Turel na prizorišču prvenstva. Foto: RTV Slovenija/Igor Tominec
Turel na prizorišču prvenstva. Foto: RTV Slovenija/Igor Tominec

Kot zdravnik slovenske reprezentance je prisoten na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Cortini. "Mehurčki v Cortini delujejo brezhibno. Podobno izkušnjo sem imel tudi kot mednarodni nadzornik na svetovnem prvenstvu v poletih v Planici. Športniki so se prilagodili na te nove razmere in dobro ščitijo sebe in druge, kar je tudi prav, saj zdaj že vemo, da vsaj v zgodnjem obdobju po prebolelem covidu ta bolezen precej zmanjša možnosti za dobre športne dosežke," je povedal novinarju Vala 202 Igorju Tomincu.

Sorodna novica "Ilka enostavno ni več tista Ilka"

Razlika med medaljo in 10. mestom
Nekatere reprezentance jemljejo nevarnost covida veliko bolj resno kot druge, morda celo preresno. Primer je norveška tekaška reprezentanca, ki je izpustila praktično vso sezono do bližnjega svetovnega prvenstva. "Naredili so študijo in ugotovili, da se po covidu zmanjša zmogljivost takega športnika. Najbolj je to aktualno pri vzdržljivostnih športih. Trije ali štirje odstotki zmogljivosti so lahko razlika med medaljo in desetim mestom. Vendar če bi vsi ravnali tako, bi lahko šport kar ugasnili. Mislim pa, da se je večina športov dobro prilagodila in na tekmovališčih so športniki celo manj ogroženi kot v navadnem življenju. Poleg tega pa jih po prebolenem covidu še veliko bolj natančno spremljamo kot pa v preteklosti po gripi ali kakšni drugi bolezni, ki je prav tako lahko prizadela njihove sposobnosti," pravi sogovornik.

Sorodna novica Kako realne so slovenske želje po medaljah v Cortini d'Ampezzo?

Prepričan, da igre v Tokiu bodo
Turel je tudi član posvetovalne skupine pri Olimpijskem komiteju Slovenije, ki pripravlja protokole za slovenske športnike pred olimpijskimi igrami v Tokiu in na njih: "Samo vprašanje časa je, kdaj bo človeštvo obvladalo covid. Mislim, da niti ne bo minilo več veliko časa, ko bomo bolezen imeli kolikor toliko pod nadzorom. So pa olimpijske igre tako množičen dogodek, da bodo ukrepi na prizorišču zagotovo še vedno izjemno strogi, četudi bi se do poletja epidemija močno umirila. Japonski organizatorji so že pripravili obsežno gradivo glede ukrepov in ga bodo še posodabljali. Se pa z zdravstvenega vidika ne bojim, da letošnje igre ne bi bile izpeljane."

Treba se bo držati ukrepov
In v čem bo z zdravstvenega vidika letošnje leto drugačno za slovenske olimpijce in druge, ki bodo odpotovali na igre? Turel odgovarja: "Treba se bo držati naših ukrepov, ki jih bomo priporočili v zdravniški komisiji pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Športnike bomo spremljali že v obdobju pred odhodom. Na samem prizorišču pa se bo treba ravnati popolnoma po navodilih organizatorja. Zelo strogo bo – ob morebitnih odstopanjih velja celo grožnja z izključitvijo z iger. Potem bi omenil cepljenje – z medicinsko etičnega vidika športnik nima nobene prednosti pri cepljenju pred drugimi državljani Slovenije, osebno pa vidim kot pomemben vidik to, da bo velika skupina ljudi odpotovala v tujo državo in se kljub vsem ukrepom srečevala s številnimi ljudmi z vsega sveta. Teoretično obstaja možnost, da bi kdo nazaj prinesel virus, morda celo kakšen nov sev. S tega stališča bi bilo primerno narediti izjemo za športnike. To je moje mnenje, odločajo pa vlada, NIJZ in športne zveze."