel, da je medalja njegova, Hadalin ni mogel zadrževati solz. "Po takšni tekmi na dan privrejo vsa čustva. Vse, kar se nabira. Vsi dnevi treninga, ves vloženi trud. Pride dan, ko se stvari obrnejo in se vse vloženo povrne." Da je ostal zbran do konca, je moral biti tudi psihično trden: "Moral sem se dobro skoncentrirati. Živiš za ta trenutek in nič ne smeš razmišljati, kaj bo in kaj je bilo. Šel sem in naredil svoje."

Hadalin bo zdaj lahko mirno čakal na nedeljski slalom. "To bo poskrbelo za dodatno sproščenost in upam, da bom to znal izkoristiti." Da je Hadalin v seriji odličnih januarskih slalomov postavil temelje za današnji uspeh, pa nam je povedal dolgoletni trener Janez Šmitek: "Tisti nastop v finalu je bil fantastičen, čeprav je tik pred ciljem odstopil." Pogovor s Šmitkom boste lahko prebrali v torek.

Bergant: Odličen predvsem spodnji del slaloma
Trener slovenske reprezentance za tehnične discipline Klemen Bergant je po zmagi Žana Kranjca v Saalbachu dočakal nov presežek v svoji majhni ekipi. Hadalinov uspeh je spremljal na vrhu zadnje strmine, za TV SLO pa je povedal: "Večina dela je bila narejenega na smuku. Ključno je bilo, da je ostal med 30. Ko smo vedeli, da bo imel na slalomu številko ena, je bilo bolj ali manj jasno, da ima veliko priložnost za medaljo. Zbral se je in super odpeljal. Na zadnji tekmi je po super vožnji odstopil tik pred ciljem, to lahko ostane v glavi. Odlično je odpeljal predvsem spodnji del. Vesel sem, čestitam mu, da je res dobro oddelal dan. Vsaki ekipi medalja pomeni ogromno, pa če gre za veliko ali majhno ekipo."

Zlato medaljo je osvojil Alexis Pinturault, bronasto Marco Schwarz. Foto: Reuters
Zlato medaljo je osvojil Alexis Pinturault, bronasto Marco Schwarz. Foto: Reuters

V svetovnem pokalu nikoli višje kot osmi
23-letni Vrhničan je v Are prišel s popotnico odličnih januarskih slalomov, čeprav je imel na zadnjem v Schladmingu tudi smolo, saj je odstopil tik pred ciljem finala, potem ko bi lahko osvojil 5. mesto. Na poti v Are je doživel kalvarijo, saj je moral zaradi odpovedanih poletov spati na klopeh na letališču.

Vsa ta smola se je danes spremenila v nepozaben dan. Tudi z nekaj sreče je smuk končal na "idealnem" 30. mestu, tako da je ob 16. uri odprl slalomski del tekme. Odsmučal je brez napake in se prebil do srebrne snežinke. Vsekakor presenečenje, saj je bil do zdaj na tekmah svetovnega pokala le trikrat med deseterico, najvišje, na osmem mestu, decembra v Saalbachu. V kombinaciji je bil najboljši 18., in sicer letos v Wengnu.

Podelitev medalj najboljšim v kombinaciji in pogovor s Hadalinom
Sanjski dan Hadalina v Areju
Hadalin: Zdaj je na vrsti Kranjec v veleslalomu