Za Žanom Kranjcem so naporni tedni. Decembra mu je v delovni nesreči umrl oče, nato pa je moral zaradi poškodbe hrbta izpustiti še tekmi v Adelbodnu. Foto: EPA
Za Žanom Kranjcem so naporni tedni. Decembra mu je v delovni nesreči umrl oče, nato pa je moral zaradi poškodbe hrbta izpustiti še tekmi v Adelbodnu. Foto: EPA

Težave s hrbtom so se pojavile pred Adelbodnom, kjer je lani kot prvi Slovenec osvojil veleslalom na sloviti klasični progi Chuenisbärgli. Tokrat pa ni mogel niti na start. Izpuščena veleslaloma sta pomenila zdrs po lestvici in izpad iz elitne sedmerice. Vodičan pred svetovnim prvenstvom zaseda deveto mesto v posebnem veleslalomskem seštevku svetovnega pokala.

Nared že za prave tekmovalne vožnje
"Zadnji teden se počutim bolje, opravil sem že nekaj treningov na snegu,"
je na spletni novinarski konferenci dejal Kranjec. "Privajanje na sneg je potekalo postopoma. Bal sem se, da se mi ne bi ponovila poškodba. Vsak trening, vsak dan, vsako vožnjo sem dodajal več energije v zavoju. Da lahko poskusim tudi s tvegano vožnjo in da to moj hrbet zdrži ter da imam lahko že prave tekmovalne vožnje," je pojasnil.

Žan Kranjec največji up in uganka na SP-ju

Prisilni počitek prišel prav: Spočil sem si glavo in telo
"Smučal sem dokaj normalno. Nisem imel težav s hrbtom in verjamem, da bo naprej šlo v redu in da se bom dobro pripravil na svetovno prvenstvo,"
je dejal najboljši slovenski veleslalomist.
Za Kranjcem je veliko dela s fizioterapevtom. "Veliko časa sem prebil na treningih, prej sem bil dober za kondicijski trening kot za sneg. Spočil sem si glavo in telo. Namen počitka je bil, da se 'zrihta' hrbet, in mislim, da sem dobro izkoristil prisilni počitek," je dodal.

"Smučati nisem pozabil. Moram si povrniti zaupanje."
Kranjec, ki mu je decembra v tragični nesreči umrl oče, je januarja po težavah s hrbtom ostal brez obeh veleslalomov v najbolj ključnem delu sezone. "Obdobje, ko sem izgubil sneg, me ne skrbi dosti. Sem še bolj lačen treningov in tekmovanj. Smučati nisem pozabil, moram si povrniti zaupanje vase, v hrbet, v opremo, da ko pridem na start, zaupam vsemu in pokažem, kaj znam," je dejal Kranjec.

Žan Kranjec: Ne čutim več bolečin

Boj za naslov svetovnega prvaka 19. februarja
Boj za naslov veleslalomskega svetovnega prvaka ga čaka 19. februarja. "Lahko pokažeš najboljše, kar znaš, pa si peti. Moj cilj je, da pokažem najboljše vožnje, če mi to uspe, verjamem, da sem lahko najboljši /.../ Po Adelbodnu sem obrnil nov list. Vem, da se bom zelo težko boril za veleslalomski globus in najboljšo trojico. Imam pa še veliko ciljev, ki jih lahko dosežem. Ne smem pozabiti tega, kaj je pomembno. In to je smučanje, ne pa toliko stvari, na katere nimam vpliva," je pojasnil.

Bergant: Upam, da nam ga bo uspelo pripraviti
"Trenutno Žan še ni pripravljen. Upam pa, da nam bo uspelo Žana pripraviti. Za to imamo na voljo še več kot dva tedna,"
je dejal trener majhne slovenske moške ekipe v tehničnih disciplinah Klemen Bergant. Najboljše razmere za trening so trenutno v Trbižu, nato bodo poskusili poiskati primerne terene v Avstriji, je še pojasnil trener.

V Areju peti, v Pjongčangu četrti
"Veleslalom v Cortini je za moške neznanka, poskusili bomo iskati podobne terene, ne bo lahko,"
je še pojasnil Kranjčev trener. Pred dvema letoma na SP-ju v Areju (2019) je veleslalom končal pod stopničkami na petem mestu, na olimpijskih igrah v Pjongčangu (2018) pa je bil četrti.

"Verjamem, da se lahko kosam z najboljšimi"
"Verjamem, da sem na visoki ravni, da lahko dobro tekmujem, vedno grem na tekmo s pozitivnimi mislimi in verjamem, da lahko konkuriram najboljšim. Pred mano je še nekaj treningov, da pridem pripravljen na svetovno prvenstvo, kot si želim. Na samem startu pa prazna glava in da si zaupam vase. Verjamem, da se lahko kosam z najboljšimi,"
je sklenil Žan Kranjec.

Štefan Hadalin je na zadnjih dveh slalomih v Chamonixu osvojil 12. in 15. mesto. Foto: EPA
Štefan Hadalin je na zadnjih dveh slalomih v Chamonixu osvojil 12. in 15. mesto. Foto: EPA

Hadalin: Kamen na kamen palača. Stvari se obračajo v pravo smer.
Štefan Hadalin
pa je bil pred dvema letoma med presenetljivimi junaki svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v Areju. V alpski kombinaciji je kot prvi Slovenec na velikih tekmovanjih v moški konkurenci osvojil kolajno. Svojo prvo srebrno na velikih tekmah. A pred SP-jem v Cortini d'Ampezzo Hadalin celo razmišlja, da v kombinaciji ne bi nastopil. "Za menoj je kar tempirano obdobje. Dosegljivo je bilo kaj več, s sestavljeno sestavljanko bi lahko dosegel boljše rezultate. A kljub vsemu sem naredil določen napredek, to sem potrdil v Chamonixu, kjer sem sestavil že boljše tekme. Lahko se kosam z najboljšimi, a moram to prenesti na tekme. Kamen na kamen palača in vse se bo zgradilo, v to verjamem. Veliko delam in verjamem, da se stvari obračajo v pravo smer," je na spletni novinarski konferenci Hadalin opisal zadnje slalomske nastope v svetovnem pokalu, ko je nazadnje v Chamonixu zbral dve uvrstitvi med prvo petnajsterico.

Pričakovanja Bucikove in Hadalina pred Cortino 2021

Kombinacijo bo verjetno izpustil: Format mi ne ustreza
Hadalin je na papirju prijavljen za skoraj vse discipline svetovnega prvenstva v alpskem smučanju, ki bo od 8. do 21. februarja v Cortini d'Ampezzo. Ni ga le na seznamu za smukaško preizkušnjo. A glede na dvome, ki se mu porajajo, obstaja velika verjetnost, da bo izpustil nastop v kombinaciji in se raje dobro pripravil na nastop na specialnih tekmah v slalomu in veleslalomu.

Dvomi so se pojavili s spremembo tekmovalnega formata kombinacije, ko drugo vožnjo v slalomu začnejo najprej najboljši s superveleslaloma, torej prve vožnje kombinacije, in ne v obratnem vrstnem redu. "Glede novih pravil v kombinaciji se je zgodilo, kar se je. Moram reči, da mi ta format ne ustreza najbolj in verjetno še komu, ki je takega kova kot jaz. A s tem se je treba sprijazniti in izvleči najboljše," pravi.

Hadalin bo napadel v slalomu
"Mislim, da je slalom prva disciplina, v kateri bom iskal svojo priložnost. Za kombinacijsko tekmo bi rekel, da moj nastop še ni v celoti potrjen. Nastop na specialnem superveleslalomu bi služil kot nastop za boljšo pripravo na kombinacijo. Bo pa treba do konca tedna na smuči in pogledati, kakšno je stanje v superveleslalomu. In potem se bomo odločili, ali bom v kombinaciji tekmoval ali ne,"
je povedal Hadalin, ki je zadnjič superveleslalom treniral 1. septembra lani.

Za Hadalinom je naporen slalomski januar. Če bo startal v kombinaciji, ne bo imel premora niti en dan, pa je tudi svoj pomislek izrazil trener slovenske moške ekipe za tehnični disciplini Klemen Bergant.

V moški konkurenci bodo v kombinaciji nastopili Martin Čater, Miha Hrobat in Nejc Naraločnik, v ženski pa Ilka Štuhec, Maruša Ferk in Meta Hrovat.