Takole je nastajal podkast o dogajanju v Cortini d'Ampezzo. Foto: Val 202
Takole je nastajal podkast o dogajanju v Cortini d'Ampezzo. Foto: Val 202

Namenjen je oceni dozdajšnjih predstav slovenske reprezentance in napovedi preostalih končnih odločitev. Marko Polak se je pogovarjal z Urbanom Laurenčičem in Igorjem Tomincem, ki sta v pogovoru potegnila črto pod dogajanjem v prvem delu prvenstva.

Na letošnjem svetovnem prvenstvu so se smučarji in smučarke prvič pomerili na posamični paralelni tekmi. Kako smiselne in posrečene pa so tovrstne odločitve Mednarodne smučarske zveze? Nekaj polemik je vzbudila tudi napačna določitev zmagovalke paralelne tekme, šele pozneje so v avstrijski reprezentanci po pregledu pravil ugotovili, da sta zmagovalki dve. In seveda večna težava "hitrejše" proge na paralelnih tekmah.

"Po mojem mnenju je težava predvsem v tem, da stvar ni dorečena. To se je dobro videlo pri tej delitvi zmage. Zaradi slabe proge je nastal maksimalni časovni pribitek. Tudi to je stvar, na katero bodo morali bolj pozorni v prihodnje. Med samo tekmo je Felix Neureuther, ki komentira za nemško televizijo, poslal sporočilo Markusu Waldnerju (direktorju moških tekem), naj le prestavi tista vrata na modri progi. Vse to so zgodbe paralelnih tekem," pravi televizijski komentator Urban Laurenčič.

"Katarina Liensberger je dala že kar nekaj intervjujev za osvojeno srebrno medaljo, potem pa so šele odločili, da imamo dve svetovni prvakinji v paralelni preizkušnji. Če dodamo še težave s progo, pridemo do tega, da so namesto gledalcu najbolj enostavno razumljive tekme prišli do ene najbolj nerazumljivih preizkušenj v zgodovini svetovnih prvenstev," je dodal Igor Tominec, ki prvenstvo na prizorišču spremlja za Val 202.

Trenutno najboljši rezultat na prvenstvu je peto mesto Tine Robnik prav na paralelni tekmi. Preostali slovenski smučarji so zaostali za svojimi pričakovanji. V hitrih disciplinah se je porodilo veliko vprašanj in veliko razlogov za skrbi. Dvakratna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec letos višje od 14. mesta ni prišla.

"Ilka Štuhec je očitno naredila največjo napako, da je šla na start veleslaloma v Kranjski Gori. To je zadeva, ki je imela kar hude posledice. Letošnji rezultati so slabši od pričakovanj, prav smuk v Cortini pa ji je bil najbolj pisan na kožo. Vseeno ni mogla više kot do 14. mesta," je na ključni trenutek v sezoni Ilke Štuhec opozoril Laurenčič.

"Ilka enostavno ni več tista Ilka, kakršna je bila v Sankt Moritzu in Aareju. Tehnično znanje se je nekam porazgubilo in tako je zdaj namesto dveh dokaj enakovrednih disciplin konkurenčna le še v smuku. Težava morda ni toliko v trenerskem štabu kot v njenem samozaupanju. Po številnih poškodbah nima istega prepričanja vase kot prej. Če se v naslednji sezoni pripravi za olimpijski smuk in morda poseže po medalji, se bo njena kariera vseeno sijajno zaokrožila," na temo slovenske šampionke prejšnjih dveh prvenstev dodaja Igor Tominec.

Posebna zgodba je slovenska moška hitra vrsta. Superveleslalom je odpeljala izrazito slabo, Boštjan Kline je potem nekoliko popravil vtis s 15. mestom na smuku, preseneča pa odločitev najboljšega Martina Čatra, da v paradni disciplini sploh ne nastopi.

"Glede smukačev bodo znotraj panoge po koncu sezone morali poiskati precej odgovorov in si po dolgem času naliti čistega vina. Ni zdaj od nas ali pa od zrevoltiranih gledalcev odvisno, da odločamo, ali Slovenija potrebuje reprezentanco za hitre discipline. O tem naj odloča stroka. Pri Čatru se je po Val d'Iseru očitno zgodil zasuk, ampak presenetljivo v nepravo smer. Kline se trudi, ampak pri njem je toliko stranskih dejavnikov, da se sprašujem, ali ga bomo še videli pri vrhu. Je profesionalec, ampak fantje, ki so trenutno v vrhu, smučajo na visoki tehnični ravni in veliko tvegajo. Ugibam, ali ni tudi Kosijev padec pustil posledic na celotni ekipi. Čutim, da trener Koštomaj ni zadovoljen s psihičnim stanjem ekipe in pristopom na tekmah in po koncu sezone bo potreben pogovor, kako naprej," ocenjuje stanje med smukači Laurenčič.

"V psihičnem stanju, v kakršnem se je znašel Čater, je bilo res bolje, da na smuku ni nastopil. Naslednji dan si je samozavest skušal vrniti na kombinaciji, pa žal ni uspelo. Zakaj se je znašel v takšnem položaju, pa je vprašanje za strokovnjake drugih področij. Zoprn položaj je za trenerja Koštomaja, ne strinjam pa se z določenimi mnenji iz občinstva, da ne potrebujemo smukaške reprezentance. Dva od teh fantov sta dobila smuk svetovnega pokala, kar je zahteven podvig in dokaz potenciala teh smučarjev, razrešiti nastale težave pa bo dolg proces, ki se ga sredi sezone najbrž niti ne morejo lotiti," o položaju hitre vrste meni Tominec.

V nadaljevanju prvenstva bodo na potezi specialisti za tehnične discipline, kjer ima slovenska reprezentanca kar nekaj želez v ognju. O končnem izkupičku bo v ponedeljek nastal še en podkast v televizijsko-radijski navezi.

Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju